Liniowość - jak ją zmierzyć?

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
Zbynia

Re: Liniowość - jak ją zmierzyć?

Post autor: Zbynia » wtorek 22 sty 2008, 00:17

to zacznij od podstaw na temat fal i czestotliwosci - podreczniki szkoly podstawowej(teraz to pewnie gimnazjum) ale te starsze
albo dobra ksiazka o akustyce

przyda sie napewno bo to podstawy pracy z dzwiekiem

Awatar użytkownika
timovega
Kontakt:

Post autor: timovega » wtorek 22 sty 2008, 00:33

Patrz Equalizator. U dolu podaje ci w przyblizeniu wartosci. Jesli nie wiesz jeszcze o co chodzi to sprobuj puscic sobie jakis utwor (np. w winampie) wycinajac dwa pasma i zostawiajac tylko jedno. bedziesz wiedzial o jakie dzwieki chodzi.

Dol 20-200Hz
Srodek 200-2kHz
Gora 2-20kHz

MacBook Pro 2.16, Apple Studio Desktop 17", Logic Studio 8, Motu 896HD, 2x Adam P11A, Novation Remote SL61, External HDD Lacie 360Gb

Awatar użytkownika
genngott

Post autor: genngott » wtorek 22 sty 2008, 01:15

...to zacznij od podstaw na temat fal i czestotliwosci - podreczniki szkoly podstawowej(teraz to pewnie gimnazjum) ale te starsze

przyda sie napewno bo to podstawy pracy z dzwiekiem...
no i tego się spodziewałem dzięki...
www.despisestudio.com

Awatar użytkownika
genngott

Post autor: genngott » wtorek 22 sty 2008, 01:24

...to zacznij od podstaw na temat fal i czestotliwosci - podreczniki szkoly podstawowej(teraz to pewnie gimnazjum) ale te starsze

przyda sie napewno bo to podstawy pracy z dzwiekiem...
nie chciałbym ale pomimo chamówą zarzucę: stwierdzam jednogłośnie że ludzie dzielą się na :
a) tych co wiedzą i się dzielą
b) tych co wiedzą i czują się z tego powodu zaszczyceni

NIKOMU NIE UBLIŻAM żeby nie było wątpliwości
www.despisestudio.com

Awatar użytkownika
genngott

Post autor: genngott » wtorek 22 sty 2008, 01:36

a może poprostu powinienem zadać to pytanie w : "dopiero zaczynam" echhh ludzie jeśli problemem jest wam klikać to nie klikajcie poprostu... jest tu garstka osób która jest lewa (jak chociażby ja) i jest garstka która tym lewym coś podpowie a jak ktoś z zaawansowanych ma zły humor czy coś w tym stylu to proponuję to przenieś na inne dziedziny życia bo laicy też miewają zjechany hunor życiem a po nikm nie jadą. Z nzprawdę uszanowaniwm i nikt mam nadzieję nie czuje się urażony...
www.despisestudio.com

Awatar użytkownika
genngott

Post autor: genngott » wtorek 22 sty 2008, 01:39

...a może poprostu powinienem zadać to pytanie w : "dopiero zaczynam" echhh ludzie jeśli problemem jest wam klikać to nie klikajcie poprostu... jest tu garstka osób która jest lewa (jak chociażby ja) i jest garstka która tym lewym coś podpowie a jak ktoś z zaawansowanych ma zły humor czy coś w tym stylu to proponuję to przenieś na inne dziedziny życia bo laicy też miewają zjechany hunor życiem a po nikm nie jadą. Z nzprawdę uszanowaniwm i nikt mam nadzieję nie czuje się urażony......
sorry za literówki......
www.despisestudio.com

Zbynia

Post autor: Zbynia » wtorek 22 sty 2008, 08:08

i wez tu czlowiekowi pomoz to zaraz ma pretensje - nie znasz podstaw to wroc do podrecznikow z podstawowki - to wszystko juz tam bylo opisane
bez podstaw za wiele nie zwojujesz
i nie sadzisz chyba ze ktos usiadzie i przez 15 minut bedzie ci ksiazke przepisywal?

zapytales sie o ciekawa kwestie a okazuje sie ze nie wiesz nic na jej temat a tym bardziej w okolicy nawet tego tematu

rownie dobrze mogles sie zapytac o zimna fuzje......

ps.wiadomosci w necie jest cala masa - wystarczy zapytac sie google.....

senjin
Kontakt:

Post autor: senjin » wtorek 22 sty 2008, 10:24

jeżeli tak jest to chyba czegos nie rozumiem (a to możliwe!) często spotykam się ze zdaniami typu: "monitory eksponują środek" albo : " ten mikrofon ma za dużo góry..." wytłumaczcie mi więc o co tu chodzi? (że tak wprost zapytam)...
czego nie rozumiesz?
Każde urządzenie jakąś tam charakterystykę ma, i ona bardziej lub mniej od liniowej odbiega, mimo, że to liniowa jest często najbardziej porządana. Wynika to z ograniczeń technicznych.... czy to jest odpowiedź, o którą ci chodziło?

Awatar użytkownika
genngott

Post autor: genngott » wtorek 22 sty 2008, 12:27

...i wez tu czlowiekowi pomoz to zaraz ma pretensje - nie znasz podstaw to wroc do podrecznikow z podstawowki - to wszystko juz tam bylo opisane
bez podstaw za wiele nie zwojujesz
i nie sadzisz chyba ze ktos usiadzie i przez 15 minut bedzie ci ksiazke przepisywal?

zapytales sie o ciekawa kwestie a okazuje sie ze nie wiesz nic na jej temat a tym bardziej w okolicy nawet tego tematu

rownie dobrze mogles sie zapytac o zimna fuzje......

ps.wiadomosci w necie jest cala masa - wystarczy zapytac sie google........
sory sie niepotrzebnie uniosłem... ale dowiedziałem się ciekawej rzeczy: jak mam handrę to muszę wyłączyć kompa masz rację z podstawami krucho a człowiek chciałby kijkiem świat zwojować i jak się okazuje : tego se ne da.
www.despisestudio.com

Awatar użytkownika
genngott

Post autor: genngott » wtorek 22 sty 2008, 12:55

...jeżeli tak jest to chyba czegos nie rozumiem (a to możliwe!) często spotykam się ze zdaniami typu: "monitory eksponują środek" albo : " ten mikrofon ma za dużo góry..." wytłumaczcie mi więc o co tu chodzi? (że tak wprost zapytam)...
czego nie rozumiesz?
Każde urządzenie jakąś tam charakterystykę ma, i ona bardziej lub mniej od liniowej odbiega, mimo, że to liniowa jest często najbardziej porządana. Wynika to z ograniczeń technicznych.... czy to jest odpowiedź, o którą ci chodziło?...
no właśnie panie kolego i nie mogę zrozumieć :
a) dlaczego producent podaje że produkt przenosi wszystkie częstotliwości jednakowo ( dorzucając w książeczce idealny wręcz wykres charakterystyki
b) jak na podstawie takowego urządzenia (monitorów) mógłbym "naprawić" akustykę pomieszczenia?

nie chodzi mi o to żeby zmierzyć ową liniowość po to tylko żeby to zrobić i tyle. czytając nt. "mierzenia dziur" w pomieszczeniu puszczamy sobie różne częstotliwości i słuchamy co się dzieje, wyciągamy wnioski i reagujemy. Ale jak to zrobić nie mając świadomości że np. moje monitory wyciągają środek? pasowało by wiedzieć czy monitory nie mają jakiś uchybień... nie wiem czy jasno przedstawiłem swój problem ale mam nadzieję że tak
www.despisestudio.com

ODPOWIEDZ