Hurtowa normalizacja

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
Awatar użytkownika
steelcangoo

Re: Hurtowa normalizacja

Post autor: steelcangoo » wtorek 16 paź 2007, 15:08

...moim zdaniem zadanie jest niewykonalne...
w dziedzinie profesjonalnej zgadzam sie... jednak z konsumenckiego punktu widzenia? czemu nie? rozgłośnie radiowe zawsze ustawiają jakiś wspólny parametr dla całego sygnału na wyjściu ...z tego co obserwuję pojawia się dużo coraz bardziej inteligentnych maximizerów pasmowych na których spokojnie można zaprogramować wspólny mianownik na własne potrzeby, nawet bez większych strat dla walorów profesjonalnych... wracając do normalizacji , miałem na myśli jedynie podgłośnienie całego pliku poprzez automatyczne podciągnięcie najgłośniejszego szczytu w pliku do zera
--------------------------------------------------------------------------------------
mądry uczy się na błędach innych, głupi na swoich, idiota nigdy się nie uczy

Zbynia

Post autor: Zbynia » wtorek 16 paź 2007, 15:19

no taka normalizacja to zaden problem - ale nie spowoduje ze kazdy kawalek(nawet ta do rms) zabrzmi podobnie glosno
jesli ma tak zabrzmiec to musisz kazdy kawalek osobno obrobic - tego komputer nie zrobi a i kawalki w radio sa mniej wiecej na bardzo zblizonym poziomie bo poprostu taka jest teraz moda
pozatym ktos nad tym czuwa zeby nie bylo niespodzianek na antenie

Awatar użytkownika
flove

Post autor: flove » wtorek 16 paź 2007, 15:30

jest command'line'owy SOX ... dość dobre narzędzie to tego typu działań aczkolwiek jak juz mówili przedmówcy ... trudno będzie uzyskać satysfakcjonujący wynik "z automatu" ...

paul

Post autor: paul » wtorek 16 paź 2007, 22:01

Chciałbym znormalizować głośność dużej ilości utworów audio,
wave gain

Pszczoła

Post autor: Pszczoła » środa 17 paź 2007, 20:07

Witam ponownie.

Dzięki za wszystko.
Wszystkie metody przez was podane sprawdziłem,jednoznacznie muszę powiedzieć że Wave gain zrobił tą normalizacje tak jak bym chciał i mogę go spokojnie polecić,a co najważniejsze jest darmowy.

Pozdrawiam.
Mam 43 lat uczyłem się grać na klawiszach 11 lat obsługuję płynnie programy muzyczne. moich dwuch synów idzie w moje ślady

Zbynia

Post autor: Zbynia » czwartek 18 paź 2007, 00:03

czyli jak??do zera??

tyle potrafi nawet nero przy okazji wypalania plyt.....

a z limiterem byle edytor........i podejrzewam ze dzieki zastosowaniu dobrych darmowych wtyczek uzyskalbys lepsza jakosc.....chyba ze to mp3 to juz nie robi roznicy

pawelq

Post autor: pawelq » czwartek 18 paź 2007, 16:15

Audition ma funkcję Group Waveform Normalize, która w teorii stosuje (czy raczej może stosować, bo można je też wyłączyć ) pewne zasady psychoakustyczne: ważenie częstotliwości, prawdopodobnie jakieś stałe czasowe. Raz użyłem, efekt był niezły, prawie nie trzeba było poprawiać ręcznie. Oczywiście, YMMV

ODPOWIEDZ