FL Studio i nagrywanie z keyboardu?

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
Awatar użytkownika
Mruczasss

Re: FL Studio i nagrywanie z keyboardu?

Post autor: Mruczasss » czwartek 02 lis 2006, 14:56

mruczas bo finalny miks trzeba zgrywac na maksymalnej interpolacji i trzeba pamietac o tym ze kazda probka wrzucona do fruta jest sciszona(pokretlo w stepsequencer) - daj na full i zobaczysz jaka ma moc
Zbynia, kiedys robilem test i wrzucalem te same sample do frutka i do reasona po reasonie dzwiek byl soczysty i mięsisty a po frutku taki metaliczny. Ale ale... bardzo mozliwe ze nie zgrywalem na maxymalnej interpolacji. Wiem ze ustawialem na wyzsza niz byla domyslnie ustawiona. Wiec byc moze ten moj test o dupe roztrzasc. Tak czy siak jestem zadowolony z reasona i cubasa w rewire. A frutka bardzo milo wspominam ale chyba juz do niego nie wroce chociaz kto wie :)

juz nie raz splodzilem bit ktory wrzucalem tylko na lampowy kompresor i bylo ok.........
Szkoda tylko ze nie mam takiego lampowego kompresora (:
lubie to co robie i jestem w tym dobry.

Zbynia

Post autor: Zbynia » czwartek 02 lis 2006, 16:53

robilem taki tescik typu - sampelek i eksport pozniej porownanie przez odwrocenie fazy z ryginalem....dziwnym trafem reason kompletnie zle wypadl.....duzo zostalo i jakos nie rowno....moze cos zle ustawilem ale zero efektow tylko zwykle zgranie

za to pieknie wypadl renoise - podobnie jak multitracki - czyli ideal

Awatar użytkownika
Mruczasss

Post autor: Mruczasss » czwartek 02 lis 2006, 21:36

...robilem taki tescik typu - sampelek i eksport pozniej porownanie przez odwrocenie fazy z ryginalem....dziwnym trafem reason kompletnie zle wypadl.....duzo zostalo i jakos nie rowno....moze cos zle ustawilem ale zero efektow tylko zwykle zgranie

za to pieknie wypadl renoise - podobnie jak multitracki - czyli ideal...
a testowales pod w ten sposob frutka ? Ciekaw jak by wypadl. Ale ze reason tak wypadl... no nie pomyslal bym.

Zbynia

Post autor: Zbynia » czwartek 02 lis 2006, 23:57

no tez nie wypadl najlepiej.....generalnie zostal syf(przeblyski muzyki) ale o poziomie kolo -90db......pamietam tylko ze bylo to 48khz ale glebokosci bitowej nie pamietam - chyba 32 bity(frut kompletnie nie toleruje 24.....zero)

Zbynia

Post autor: Zbynia » piątek 03 lis 2006, 00:03

swoja droga sprobuj...myslalem nad testem eq wraz ze sprawdzeniem na analizatorze efektow pracy....3 pasma tak samo ustawione
tyle ze to masa roboty(porownac wewnetrzne w programach i w jednym na przyklad kilka wtyczek)

test bardziej nastawiony na parametry pracy anizeli zjawiska odsluchowe

Awatar użytkownika
Mruczasss

Post autor: Mruczasss » piątek 03 lis 2006, 02:07

...swoja droga sprobuj...myslalem nad testem eq wraz ze sprawdzeniem na analizatorze efektow pracy....3 pasma tak samo ustawione
tyle ze to masa roboty(porownac wewnetrzne w programach i w jednym na przyklad kilka wtyczek)

test bardziej nastawiony na parametry pracy anizeli zjawiska odsluchowe...
Ciekawe wyniku tego testu, swiadczylo by o tym ze na pierwszym miejscu jest renoise :) Byl tu kiedys na forum temat gdzie ludzie krytykowali goscia co robil na renoise. Ale wiesz Zbynia powiem ci szczerze ze mi sie podoba to jasne brzmienie reasona, moze momentami jest zbyt przezroczyste ale i tak je lubie. Mozna w nim zrobic szybko aranz a w polaczeniu z cubasem dochodzi mozliwosc wlaczania wtyczek vst, i drobnostkowej edycji sampli. Generalnie ja juz wybralem i jest to cubase+reason+reaktor+wtyczki. Moze jeszcze tego nie ogarniam w calosci ale wiem ze takie srodowisko pracy ma naprawde spore mozliwosci a jakosc jest naprawde zadowalajaca.

Zbynia

Post autor: Zbynia » piątek 03 lis 2006, 12:08

i to jest najwazniejsze......
dlatego lubie robic na mpc...frutem tez nie pogardze ale w rewirki sie nie bawie...(zreszta przy tym programie nie musze) ,przy reasonie to co innego - tam nie ma mozliwosci innego zapiecia wtyczek
co do renoise niezly kombajn ale trackerow nie widzialem zbyt dlugo zeby sie przyzwyczaic...

Awatar użytkownika
starplanet

Post autor: starplanet » piątek 03 lis 2006, 16:59

dzisiaj pod wieczór postaram się zastosowac wasze rady i dam odpowiedź czy chodzi ponieważ niebyło mnie :) kabelek był kupiony na serwisie aukcyjnym

*Pozdrawiam
Początkujący kompozytor ,początkujący realizator wokalista planujący w przyszłości założyć profesionalne studio nagraniowe.

Awatar użytkownika
Mruczasss

Post autor: Mruczasss » piątek 03 lis 2006, 22:30

...i to jest najwazniejsze......
dlatego lubie robic na mpc...frutem tez nie pogardze ale w rewirki sie nie bawie...(zreszta przy tym programie nie musze) ,przy reasonie to co innego - tam nie ma mozliwosci innego zapiecia wtyczek
co do renoise niezly kombajn ale trackerow nie widzialem zbyt dlugo zeby sie przyzwyczaic......
Ja kiedys jak bylem dzieckiem odpalilem jakiegos trackera pod dosem i pamietam jakie bylo moje zdziwienie jak widzialem te przesuwajace sie cyferki i grajaca muzyke. Do tej pory nie kumam trackerow renoisa kiedys zainstalowalem z ciekawosci i szybko odinstalowalem, trackery nie dla mnie. Napisales ze lubisz robic na MPC . Co to ? pierwsza litera m kojarzy mi sie z nazwa magix :>

Zbynia

Post autor: Zbynia » sobota 04 lis 2006, 02:06

slawetna seria akai mpc......pukalem na 2k ale 4 k mam w sercu........

szkoda ze nie jestem WACO bo to jest gość....

ODPOWIEDZ