Monitory do masteringu

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
Awatar użytkownika
fatman

Re: Monitory do masteringu

Post autor: fatman » niedziela 14 maja 2006, 23:18

Ebons po pierwsze zadne monitory nie nadaja sie do masteringu,

Hmm... to czego uzywa sie do masteringu w takim razie?;)

http://www.adam-audio.de/studio/master/popup/mp1.htm

chyba nie nazwiesz tego "studyjnym odsluchem" za 1500 :) a wlsnie to sluzy do masteringu, na monitorkach za 1500 mozna conajwyzej mix zrobic i to pewnie kiepski, no ale ja wylacznie teoretyzuje bo to i tak wszystko to poza moim zasiegiem :(

Awatar użytkownika
JacekH

Post autor: JacekH » niedziela 14 maja 2006, 23:38

Mastering to sztuka, która wynika m.in. z dużego doświadczenia zawodowego. Dlatego niektórzy piszą Ci, że takie osoby nie zadają pytań w stylu, jaki głośnik będzie dobry, bo to po prostu wiedzą. Jeżeli zaczynasz, a tak wnioskuje z pytania, to oszczędź sobie kolosalny wydatek na odsłuch. Preferencje co do brzmienia zdobędziesz po solidnym osłuchaniu wielu zestawów. Sam przekonasz się, że nie każdy odsłuch zagra wszystko. Niektóre głośniki wręcz nie nadają się do pracy z rockiem, inne z klasyką itd. Jeżeli koniecznie chcesz wydać średnią/niską kwotę to zerknij na Haflery TRM 8.1, ADAM z serii S od 2.5 wzwyż. To głośniki, które będą kosztować od kilku do kilkunastu tysięcy, ale pozwolą Ci na pracę z miksem jak i masteringiem. Jeżeli chcesz masterować amatorsko to poszukaj zestawów typu TLC AMS Pro, ADAM P11/P22, czy nawet starsze modele typu Genelec 1032A. Najważniejsze, żebyś nie ograniczył się do jednego zestawu. Podstawowy odsłuch niech będzie najlepszy na jaki możesz sobie pozwolić, ale koniecznie zafunduj sobie alternatywny odsłuch typu dobry zestaw hi-fi i przyzwoite słuchawki, np. Sennheiser HD650 (w Polsce niestety będą drogie). Tanie, małe rozwiązania typu MSP-5, Monitor One itd. bedą ok, ale jeżeli przyjmiesz, że mastering to hobby, bo nawet mając sporą wiedzę i niezłe ucho, na takich zestawach nie usłyszysz pełnego pasma.

A poza głośnikami - czego chcesz używać/używasz do masteringu?

Jacek

Awatar użytkownika
dejote

Post autor: dejote » niedziela 14 maja 2006, 23:42

Szanowny kolego, dziwisz się reakcja forumowiczów, ale tutaj nie ma sie czym dziwić - bo mając większe pojęcie o pracy z dźwiękiem wiedział byś zapewne że monitory dobiera się a słuch, nawet takie do domowego studia, a co dopiero mówiąc o masteringu. Chcąc w przyszłości robić mastering może najpierw zainwestuj w dobrą adaptację akustyczną pomiesdzczenia odsłuchowego - absorbery basowe, etc. Do masteringu raczej nie uzywa się monitorów studyjnych, a jeśli już to monitorów dalekiego pola. Odsłuch masteringowy powinien charakteryzować się zarówno prawdziwością przekazu, jak i dobrym brzmieniem. Takie kolumny mają często ogromne gabaryty, i kupując taki sprzęt nie zadaje sie pytań na forum... Jeśli chcesz za kilka lad zajmować się pseudomasteringiem płyt demo, bo chyba to miałeś na myśli mówiąc o masteringu, to pamiętaj o jednym- adaptacja akustyczna, przetworniki cyfrowo analogowe (nie przekłqmujące), i odsłuch to najważniejsze ogniwa sprzętowe, i tutaj nie należy oszczędzać czy iść na kompromis, bo jakoś w tłoku "ujdą" ADAM'Y S3 jeśli sie ich nauczysz...
[addsig]
Dess Jobs - Producent Muzyczny www.dessjobs.pl

Awatar użytkownika
yaniki
Kontakt:

Post autor: yaniki » niedziela 14 maja 2006, 23:58

Być może wyraziłem się zbyt skrótowo i niechcący namieszałem. Jednak wydaje mi się, że z tym domowym studiem trafiłem i dlatego proponuję zapomnieć o masteringu w tytule postu, bo chyba doszliśmy do tego, że chodzi o coś innego .

Stąd najlepiej będzie zdecydować się na maksymalną kwotę, jaką można na monitory wydać, dobrze też "określić się" stylistycznie (czyli spróbować opisać jakiego rodzaju muzykę zamierzamy na nich odsłuchiwać). Do tego przeszukanie forum i z pewnością popchniemy temat dalej.

Ebons

Post autor: Ebons » poniedziałek 15 maja 2006, 02:49

A poza głośnikami - czego chcesz używać/używasz do masteringu?

Dziekuje za wyczerpujace odpowiedzi:)

Co do adaptacji akustycznej pomieszczenia - myslalem o zakupieniu zestawu firmy rpg (moze lepiej kupowac poszczegolne elementy osobno?)+ pułapki basowe.

Jakis przywoity interfejs audio (troche wariantow jest).

Wracajac jeszcze do tematu monitorow, podane monitory dosc roznia sie cena, wspomniane geneleci 1032A kosztuja okolo 10k, z kolei TLC Ams-1 PRO kosztuja (kosztowaly, bo cos znikenly z pola widzenia) 3500zl.

Gdyby wiec monitory TLC byly dostepne, wybor wydawalby sie prosty- 10k, a 3500zl to 3x roznica.Czyzby polski produkt byl az tak dobry?

Nie bede ukrywal, ze nie chodzi mi o mastering w kategorii totalnego "pro".

Jesli mialbym mial taki zamiar, wtedy po prostu kupilbym sprzet pro i nie byloby potrzeby pytac o troszke tansze, ale zadowalajace mnie i sluchaczy rozwiazania:).

Z biegiem czasu oczywiscie mam nadzieje, ze bedzie mnie stac na odsluch dalekiego pola.

Rozumiem tez zdenerwowanie (chyba lepiej pasuje okreslenie "bycie bliskim zalamanie nerwowego") niektorych forumowiczow, gdy pojawia sie dzialajacy niczym plachta na byka temat masteringu.Trzeba ufac, ze nie kazda nowa osoba na tym forum jest 100% ignorantem.

Dziekuje za pomoc,

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
preceli

Post autor: preceli » poniedziałek 15 maja 2006, 09:09

...Rozumiem tez zdenerwowanie (chyba lepiej pasuje okreslenie "bycie bliskim zalamanie nerwowego") niektorych forumowiczow, gdy pojawia sie dzialajacy niczym plachta na byka temat masteringu...

Gdybyś już w pierwszym swym poście zawarł komplet informacji zamiast zmuszać nas do wróżenia z kuli otrzymałbyś swe info już dawno, bez zbędnych dyskusji. Temat nie ma tu nic do rzeczy.
[addsig]
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.

Awatar użytkownika
ben

Post autor: ben » poniedziałek 15 maja 2006, 11:26

jakos trzeba zaczac....

od czegos zaczac trzeba...

czemu go odrazu ganicie?...

zapomnial wol jak cieleciem byl?

wy odrazy byliscie fachurami od masteru? mixu?

nie zadawaliscie glupich pytan?

a gdzie u was pokora i skromnosc ktorej oczekujecie u nowicjuszy?

robil ktos z was master nie wiem... stingowi???

zeby tak sie puszyc...

na dennym poziomie jest i nasz polski master.

jak powiedzial oniegdaj pan LESZEK KAMINSKI.

na kazdym etapie sa od nas o centymetr lepsi.

a na koncu robi sie z tego metr....(ci najlepsi z usa uk itd..._

skad mozecie wiedziec ze facet nie ma talentu i smykalki...

moze dzis jest slaby . ale za rok , 5 , 10 lat bedzie GOSC.

najwyzej przewali kupe kasy. moze go stac

jego sprawa...

pozdr.

Jestem w trakcie odbudowy studia

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » poniedziałek 15 maja 2006, 11:53

...jakos trzeba zaczac....

[...]

ben: TAKICH dyskusji też już była masa - jazda do wyszukiwarki

Awatar użytkownika