Na chałturę - mikser analogowy czy cyfrowy?
Re: Na chałturę - mikser analogowy czy cyfrowy?
-> rozważam też możliwość zakupu miksera cyfrowego.
Oj nie wiem czy na chałtury to nie będzie tzw. przysłowiowe "strzelanie do much z armaty" i czy nie wystarczy po prostu tradycyjny analogowy mikserek, chociaż z drugiej strony taka konsoletka cyfrowa praktycznie załatwia nam wszystko łącznie z efektami, dynamiką i korekcją na każdym kanale np. wspomniana tu 01v96.
PS. Jeżeli byłby to "kierunek analogowy" to IMO warto wziąść pod uwagę Mackie Onyx.
Oj nie wiem czy na chałtury to nie będzie tzw. przysłowiowe "strzelanie do much z armaty" i czy nie wystarczy po prostu tradycyjny analogowy mikserek, chociaż z drugiej strony taka konsoletka cyfrowa praktycznie załatwia nam wszystko łącznie z efektami, dynamiką i korekcją na każdym kanale np. wspomniana tu 01v96.
PS. Jeżeli byłby to "kierunek analogowy" to IMO warto wziąść pod uwagę Mackie Onyx.
PS. Jeżeli byłby to "kierunek analogowy" to IMO warto wziąść pod uwagę Mackie Onyx....
Myśle że nie będzie to "strzelanie z armaty do muchy".Bo jak wspomniałem wcześniej gramy na zywo w 5 cio osobowym składzie Chciałem tylko wspomnieć że przewaliłem już 5 mikserów analogowych a że juz jestem po 30- tce nie chce się mi nosić racka z procesorem efektów, kompresorem, equalizerem, i jeszcze zasilaczem do miksera, samym mikserem w końcu, łączyć tego wszystkiego rozłączać, chciałbym mieć to wszystko w jednym zapiąć 2 kable do aktywnych Mackie i ma grać. Spytacie lenistwo a może po prostu wygoda i komfort pracy

Teraz analogowy mikserek, pozniej post jaka bramka, pozniej post jaki kompresr, dalej efekt na wokal itd itp. a pozniej okazuje sie ze wozicie mikserek i 4 dodatkowe kejsy + skrzynia kabli i zajmujecie w klubie miejsce dla 4 stolikow.
01V96 i juz. 48 kompresorow, 32 bramki, 4 stereo efekty, 16 wejsc, dodatkowe karty io, mozliwosc wykorzystania do nagrywania itd.
01V96 i juz. 48 kompresorow, 32 bramki, 4 stereo efekty, 16 wejsc, dodatkowe karty io, mozliwosc wykorzystania do nagrywania itd.
...Teraz analogowy mikserek, pozniej post jaka bramka, pozniej post jaki kompresr, dalej efekt na wokal itd itp. a pozniej okazuje sie ze wozicie mikserek i 4 dodatkowe kejsy + skrzynia kabli i zajmujecie w klubie miejsce dla 4 stolikow.
01V96 i juz. 48 kompresorow, 32 bramki, 4 stereo efekty, 16 wejsc, dodatkowe karty io, mozliwosc wykorzystania do nagrywania itd. ...
Trafne podsumowanie.
nie chce się mi nosić racka z procesorem efektów, kompresorem, equalizerem, i jeszcze zasilaczem do miksera, samym mikserem w końcu, łączyć tego wszystkiego rozłączać, chciałbym mieć to wszystko w jednym zapiąć 2 kable do aktywnych Mackie i ma grać.
W takim razie mikser cyfrowy to jest to co ci trzeba.
01V96 i juz. 48 kompresorow, 32 bramki, 4 stereo efekty, 16 wejsc, dodatkowe karty io, mozliwosc wykorzystania do nagrywania itd. ...
Trafne podsumowanie.
nie chce się mi nosić racka z procesorem efektów, kompresorem, equalizerem, i jeszcze zasilaczem do miksera, samym mikserem w końcu, łączyć tego wszystkiego rozłączać, chciałbym mieć to wszystko w jednym zapiąć 2 kable do aktywnych Mackie i ma grać.
W takim razie mikser cyfrowy to jest to co ci trzeba.
- Miłaszewski
01V96 jest bardzo wytrzymaly. Przezyl 30 dniowa trase (30 koncertow Guess Why) w lutym jezdzac w przyczepie. To bylo jakies 3 lata temu, kiedy bylismy w Suwalkach temperatura spadala ponizej -20. Mikser nie mial zadnych klopotow z szokami termicznymi przyczepa-klub. Ten sam egzemplarz jezdzil ze mna tez na kilku mniejszych trasach klubowych. Niewielkie gabaryty to ogromna zaleta w klubach, bo mozna ustawic sie z nim praktycznie wszedzie i nie zajmowac zbyt duzo miejsca.
[addsig]
[addsig]
- metronomus
Nie rozumiem dlaczego narzekacie na 01V //?? Ja mam taki i jest Ok.
Polecił mi gokiedyś renomowany akustyk a Wr.
Polecił mi gokiedyś renomowany akustyk a Wr.
Stary chałturnik :-)
- Miłaszewski
...Nie rozumiem dlaczego narzekacie na 01V //?? Ja mam taki i jest Ok.
Polecił mi gokiedyś renomowany akustyk a Wr....
Jest to fajny mikser np. na proby, mozna go kupic za niewielkie pieniadze, ale od 01V96 dzieli go przepasc brzmieniowa i funkcjonalna. 01V96 jest rowniez duzo lepszy od 02R.
[addsig]
Polecił mi gokiedyś renomowany akustyk a Wr....
Jest to fajny mikser np. na proby, mozna go kupic za niewielkie pieniadze, ale od 01V96 dzieli go przepasc brzmieniowa i funkcjonalna. 01V96 jest rowniez duzo lepszy od 02R.
[addsig]
- Miłaszewski
2 lata temu sprzedawalem swoj 01V96 za jakies 6500zl wraz z flight casem (koleczka, wysuwana raczka, Barczak okolo 1000zl) oraz karta MY16AT (2*ADAT I/O, wtedy 1800zl w Thomannie). Jeszcze do dzis pamietam, jak jeden czlowiek z Allegro (autokoma) wyzywal mnie od naciagaczy i usilowal wyludzic ode mnie ten zestaw za 4 tys. zl, ale do dzis nie widzialem takiego zestawu w podobnie atrakcyjnej cenie (cena samego miksera to bylo jakies 4tys. zl).
Poszukaj na niemieckim Ebayu, jesli nie mieszkasz daleko od granicy, to zawsze mozna sie przejechac. Po moj mikser przyjechal koles z Budapesztu :)
[addsig]
Poszukaj na niemieckim Ebayu, jesli nie mieszkasz daleko od granicy, to zawsze mozna sie przejechac. Po moj mikser przyjechal koles z Budapesztu :)
[addsig]
Niestety nie ma na niemieckim ebayu na amerykanskim jest ale to już problem za taką kasę jak sprzedawałeś to pewnie wziąłbym .
...Mam pytanie i prośbę do Was . Gram już kupę czasu na różnego rodzaju imprezkach w zespole 5 - cio osobowym gitara, bas , klawisze , saksofon, bębny v drum Rolanda, 4 wokale.Przymierzam sie do kupienia miksera z prawdziwego zdarzenia typu Allen&Head Gl lub podobny ale rozważam też możliwość zakupu miksera cyfrowego. Jakie rozwiązanie będzie lepsze? Gramy często w tych samych lokalach sporadycznie plenery. Zaznaczam że mikser wykorzystuje tylko dla swojego zespołu nie bawię sie w nagłaśnianie imprez zarobkowo gram na 2x Mackie 1503 i sub Mackie 1801z aktiv oczywiście i 3 x aktywny odsłuch. Jak to jest z cyfrą niektórzy straszą mnie że sie zawiesza, brudzi . Czy jest to zgodne z prawdą czy tylko mity konserwatywnych muzyków którzy nie mieli do czynienia z techniką cyfrową? Proszę o odpowiedź. Pozdrawiam!null...
No to może ja...
używam zarówno cyfrowego, jak i analogowego stołu. Analogowy pominę, bo jaki jest każdy widzi. Policzyłem jaki masz skład i powinieneś się zmieścić na Allen&Heath DP1000 lub DL1000. Mikser cyfrowy, od początku projektowany do pracy live. Co przez to rozumiem... brak kaskadowego menu znanego z Yamahy. W każdym kanale masz bramkę, kompresor, eq ze wszystkim co tylko może być przestrajane. W tym dwa efekty, dwa auxy, korektor na sumie. Przy czym obsługa wszystkiego jest bardzo prosta i co najważniejsze bardzo szybka. Suwaki w nim nie jeżdzą, co chyba jest zaletą, ale automatykę i tak możesz zastosować funkcją LEVEL TRIM. Oczywiście posiada pamięć scen itd, itd. W sumie w jednej obudowie masz wszystko co trzeba. A... i pracował od -10 do +30 jak dotąd bezawaryjnie. W Twoim przypadku lepszy, bo lżejszy, byłby DL 1000. Czyli bez końcówki mocy. Używany myślę, że kupisz za niecałe 3000.
No to może ja...
używam zarówno cyfrowego, jak i analogowego stołu. Analogowy pominę, bo jaki jest każdy widzi. Policzyłem jaki masz skład i powinieneś się zmieścić na Allen&Heath DP1000 lub DL1000. Mikser cyfrowy, od początku projektowany do pracy live. Co przez to rozumiem... brak kaskadowego menu znanego z Yamahy. W każdym kanale masz bramkę, kompresor, eq ze wszystkim co tylko może być przestrajane. W tym dwa efekty, dwa auxy, korektor na sumie. Przy czym obsługa wszystkiego jest bardzo prosta i co najważniejsze bardzo szybka. Suwaki w nim nie jeżdzą, co chyba jest zaletą, ale automatykę i tak możesz zastosować funkcją LEVEL TRIM. Oczywiście posiada pamięć scen itd, itd. W sumie w jednej obudowie masz wszystko co trzeba. A... i pracował od -10 do +30 jak dotąd bezawaryjnie. W Twoim przypadku lepszy, bo lżejszy, byłby DL 1000. Czyli bez końcówki mocy. Używany myślę, że kupisz za niecałe 3000.