Jaki interface do domu?

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
numusicus

Jaki interface do domu?

Post autor: numusicus » czwartek 20 wrz 2012, 16:55

W poprzednich postach pytałem o kilka różnych interfejsów do domowego mini studia recenzowanych w EiS , ale odpowiedzią była "cisza w eterze". Z tego wysnułem wniosek, że urządzenia , o które pytałem, są Wam obce, a więc może są do luftu (?). Proszę o opisanie Waszych urządzeń w domowym studio. Nie mam żadnego znajomego, który para się tą dziedziną i mógłby mi doradzić, dlatego pytam Was. W sklepach sprzedawcy polecają to co się im opłaca sprzedać i za co dostaną premię (znam się na tym).

Mam zamiar nagrywać gitary, klawisze i być może coś przez mikrofon. Warunkiem koniecznym jest, by interface miał porty in/out MIDI. Ważną sprawą jest też jakość dźwięku na odsłuchach, bo następnym krokiem będzie wybór monitorów. Kwota pieniędzy przeznaczona na zakup interfejsu to ok. 800,00 - 1.000,00 zł. Będę nagrywać tylko siebie, więc wystarczy minimalna ilość wejść. Bardzo proszę o rzeczowe odpowiedzi. Pozdrawiam.

Gość rozpoczynający przygodę z muzyką elektroniczną, doświadczony gitarzysta elektryczny (amator), początkujący klawiszowiec, fanatyk pięknych brzmień.

hir

Re: Jaki interface do domu?

Post autor: hir » czwartek 20 wrz 2012, 17:06

Roland UA-55 Quad-Capture. Mieści się w twoim budżecie, ma wszystko to co chcesz, pozytywne testy w EiS i nie tylko. Możesz zakończyć poszukiwania.

Awatar użytkownika
Caroozo

Post autor: Caroozo » czwartek 20 wrz 2012, 18:11

Ja mogę z czystym sumieniem polecić Tascam FireOne - stabilny, niska latencja, programowalne przyciski F1-8 i transport - Play Rec itd i podświetlane pokrętło (z presetami pod Sonara, Nuendo i Cubase), 2 wejścia na mic phantomy/linie, wejście na gitarkę, MIDI in/out, 2 niezależne wyjścia na słuchawki, tłumiki itd. Interfejs na FireWire, nie sprawiał problemu na żadnym komputerze (a był podłączany nawet do egzotycznych kontrukcji z chipsetami VIA), Mam go do dziś i naprawdę szczerze mogę polecić. Nowy kosztował koło tysiąca złotych, obecnie jedynie z drugiej ręki - chociaż na eBay'u do dostania za śmieszne pieniądze. No i solidnie wykonany - jedynie trochę duży, ale może to być poczytane jako zaleta ;).

Awatar użytkownika
AkselPL

Post autor: AkselPL » czwartek 20 wrz 2012, 19:51

Ja polecam X-Fi Elite Pro w tym budżecie. Jakością przebije prawdopodobnie wszystko w tej cenie, a i funkcionalność spora!

Posiada on przetworniki od EMU 1820m a to o przetworniki głównie chodzi :)

Niestety nie tak łatwo go znaleźć, widzę że na alledrogo nawet nie ma.

[addsig]
Korg M3-73, Korg Radias-R, Korg EXB-Radias, Korg Electribe MX-1, Korg Kaoss Pad 3, Kawaii KC-10, Waldorf Blofeld KB, Ibanez GiO, Fender Mustang III, Behringer XD80USB, Fostex PM1MKII, Behringer K10s, Creative ZXR, E-mu Midi, Reloop RHP-20, FL Studio

Awatar użytkownika
Robix

Post autor: Robix » czwartek 20 wrz 2012, 22:42

Ja bym celował w Rolanda Quad Capture.

Początkujący muzyk.

Zbynia

Post autor: Zbynia » piątek 21 wrz 2012, 01:06

Cóż Aksel - w creative widać zostali sami gamonie próbuj.acy nieudolnie kopiować wszystko co się da

projekty jak EMU czy XFI umierają przy tych pajacach a szkoda

Roland spoko - porządne wydajne sterowniki

Kolega zamiast zadawać pytania lepiej sam by poszukał raptem tych paru modeli spełniajacych założenia - ile można wyręczać ludzi?

no i usb czy firewire

numusicus

Post autor: numusicus » piątek 21 wrz 2012, 10:04

...

Cóż Aksel - w creative widać zostali sami gamonie próbuj.acy nieudolnie kopiować wszystko co się da

Roland spoko - porządne wydajne sterowniki

Kolega zamiast zadawać pytania lepiej sam by poszukał raptem tych paru modeli spełniajacych założenia - ile można wyręczać ludzi?

no i usb czy firewire

...

Kolega Zbynia nie przeczytał chyba mojego posta dokładnie. Szukałem w sieci i coś wybrałem. Potem spytałem o opinie forumowiczów i cisza. W mediach opisy różnią się, sprzedawcy w sklepach ściemniają, więc stąd moje pytanie na forum. Proszę o pomoc użytkowników interfejsów. Dziękuję za potwierdzenie opinii o Rolandzie.

Gość rozpoczynający przygodę z muzyką elektroniczną, doświadczony gitarzysta elektryczny (amator), początkujący klawiszowiec, fanatyk pięknych brzmień.

Awatar użytkownika
AkselPL

Post autor: AkselPL » piątek 21 wrz 2012, 15:19

...
...
...

...

Przecież EMU jest wasnością Creativa

...

Zbynia, jak Creative może sam kopiować siebie, co Ty piszesz?

[addsig]
Korg M3-73, Korg Radias-R, Korg EXB-Radias, Korg Electribe MX-1, Korg Kaoss Pad 3, Kawaii KC-10, Waldorf Blofeld KB, Ibanez GiO, Fender Mustang III, Behringer XD80USB, Fostex PM1MKII, Behringer K10s, Creative ZXR, E-mu Midi, Reloop RHP-20, FL Studio

Awatar użytkownika
hocbav

Post autor: hocbav » piątek 21 wrz 2012, 19:34

a fast track c400?

ODPOWIEDZ