Jaki mikrofon do rapu?

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
wuwaldi

Re: Jaki mikrofon do rapu?

Post autor: wuwaldi » czwartek 10 lis 2005, 11:03

......Glos wydobywa się nie tylko ustami, ale jest promieniowany przez całą czaszkę...

No to teraz zrozumiałem, dlaczego rapowcy wytłumiają sobie czaszkę beretkami...

...

Podziwiam lekkość dowcipu. hm sama miód ... ze smalcem
reżyser dźwięku, rencista

pawello

Post autor: pawello » czwartek 10 lis 2005, 12:58

Na tym forum trzeba uwazac co i do kogo sie mowi - jedno slowenko zaraz powoduje efekt totalnego zacietrzewienia u rozmowcow.. A potem nastepuje zmasowany ostrzal rakietowy bez przebierania w srodkach.. Sam bylem obiektem takich atakow niezliczona ilosc razy.. Jest tu paru kolegow ktorzy sa slynni ze swoich komentarzy i wypowiedzi.. Dlatego nie chce mi sie zabierac za dyskusje w wiekszosci watkow Jak zwykle - padlo pytanie o mikrofon do rapu a panowie ucieli sobie akademicka gadke o charakterystykach mikrofonow itd.. A nie moznaby wymienic pare modeli ktore sie samemu przetestowalo w warunkach bojowych? Ehhhhhh..
[addsig]
pozdrawiam.

Awatar użytkownika
JM

Post autor: JM » czwartek 10 lis 2005, 14:11

...Podziwiam lekkość dowcipu. hm sama miód ... ze smalcem...

Wuwaldi, nie bierz tego do siebie. Szczerze mówiąc nawet nie zwróciłem uwagi kto to napisał.

A co do rapu to rzeczywiście mam swoją ocenę tego zaułka.

kolka

Post autor: kolka » czwartek 10 lis 2005, 14:17

Hmm... głos jest promieniowany przez całą czaszkę? Pierwsze słysze... jakaś rewolucja w dziedzinie budowy ludzkiego organizmu? No chyba, że jestem niedouczony... a nóż

--------------------------------------------------------

ha ha ha - zapytaj studentów wokalistyki !!!!!!!!!!!!

wuwaldi

Post autor: wuwaldi » czwartek 10 lis 2005, 15:16

...Hmm... głos jest promieniowany przez całą czaszkę? Pierwsze słysze... jakaś rewolucja w dziedzinie budowy ludzkiego organizmu? No chyba, że jestem niedouczony... a nóż

ha ha ha - zapytaj studentów wokalistyki !!!!!!!!!!!!...

Zamiast dyskusji jest pyskówka. A czy słyszałeś o czymś takim jak laryngofon?

kolka

Post autor: kolka » czwartek 10 lis 2005, 16:51

......Hmm... głos jest promieniowany przez całą czaszkę? Pierwsze słysze... jakaś rewolucja w dziedzinie budowy ludzkiego organizmu? No chyba, że jestem niedouczony... a nóż

ha ha ha - zapytaj studentów wokalistyki !!!!!!!!!!!!...

Zamiast dyskusji jest pyskówka. A czy słyszałeś o czymś takim jak laryngofon?...

Ja oczywiście w wojsku byłem ! ( operator BWP )

Przecież to jest oczywiste, że nasza jama ustna,szczęki itd.to jest nasze

pudło rezonansowe, inaczej wogóle by nas nie było słychać.

Andrzejj

Post autor: Andrzejj » czwartek 10 lis 2005, 17:23

siema no dzieki za wszystkie uwagi i wyjasnienie pojecia ironii na przykladach tez ;]. Sytuacja wyglada tak ze mam okolo 500 zeta i najbardziej sie sklaniam kupic sm58z tym ze on kosztuje 400 zeta i na karte czy cos do czego sie go podlacza zostaje ok 100 zeta. Moje pytanie brzmi nastepujaco: czy ten mikrofon bedzie dobrze dzialal z audigy lub live czy ktos takie cos wyprobowywal? Pozniej ewentualnie za pare miesiecy moglbym dozbierac i kupic to audio-audiophile. Wydaje mi sie taki pomysl dobry oczywiscie jesli taki zestaw by dzialal bo sie oszczedza pieniadze. Z gory dzieki za odpowiedz.pozdro
Cześć, jestem Andrzej

wuwaldi

Post autor: wuwaldi » czwartek 10 lis 2005, 18:01

Moje pytanie brzmi nastepujaco: czy ten mikrofon bedzie dobrze dzialal z audigy lub live czy ktos takie cos wyprobowywal?

Będzie działał. Poziom nagrania może być za niski , ale można go pdnieść w późniejszej obróbce. Jeżeli kabel nie będzie dłuższy niż ok 1,5m to nie trzeba symetryzatora.

Kłopot może być przylutowaniem kabelka do wtyku minijack, ze względu na jego małość. Najlepiej kupić odpowiednią przejścówke.

wuwaldi

Post autor: wuwaldi » czwartek 10 lis 2005, 18:06

... Sytuacja wyglada tak ze mam okolo 500 zeta i najbardziej sie sklaniam kupic sm58z tym ze on kosztuje 400 zeta i na **********************

Może za te 400 zł można kupić pojemnościowy mikrofon, Jakiś MXL czy Behringer lub inne. Słychać powinno być lepiej niż z mikrofonu dynamicznego, jakim jest SM58.

Chyba ,że planujesz używać go do nagłośnienia, wtedy SM58 będzie najlepszy.

pozdrówko

Awatar użytkownika
Pewu

Post autor: Pewu » czwartek 10 lis 2005, 19:15

...... Sytuacja wyglada tak ze mam okolo 500 zeta i najbardziej sie sklaniam kupic sm58z tym ze on kosztuje 400 zeta...

Andrzejj, postawiłeś sprawę na głowie. Oczywiście miałeś prawo, nikt nie rodzi się realizatorem. Wiedz jednak jedno, jeśli zapisujesz swój głos na nośniku musisz skorzystać z najlepszego mikrofonu jaki masz pod ręką, najlepiej mikrofonu do rejestracji studyjnej. Zawsze trzeba nagrać możliwie najwierniej to, co wyśpiewujesz. Współczesna technologia zezwala już na to, aby z takim nagraniem wyprawiać wręcz cuda. Warunek jest jeden - materiał wejściowy musi być możliwie najlepszy (bo tak krawiec kraje, jak mu materiału staje). Patrząc na to w ten sposób nie ma czegoś takiego jak "najlepszy mikrofon do rapu", bo być nie może!

Inną sprawą jest nagłośnienie wokalu na koncertach (live). Tam realizator musi kombinować aby od pierwszego kopa efekt był najlepszy. Tu kłaniają się już: przyzwyczajenia wokalisty, możliwości realizatora, jego doświadczenie, słuch ...

Generalnie są to różne sprawy i nie mają wspólnego mianownika (oprócz mikrofonu ) przez co ciężko je nawet porównywać. Wybierz więc sobie raczej uważnie mikrofon na którym chcesz pracować na estradzie.

A do SB Live (skoro nie stać Cię na lepiej) możesz użyć cokolwiek (z sensem) bo i tak nie będzie słychać większej różnicy. Tak karta nie jest w stanie wyciągnąć soków z tych lepszych, nie mówiąc już o najlepszych.
Sympatycznie zielonokreskowy nadworny klaun Forum EiS

Zablokowany