Połączenie MIDI 2 instr. klaw. - jednoczesna zmiana barwy

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
Awatar użytkownika
MB

Re: Połączenie MIDI 2 instr. klaw. - jednoczesna zmiana barwy

Post autor: MB » wtorek 30 lis 2010, 14:15

...Wszystko się zgadza, niestety
Szkoda, że nie ma (chyba) prostego/taniego urządzenia MIDI, które miałoby raptem kilkanaście przycisków pod które w prosty też sposób możnaby "podpiąć" w ustalonej sekwencji kilka/kilkanaście prostych komunikatów MIDI (fajnie byłoby jakby i sys-ex też). Rozwiązałoby to całą powyższą sprawę.
Sam też cierpię na brak czegoś takiego ...
Ależ jest takie urządzenie. Nazywa się Behringer FCB1010

Awatar użytkownika
preceli

Post autor: preceli » wtorek 30 lis 2010, 14:42

...Ależ jest takie urządzenie. Nazywa się Behringer FCB1010...

No tak, ale czy rzeczywiscie da radę wysłać za jego pomocą jednym przyciskiem dowolną sekwencję różnych komunikatów MIDI? Przy tym jest to już urządzenie z własnymi manipulatorami (pod tym względem "zamknięte").

Osobiście wolałbym mieć tyle przycisków, ile potrzebuję. Tudzież i oprogramowanych w powyższy sposób.
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » wtorek 30 lis 2010, 14:45

......Ależ jest takie urządzenie. Nazywa się Behringer FCB1010...

No tak, ale czy rzeczywiscie da radę wysłać za jego pomocą jednym przyciskiem dowolną sekwencję różnych komunikatów MIDI?
Jak najbardziej.

Przy tym jest to już urządzenie z własnymi manipulatorami (pod tym względem "zamknięte).
Osobiście wolałbym mieć tyle przycisków, ile potrzebuję. Tudzież i oprogramowanych w powyższy sposób....
kawę też ma robić?

Awatar użytkownika
preceli

Post autor: preceli » wtorek 30 lis 2010, 14:51

...kawę też ma robić?...

Nie, tu wolę robótki własnoręczne.
OK MB, już ściagnąłem manuala.
Niemniej jednak wciąż marzy mi się owe małe pudełeczko a'la midi2dmx z możliwością podłączenia i oprogramowania czegokolwiek .
[addsig]

Redakcja

Post autor: Redakcja » wtorek 30 lis 2010, 15:45

...I co na to szanowna Redakcja?...

Wedle mojego programisty wszystko powyższe to no problem.
Ale tu mam dwa pytania: otóż ile dany user skłonny byłby zapłacić za coś takiego i jak sobie wyobraża samodzielne podłączanie owych własnych przycisków w sensie technicznym?
I jeszcze jedno: czy owe urządzenie ma mieć wejście MIDI (tytułem jego programowania), czy też wystarczy programowanie urządzenia przez port USB i jedno wyjście MIDI?
[addsig]
Wojciech Chabinka - sekretarz redakcji EiS

Awatar użytkownika
preceli

Post autor: preceli » wtorek 30 lis 2010, 16:55

...otóż ile dany user skłonny byłby zapłacić za coś takiego...

Od bez mała 30 lat nic innego nie robię niż gram. W tym jako muzyk live oraz sesyjny, glównie "z ręki". Przez owe lata dorobiłem się tego i owego, w tym i sterowników nożnych (aktualnie korzystam z dwóch, czyli o jednego za dużo). Dlatego też interesowałoby mnie coś, co pozwoliiłoby mi na sterowanie urządzeń MIDI w sposób jaki potrzebny jest mi, a nie jak go widzą producenci. Czyli jeśli mógłbym mieć z 16 różnych dowolnie wokół siebie umieszczanych przełączników, to bylbym happy na maxa.
Czemu akurat 16 przełączników? Bo nigdy, a ostatnio wręcz przenigdy nie udało mi się wykorzystać w secie więcej niż góra 8 różnych ustawień dla stosunkowo skomplikowanego sprzetu/jego konfiguracji. I dlatego też cisnę na tamat: jeden przycisk -> wiele komunikatów. Patrząc na Wasz programator dla midi2dmx (zaznaczam, iż znam Wasze urządzenie gdyż akurat steruje ono zarąbistym performensem audio/wideo tu, gdzie aktualnie pracuję) jestem w stanie wyobrazić sobie, iż coś podobnego dałoby radę przełożyć tylko na sterowanie MIDI.
Ile jestem w stanie zapłacić? Już teraz patrzac na cenę 750 zł za Wasz konwerter (znacznie mocniej zaawansowany) nie wydaje mi się to jakimś kosmosem. A jeśli za jego pomocą wreszcie zrobię u siebie porządek z tym, co mi najbardziej ciąży, to spoko wydam i więcej.

...czy owe urządzenie ma mieć wejście MIDI (tytułem jego programowania), czy też wystarczy programowanie urządzenia przez port USB i jedno wyjście MIDI?...

Jeśli można, to programowanie zdecydowanie przez port USB (wszak sam programator to program komputerowy). MIDI IN nie będzie tu do niczego potrzebne.
[addsig]

Awatar użytkownika
preceli

Post autor: preceli » wtorek 30 lis 2010, 17:04

...jak sobie wyobraża samodzielne podłączanie owych własnych przycisków w sensie technicznym..

Zupełnie zpomniałem.
Jak sobie to wyobrazem? Otóż prosto - niech owe urządzenie ma jakieś łącze wielopinowe. Dołączam do niego przyciski on/off, programuję je i jazda .
[addsig]

richtig

Post autor: richtig » środa 01 gru 2010, 01:23

Jest takie coś jak Arduino. Przy minimalnej wiedzy/intuicji informatycznej i umiejetnym googlowaniu, posiadając lutownicę i fajną obudoę z rafaello można zrobić taki sterownik że głowa mała. I osobiście zamierzam w tym kierunku iść.
A i z chęcią zobaczę następcę MIDItoDMX
www.myspace.com/pchelki

Awatar użytkownika
preceli

Post autor: preceli » środa 01 gru 2010, 07:48

...Jest takie coś jak Arduino...

Dla mnie Arduino lub jego klony byłyby doskonałe gdybym był o 20 lat młodszy albo starszy
[addsig]

Awatar użytkownika
irok84

Post autor: irok84 » środa 01 gru 2010, 08:18

......Jest takie coś jak Arduino...

Dla mnie Arduino lub jego klony byłyby doskonałe gdybym był o 20 lat młodszy albo starszy ...

Ja posiadam Arduino i umię go programować, ale jeśli mam zabrać urządzenie na scenę, to wolę solidne wykonanie - chodzi mi głównie o obudowę i jakość połączeń wewnątrz jej, poza tym czasu mało na taką zabawę.

ODPOWIEDZ