Pasma przenoszenia...

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
pawelq

Re: Pasma przenoszenia...

Post autor: pawelq » piątek 14 lip 2006, 03:52

Może lepiej spóbować użyć słuchawek, przynajmniej membrana nie będzie taka bezwładna...

Awatar użytkownika
grembo

Post autor: grembo » piątek 14 lip 2006, 09:24

ale to stopa ma byc nagrywana :)

ja dobrze znam sluchawki jako mikrofon - nie polecam :) glos ludzki i to ledwo :)

Awatar użytkownika
Tadeo
Kontakt:

Post autor: Tadeo » piątek 14 lip 2006, 16:41

...ale to stopa ma byc nagrywana :)

ja dobrze znam sluchawki jako mikrofon - nie polecam :) glos ludzki i to ledwo :)...
stopa? autor raczej nie określa żródła

Awatar użytkownika
Infrat

Post autor: Infrat » piątek 14 lip 2006, 18:17

......ale to stopa ma byc nagrywana :)

ja dobrze znam sluchawki jako mikrofon - nie polecam :) glos ludzki i to ledwo :)...
stopa? autor raczej nie określa żródła...
to prawda, nie określiłem źródła, bo zastanawiałem się nad tym bardziej ogólnie (wszak mikrofon dynamiczny, do którego podłączymy sygnał, też nam "nie zagra" tych basów, które jest w stanie nagrać), dlatego też tak sformułowałem pytanie, choć jak Grembo napisał, mam zamiar poeksperymentować przy nagrywaniu stopy.

Awatar użytkownika
Che

Post autor: Che » piątek 14 lip 2006, 18:44

to prawda, nie określiłem źródła, bo zastanawiałem się nad tym bardziej ogólnie (wszak mikrofon dynamiczny, do którego podłączymy sygnał, też nam "nie zagra" tych basów, które jest w stanie nagrać), dlatego też tak sformułowałem pytanie, choć jak Grembo napisał, mam zamiar poeksperymentować przy nagrywaniu stopy....
Ja zrobiłem kiedys taki experyment, bodajże opisany w któryms z numerów EiS. wykorzystałem głośnik o srednicy 20 cm z jakiejs kolumny estradowej. plus do żyły XLR nr2, minus do żyły nr 3 a ekran dolutowałem do kosza glośnika (prosze o sprostowanie, jesli zrobiłem coś źle). Efekt był niezbyt ciekawy. oprócz basu, który był niefajny, wylazł mi niepszyjemny środek. myślę, że to rozwiazanie jest ciekawe jednak trzeba trafić dobry głośnik. mój najwyrazniej do tego celu się nie nadawał. próbki dzwiekowe w EiS jednak były bardzo fajne wieć myślę, że wróce do tego projektu jeszcze niebawem. Gdybyście mieli jakies sugestie co do rodzaju głośnika, jaki powinno siew tym celu zastosowac to prosże napiszcie.
pozdro wszystkim

Awatar użytkownika
Infrat

Post autor: Infrat » piątek 14 lip 2006, 21:14

Ja zrobiłem kiedys taki experyment, bodajże opisany w któryms z numerów EiS. wykorzystałem głośnik o srednicy 20 cm z jakiejs kolumny estradowej. plus do żyły XLR nr2, minus do żyły nr 3 a ekran dolutowałem do kosza glośnika (prosze o sprostowanie, jesli zrobiłem coś źle). Efekt był niezbyt ciekawy. oprócz basu, który był niefajny, wylazł mi niepszyjemny środek. myślę, że to rozwiazanie jest ciekawe jednak trzeba trafić dobry głośnik. mój najwyrazniej do tego celu się nie nadawał. próbki dzwiekowe w EiS jednak były bardzo fajne wieć myślę, że wróce do tego projektu jeszcze niebawem. Gdybyście mieli jakies sugestie co do rodzaju głośnika, jaki powinno siew tym celu zastosowac to prosże napiszcie.
pozdro wszystkim...
A mógłbyś podać konkretny numer tego wydania EiS oraz tytuł artykułu?

Co do średnicy - też mam zamiar poeksperymentować, a na początek postanowiłem zastosować głośnik o rozmiarach membrany zbliżonych do mikrofonów wielkomembranowych. Zobaczę co z tego wyjdzie.

Awatar użytkownika
Che

Post autor: Che » sobota 15 lip 2006, 11:58

A mógłbyś podać konkretny numer tego wydania EiS oraz tytuł artykułu?

Co do średnicy - też mam zamiar poeksperymentować, a na początek postanowiłem zastosować głośnik o rozmiarach membrany zbliżonych do mikrofonów wielkomembranowych. Zobaczę co z tego wyjdzie....
EiS 06/2004 - masz tam artykuł pt.: Rejestracja bebna basowego

Awatar użytkownika
JM

Post autor: JM » niedziela 16 lip 2006, 17:15

Głośniki były wykorzystywane w roli mikrofonów w sprężynowych kamerach pogłosowych.

ODPOWIEDZ