Jakie studia?

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
Piecho

Jakie studia?

Post autor: Piecho » środa 28 mar 2012, 21:17

Witam!

Zdaję sobie sprawę, że na forum był kilkukrotnie poruszany owy temat. Jeśli więc nie zechcecie mi odpowiedzieć by nie zaśmiecać forum proszę tylko osoby, które mogą mi pomóc o kontakt pocztą elektroniczną.

W tym roku zdaję maturę. Nie siedzę w temacie (dlatego piszę z prośbą o pomoc) jednak chciałem zacząć studia po których będę mógł pracować przy realizacji/obróbce dźwięku. Myślałem na przykład o pracy w studiu nagraniowym. Jedyne co wiem to to, że moją pasją jest muzyka. Sam nie gram na żadnym instrumencie (Guitar Hero się nie liczy, co nie? :) ) jednak chciałbym robić w życiu coś co sprawia mi radość i móc się z tego utrzymać. Byłoby to dla mnie coś wyjątkowego mieć jakiś wkład w powstawanie muzyki. Dlatego myślę o pracy w studiu/radiu.

Pisaliście wcześniej, że jak to z typu szkoły wynika, na UAM jest mniej teorii dot. metamatyki i fizyki. Kończę klasę mat-fiz, zdaję na maturze rozszerzoną matematykę i podstawową fizykę, jednka szczerze mówiąc boję się, że zwyczajnie się tak szybko nie przystosuję do innego trybu nauczania i nie dam rady z trudnymi zagadnieniami. Jest się czego bać?

Z tego co się zorientowałem w uczelniach, to odpowiednimi kierunkami potencjalnie mogą dla mnie być Inżynieria Dźwięku na Politechnice Wrocławskiej, Inżynieria dźwięku i obrazu na PG, Reżyseria dźwięku na UAM oraz Akustyka na AGH.

Najbliżej mam do Gdańska, jednak ten kierunek mi chyba najmniej odpowiada. Po 3,5 roku ukierunkuje się na inżynierię dźwięku oraz obrazu. Czy to czasem bardziej nie przygotowuje do pracy przy obróbce materiału wideo niż samego dźwięku?

Jakie inne zawody mogę wykonywać po tych kierunkach? Dźwiękowiec w radiu, tv, studiu? Tak na prawdę nie mam pojęcia.

1. Słyszałem, że w Poznaniu jest egzamin wstępny dot słuchu. Czy tu i na innych z powyższych uczelni poza tym jest egzamin z fizyki/matematyki?

2. Na stronach uczelni ciężko jest znaleźć progi oraz liczbę osób na miejsce. Pamiętacie może miej-więcej jak sytuacja wyglądała przez poprzednie lata?

3. W porównaniu do innych kierunków technicznych jak trudno jest się utrzymać? Wiele osób odpada w ciągu lat?

4. Czy to faktycznie da mi pracę? Sama idea jest dla mnie ciekawa, jedna czy dostanę po studiach pracę tak opłaconą, by z niej wyżyć?

Nie chcę tutaj pisać ogólnie, bo wymieniłem 4 interesujące mnie szkoły. Miałbym prośbę, gdyby jak pisałem wyżej, studenci/absolwenci któryś z nich byli chętni na rozmowę poprzez e-mail. Chciałbym się co nieco dowiedzieć o sposobach prowadzenia zajęć, poziomie trudności itp.

Jak widzicie jest to "nieco" chaotyczne. Tak samo wygląda wizja mojej przyszłości. Dacie radę mi pomóc?

Pozdrawiam,

Piecho

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Re: Jakie studia?

Post autor: matiz » środa 28 mar 2012, 22:09

Nie siedzę w temacie...
Myślałem na przykład o pracy w studiu nagraniowym...
Jedyne co wiem to to, że moją pasją jest muzyka...
Sam nie gram na żadnym instrumencie...

Dlatego myślę o pracy w studiu/radiu.

czy dostanę po studiach pracę tak opłaconą, by z niej wyżyć?

Spoko. Nie grasz na zadnym instumencie, nie masz pojecia o pracy w studiu, jak kazdy lubisz muzyke. Po trzech latach studiowania kazde studio przyjmie ciebie z otwartymi ramionami - juz czekaja. Zaczalbym od Abbey Road, tam najlepiej placa, chociaz w sumie w kazdym miescie powyzej 15 tys. mieszkancow co roku tak ze dwie-trzy posady czekaja na wyksztalconych realizatorow, ktorych pasja jest muzyka...

Zbynia

Post autor: Zbynia » środa 28 mar 2012, 22:48

Dam ci dobra radę - zacznij sobie grać/realizować/produkowac w domu na tym co masz...ewentualnie dokup pare zabawek

ale idź studiować na kierunku który bez problemu przyniesie ci konkretną kasę bo studio za darmo się nie zrobi a by naprawdę coś osiągnąć trzeba ostro tyrać byc bardzo dobrym i władowac w to kupę kasy...a pracę zapewnić sobie w większości wypadków będziesz musiał sam

Awatar użytkownika
grzygorz

Post autor: grzygorz » czwartek 29 mar 2012, 04:57

Od dwunastego roku życia siedzę w programach DAW i komponowaniu, od czterech lat mocno interesuję się realizacją dźwięku a dokładniej miksem studyjnym (dzięki EiS ) . Nie ukończyłem szkoły na tych kierunkach, a w tej chwili jako dwudziestolatek mam z tego najpoważniejsze pieniądze ze wszystkich swoich zajęć i planuję budowę własnego studia projektowego. Jedyne co się liczy, to to co potrafisz zrobić - czy to skomponować czy zrealizować. Jeśli jest to pasją, masz talent, możesz z tego żyć mając gimnazjalne. Jeśli chcesz iść by dopiero od zera wszystkiego się uczyć -będzie trudniej i różnie może się skończyć. Zawsze można zrezygnować w trakcie.

Awatar użytkownika
trancvission

Post autor: trancvission » czwartek 29 mar 2012, 17:14

...Od dwunastego roku życia siedzę w programach DAW i komponowaniu, od czterech lat mocno interesuję się realizacją dźwięku a dokładniej miksem studyjnym (dzięki EiS ) . Nie ukończyłem szkoły na tych kierunkach, a w tej chwili jako dwudziestolatek mam z tego najpoważniejsze pieniądze ze wszystkich swoich zajęć i planuję budowę własnego studia projektowego. Jedyne co się liczy, to to co potrafisz zrobić - czy to skomponować czy zrealizować. Jeśli jest to pasją, masz talent, możesz z tego żyć mając gimnazjalne. Jeśli chcesz iść by dopiero od zera wszystkiego się uczyć -będzie trudniej i różnie może się skończyć. Zawsze można zrezygnować w trakcie. ... 

Tym bardziej w naszym kraju, mi zabrakło w 2003 roku 3 pkt by dostać się na reżyserię dźwięku w UAM Poznań.

SoundLand

ODPOWIEDZ