Ogólne informacje dotyczące domowego studia

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
Zbynia

Re: Ogólne informacje dotyczące domowego studia

Post autor: Zbynia » piątek 29 paź 2010, 08:40

Nie wszystko tłumaczone z angielskiego jest tłumaczone poprawnie co widać choćby na przykładzie filmów czy jak podał kolega wyjściach zbalansowanych

mastering wokalu też wyrzuca wyniki a każdy wie że to nie istnieje :) - błędy nalezy poprawiać a nie powielać bo ktoś gdzieś kiedyś w internecie takich bubli naumieszczał

Wracając do tematu - jaką kolega posiada kartę?może warto wymienić ją na lepszą z większą ilością wejść i wyjść oraz powiedzmy dwoma porządnymi preampami mikrofonowymi?To lepsze rozwiązanie niż jakiś tani mikser i niepotrzebna plątanina kabli, a i może taniej wyjść w ogólnym rozrachunku - no i pozwoli na jednoczesne narywanie kilku śladów co przy znacznej większości mikserów nie będzie możliwe bez wielokanałowego interfejsu.

Awatar użytkownika
look-ass

Post autor: look-ass » piątek 29 paź 2010, 10:30

Zamykając (mam nadzieję) bezprzedmiotowe dywagacje n/t semantyki powiem tylko że ja znam nazwę 'klawiatura ważona' i od wielu lat tak to kojarzę. Ta 'klawiatura doważana' to mam wrażenie takie polskie ulepszenie funkcjonującej nazwy, ale nieważne. Merytorycznie wychodzi na to samo.

Wracając do tematu - jaką kolega posiada kartę?może warto wymienić ją na lepszą z większą ilością wejść i wyjść oraz powiedzmy dwoma porządnymi preampami mikrofonowymi?To lepsze rozwiązanie niż jakiś tani mikser i niepotrzebna plątanina kabli, a i może taniej wyjść w ogólnym rozrachunku - no i pozwoli na jednoczesne narywanie kilku śladów co przy znacznej większości mikserów nie będzie możliwe bez wielokanałowego interfejsu....

Zgadzam się w 100% z kolegą, wydaje się, że inwestycja w komputer w zakresie miksu i nagrywania to w domowym studio to chyba najrozsądniejsze wyjście. Gra rolę niewątpliwie strosunek ceny do możliwości, rzeczywiście przy w miarę dobrej karcie i możliwości są dość duże a i cena nie będzie chyba wygórowana. Pytanie oczywiście co dla kogo jest ceną niewygórowaną. No ale z drugiej strony mikser sprzętowy + recorder będzie na pewno droższy.

Yamaha DX11,Yamaha SY99,Korg Triton R,Korg Radias,Waldorf Blofeld,Akai S3000,Roland VP9000,Novation V-Station,Korg Legacy Collection - M1,Wavestation,Proteus X2,Emulator X2,E-mu 1616+Behringer ADA8000,Epiphone Studio 2, Akai AM-67,BMN B1(po ostrym lifcie)

Awatar użytkownika
Szrek

Post autor: Szrek » piątek 29 paź 2010, 12:32

...Ja myślę, że podzielenie się uwagami chyba nie obciąży zbytnio redakcyjnego serwera a coś tam wyjaśni.
Tak więc osobiście używam karty E-mu 1616. Przy zakupie zaliczyłem drobną wtopę, bo producent podaje że jest to 16 kanałowa karta ale - no właśnie - na pokładzie ma 8 śladów, pozostałe dostępne są przez interface Adat, w moim wypadku to Behringer ADA 8000. Karta nie była najtańsza, a musiałem jeszcze wyskoczyć z 700 zł za interface (kupiłem na E-bayu w Anglii - nówka, w Polsce widziałem w granicach 1000 zł). Nie chcę się wdawać w dyskusje n/t karty która lepsza, która gorsza, tego na forum pełno i każdy swą rację ma. Ale wraz z E-mu dostałem proste programy sekwencyjne które mi w zasadzie wystarczą, oraz samplplayera oraz mikser z naprawdę niezłymi efektami. Pytanie ile śladów trzeba - ja nie wiem. 16 śladów to dla mnie już za mało, bo na każdy instrument trzeba 2, więc w sumie można podłączyć 8 instrumentów lub 7 + mikrofon i gitarę. To wbrew pozorom nie jest dużo. Jeśli chodzi o recorder - rozważałem tę opcję (Fostexa) ale 2400 zł na coś co mam w komputerze i tak (fakt, rozczłonkowane po różnych programach), to jednak nie halo. Tu jedna uwaga - komputer jest zasadniczo najsłabszym ogniwem tego całego bałaganu - długo się odpala, potrzebuje jakichś potwornych mocy obliczeniowych, lubi się powiesić, działa na latencji a nie polifonii (jak hardwareowe instrumenty), no długo by pisać. Jeśli chodzi o efekty, kompresory, limitery itp. to w zasadzie w komputerze to wszystko mam. Dodatkowo w sieci krążą wersje free różnego rodzaju wtyczek do własnych zastosowań. Tak więc co to jest domowe studio? Zdaje się, że to coś, co skroiliśmy sami na własną miarę. Może to być PC z kartą + klawiaturka MIDI lub z drugiej strony tej skali - rozbudowane sprzętowo studio dla kogoś, kto preferuje taki stan rzeczy. ...

Witam serdecznie,

Podepnę się do tematu.

Na początek mam dwa pytania do Ciebie kolego look-ass dotyczące EMU 1616m, bo chyba się pomyliłeś opisując tę kartę, albo ja źle zrozumiałem:

1. Jak doliczyłeś się 8 wejść na pokładzie?  - rozumiem że chodzi tu o panel zewn. nazywany Microdockiem. Pytam bo może ja czegoś o tej karcie nie wiem J albo po prostu sam źle liczę.

2. Czy aby na pewno kupiłeś model 1616? Z twojego opisu wynika cos dziwnego. Napisałeś że kupiłeś tę kartę i musiałeś jeszcze dokupić za 700 zł interface. Z tego co wiem karta EMU 1616 składa się z karty PCI i tego wspomnianego Microdocka - jest to komplet (i raczej nie mam sensu dokupować Microdocka J).. To chyba kupiłeś kartę EMU 1212m PCI – jest to podobna wersja tej karty z możliwością dokupienia Microdocka.

Mylę się czy nie?

To takie pytania na marginesie J

Sam jestem posiadaczem tej karty. Też lekko dałem plamy jak przywieźli mi ją do domu i zobaczyłem, że tych wejść jest na panelu trochę mniej niż w opisie i też dokupiłem za namową kolegi fizyka przedwzmacniacz ADA8000 - jest to chyba najniższa półka ale jak za tę cenę jest ok. Po prostu dźwięk jest trochę bardziej kartonowy na Behringerze - porównywałem sygnał nagrany tym samym mikrofonem na ADA i EMU. Poza tym nawet przy najlepszym interfejsie lub mikserze – jak mikrofon masz do bani to chyba niewiele poradzisz.

To co mi się nie podoba w tej kacie, to kabel łączący kartę z Microdockiem (kabel E.D.I.) Jest sztywny, co powoduje że trzeba nim czasem kombinować jak się go wkłada do portu w karcie lub interfejsie. A niestety mi się to często zdarza bo mam też kartę EMU Cardbuss (wersja tej karty, która pozwala podłączyć Microdocka do laptopa) i często przełączam ten kabel. Jest to użyteczne rozwiązanie ale niedługo chyba nie będzie sensu kupować tego Cardbussa, bo wchodzi na złącze PCMCIA, które z tego co się dowiedziałem wychodzi z produkcji i coraz mniej laptopów je posiada.

A tak ogólnie – moim zdaniem (ale zaznaczam, że nie pracowałem na innych kartach) na sam początek zabawy w producenta może być. Mój znajomy nagrał przyzwoitą dymówkę na tym sprzęcie.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
look-ass

Post autor: look-ass » piątek 29 paź 2010, 14:03

Witam serdecznie,

Podepnę się do tematu.

Na początek mam dwa pytania do Ciebie kolego look-ass dotyczące EMU 1616m, bo chyba się pomyliłeś opisując tę kartę, albo ja źle zrozumiałem:

1. Jak doliczyłeś się 8 wejść na pokładzie?  - rozumiem że chodzi tu o panel zewn. nazywany Microdockiem. Pytam bo może ja czegoś o tej karcie nie wiem J albo po prostu sam źle liczę.

4 z tyłu, 2 z przodu, spdif (stereo). Ale rzeczywiście po głębszej analizie dochodzę do wniosku że można mieć albo 8 śladów (opisanych) lub 14 (po podłączeniu ADAT) bo albo ADAT albo SPDIF, tak chyba wynika z panelu sterującego. Tak na marginesie te dwa preampy mikrofonowe też nie wiem jak traktować, bo podłączać instrument pod nie jak ktoś nie używa mikrofonu (ja akurat używam)? Nie do końca jestem przekonany. A co z gitarką? Na razie jest wpięta normalnie, ale śladów zaczyna brakować Cry a ona zabiera mi jeden kanał i do tego nieparzyście.

2. Czy aby na pewno kupiłeś model 1616? Z twojego opisu wynika cos dziwnego. Napisałeś że kupiłeś tę kartę i musiałeś jeszcze dokupić za 700 zł interface. Z tego co wiem karta EMU 1616 składa się z karty PCI i tego wspomnianego Microdocka - jest to komplet (i raczej nie mam sensu dokupować Microdocka J).. To chyba kupiłeś kartę EMU 1212m PCI – jest to podobna wersja tej karty z możliwością dokupienia Microdocka.

Mylę się czy nie?

Tak, mam 1616. Ten interface, to może nieprecyzyjnie wynika z mojego postu to właśnie ADA 8000, żeby mieć więcej śladów. Microdock był rzecz jasna w komplecie.

To takie pytania na marginesie J

Sam jestem posiadaczem tej karty. Też lekko dałem plamy jak przywieźli mi ją do domu i zobaczyłem, że tych wejść jest na panelu trochę mniej niż w opisie i też dokupiłem za namową kolegi fizyka przedwzmacniacz ADA8000 - jest to chyba najniższa półka ale jak za tę cenę jest ok. Po prostu dźwięk jest trochę bardziej kartonowy na Behringerze - porównywałem sygnał nagrany tym samym mikrofonem na ADA i EMU. Poza tym nawet przy najlepszym interfejsie lub mikserze – jak mikrofon masz do bani to chyba niewiele poradzisz.

Tu powiem, jestem lekko zaskoczony. Nie robiłem takich prób, nie myślałem nigdy o tym w ten sposób, dla mnie ten Behringer to tylko przetwornik ADAT, więc nie sądziłem że może być różnica w odsłuchu. Może to kwestia próbkowania? Może masz ustawione 192 KHZ w karcie a w ADA wszystkie 8 śladów uruchomionych (wtedy jest maks 48 KHZ). Nie wiem. Dla mnie brzmi dobrze, ale może już słuch nie ten.

To co mi się nie podoba w tej kacie, to kabel łączący kartę z Microdockiem (kabel E.D.I.) Jest sztywny, co powoduje że trzeba nim czasem kombinować jak się go wkłada do portu w karcie lub interfejsie. A niestety mi się to często zdarza bo mam też kartę EMU Cardbuss (wersja tej karty, która pozwala podłączyć Microdocka do laptopa) i często przełączam ten kabel. Jest to użyteczne rozwiązanie ale niedługo chyba nie będzie sensu kupować tego Cardbussa, bo wchodzi na złącze PCMCIA, które z tego co się dowiedziałem wychodzi z produkcji i coraz mniej laptopów je posiada.

Tak, kabel jest dziwnie sztywny, też zwróciłem na to uwagę. Dwa razy go podpinałem - raz jak kupiłem kartę i wszystko pospinałem, i drugi raz po roku jak kupiłem szafę i zamontowałem tam sprzęt i Microdocka. Też wtedy pomyślałem że jeszcze kilka takich akcji i witaj nowy kablu (jak się stary połamie).

A tak ogólnie – moim zdaniem (ale zaznaczam, że nie pracowałem na innych kartach) na sam początek zabawy w producenta może być. Mój znajomy nagrał przyzwoitą dymówkę na tym sprzęcie. 

Ja z karty jestem zadowolony, ma duże możliwości i stonowaną cenę. Dobrze spina mi wszystkie elementy, natomiast zaczynam odczuwać potrzebę mocniejszego PC-ta i to mnie tak naprawdę teraz martwi.

Wracając do karty - nie nagrywam wokali, gitara służy mi bardziej do dogrywek partii na żywo, ale też nie jakichś wyszukanych (taki wczesny Martin Gore z Depeche Mode), tak więc jeśli chodzi o sygnały sprzęt-komputer to dla mnie OK. Mam mały problem z samym nagrywaniem bo przy nagrywaniu jest większy sygnał szumu, ale coś wymyślę, mam albo zły program, albo coś źle robię. W grze na żywo jest OK.

Pozdrawiam...

Yamaha DX11,Yamaha SY99,Korg Triton R,Korg Radias,Waldorf Blofeld,Akai S3000,Roland VP9000,Novation V-Station,Korg Legacy Collection - M1,Wavestation,Proteus X2,Emulator X2,E-mu 1616+Behringer ADA8000,Epiphone Studio 2, Akai AM-67,BMN B1(po ostrym lifcie)

Awatar użytkownika
Kompost

Post autor: Kompost » piątek 29 paź 2010, 15:16

Behringer to tylko przetwornik ADAT, więc nie sądziłem że może być różnica w odsłuchu. Może to kwestia próbkowania? Może masz ustawione 192 KHZ w karcie a w ADA wszystkie 8 śladów uruchomionych (wtedy jest maks 48 KHZ). Nie wiem. Dla mnie brzmi dobrze, ale może już słuch nie ten.

Przetwornik ADAT oprócz części cyfrowej (która jest oparta na tym samym scalaku w 90% modeli - wyjątkiem jest Digidesign), ma też część analogową która już może wpływać na brzmienie. Stosunkowo tani i dobrze brzmiący konwerter z przedwzmacniaczami to według mnie Presonus Digimax.

O kabel EDI się nie martw - osobiście zwijałem i przepinałem go dziesiątki razy, nic się z nim nie działo. W razie czego można kupić zapasowy. Pamiętaj tylko, żeby nie zastępować go kablem ethernetowym - ponoć grozi to uszkodzeniem karty.

Brak karty ze złączem ExpressCard jest według mnie totalną porażką ze strony E-MU. Niby można kupić przelotkę PCMCIA-Express Card, taka przyjemność kosztuje ~250zł i wcale nie musi bezproblemowo działać.

Pozdrawiam

ODPOWIEDZ