nagrywałem przez USB... teraz przez Julia....
niestety poszedłeś w całkowicie złym kierunku. W KAŻDYM przypadku nagrywanie przez USB bezpośrednio z PODa (bez wychodzenia w domenę analogową, czyli z pominięciem karty dźwiękowej) będzie lepsze niż podpięcie go przez analogowy kabelek nawet do najlepszego przetwornika. Dobre karty mają to do siebie że są wierne czyli nagrają dokładnie to co idzie na kablu nie upiększając tego ani odrobinkę, natomiast zawsze dodając odrobinę jakiś śmieci (dobre karty - te śmieci są niesłyszalne. SoundBlaster - i owszem, słychać)
Twoim problemem jest POD a nie sposób rejestracji tego co on wyprodukuje. I tu należy szukać. Zacząłbym od pogrzebania w ustawieniach PODa, z twojego opisu dziwięku wynikać może że masz wyłączoną symulację głośnika (nie wiem czy POD ma takie coś, nie znam go za dobrze, mój prosty DigiTech potrafi się przełączyć w taki tryb żeby do niego podłączyć piec i zrezygnować z niektórych elementów symulacji pieca/głośnika). Wyłączenie tych symulacji daje na szerokopasmowym głośniku (czyli m.in. na odsłuchach) dokładnie takie efekty jak opisane przez ciebie.
Na PODzie naprawdę można wykręcić "mięso" z gitary, słyszałem nie raz w praktyce. Na moim DigiTech Rpx400 z resztą też. Może puryści się oburzą, trudno.
[addsig]
POD XT, ESI Juli@ i... rozczarowanie?!
Re: POD XT, ESI Juli@ i... rozczarowanie?!
Ilu realizatorów potrzeba żeby wkręcić żarówkę?
Czterech, jeden wkręca a trzech mówi że by to zrobiło lepiej
Czterech, jeden wkręca a trzech mówi że by to zrobiło lepiej
Może puryści się oburzą, trudno.
Czytac z odowiednim akcentem:
"Plochomu dansjoru i jajki mieszajut"
Czytac z odowiednim akcentem:
"Plochomu dansjoru i jajki mieszajut"

Dobra nagrałem coś "na szybkiego" :) na jednym z moim zdaniem lepiej brzmiących presetów..
Więc tak tu jest próbka nagrana przez USB http://s17.yousendit.com/d.aspx?id=0MJLFQSXEWICA2HEE8R602187U
A tutaj przez wejścia analogowe w ESI Juli@ http://s48.yousendit.com/d.aspx?id=0B09Y8NYV5JEL058GZEWL5VO9I
Oceńcie sami...
Więc tak tu jest próbka nagrana przez USB http://s17.yousendit.com/d.aspx?id=0MJLFQSXEWICA2HEE8R602187U
A tutaj przez wejścia analogowe w ESI Juli@ http://s48.yousendit.com/d.aspx?id=0B09Y8NYV5JEL058GZEWL5VO9I
Oceńcie sami...
...niestety poszedłeś w całkowicie złym kierunku. W KAŻDYM przypadku nagrywanie przez USB bezpośrednio z PODa (bez wychodzenia w domenę analogową, czyli z pominięciem karty dźwiękowej) będzie lepsze niż podpięcie go przez analogowy kabelek nawet do najlepszego przetwornika.
Rasumując - zj***łem sprawe kupując tą Julie? Lepiej by było jakiś interfejs na USB ?
Rasumując - zj***łem sprawe kupując tą Julie? Lepiej by było jakiś interfejs na USB ?

...
Przecież twój POD XT jest interfejsem na USB!

Przecież twój POD XT jest interfejsem na USB!
Jestem absolwentem ASP w Krakowie, a więc jestem z innej branży :) Tworzenie muzyki traktuję jako hobby (bardzo ważne dla mnie hobby!).
Przesłuchałem próbki i pomijając różnicę głośności to myślę, że masz problem z odsłuchami. Chyba że chcesz mieć większy "walec" w brzmieniu ale powinna to załatwić gałkologia w efekcie.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Marck9 - Warszawa
mysle z probki jak na symulacje brzmia OK, wiecej nie wycisniesz, zapomnij o mitach o gitarach nagrywanych przez PODa przez najwiekszych profesjonalistow, mozna uzywac symulacji do czystych brzmien ale przy przesterach zawsze sie wykladaja. lampa rulezz i nic tego nie zmieni szkoda ze ten spzret jest tak drogi.
Dobra, dzięki Wam wszystkim :) Chyba będę musiał po prostu bliżej zaprzyjażnić się z korektorem...no coż..
Pozdrowionka !!
Pozdrowionka !!