Częstotliwości: 44.1 czy 96 kHz?

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
Zbynia

Re: Częstotliwości: 44.1 czy 96 kHz?

Post autor: Zbynia » piątek 07 gru 2007, 22:11

no ok tylko co da 96kHz przy badziewnym sprzecie audio?
wiekszosc kolumn nie przenosi pasma powyzej 20kHz..wzmacniacze owszem ale kolumny tylko wyzszej klasy
no i zadne rapy disco czy inna nowoczesna muzyka na tym nie skorzysta bo tam wyzej i tak nic nie ma
co innego orkiestrowe czy zywe instrumenty w jazzie na przyklad

co do filtru w D/A to przeciez wcale nie musi ciac na 20khz....moze wyzej

warto oczywiscie korzystac chocby dla samej dokladnosci przetwarzania - lepiej zawsze cos zyskac :)
a standart cd wcale nie jest taki badziewny skoro od tylu lat wciaz jest popularny i nie zagrozony ze strony sacd czy dvd audio.....
a to juz olbrzymia zaleta

Awatar użytkownika
Pan_Jabu

Post autor: Pan_Jabu » piątek 07 gru 2007, 22:17

nie wszyscy są głuchymi ignorantami...

Ważyłbym słowa na Twoim miejscu.

Kyle

Post autor: Kyle » piątek 07 gru 2007, 22:23

...no ok tylko co da 96kHz przy badziewnym sprzecie audio?
wiekszosc kolumn nie przenosi pasma powyzej 20kHz..wzmacniacze owszem ale kolumny tylko wyzszej klasy
no i zadne rapy disco czy inna nowoczesna muzyka na tym nie skorzysta bo tam wyzej i tak nic nie ma
co innego orkiestrowe czy zywe instrumenty w jazzie na przyklad

co do filtru w D/A to przeciez wcale nie musi ciac na 20khz....moze wyzej

warto oczywiscie korzystac chocby dla samej dokladnosci przetwarzania - lepiej zawsze cos zyskac :)
a standart cd wcale nie jest taki badziewny skoro od tylu lat wciaz jest popularny i nie zagrozony ze strony sacd czy dvd audio.....
a to juz olbrzymia zaleta

...
Chodzi mi o to że próbkowanie 96K poprawia już dokładność przy 20K ... 13K ... !

ps.
Ważyłbym słowa na Twoim miejscu....
Czy człowiek siedzący obok mnie w autobusie z tak wykręconą głośnością swojego mp3 playera że uszy mnie bolą nie jest głuchym ignorantem ? Widzę że w twoich oczach nie javascript: x()
Rolling Eyes

Kyle

Post autor: Kyle » piątek 07 gru 2007, 22:28

... nie wszyscy są głuchymi ignorantami...

Ważyłbym słowa na Twoim miejscu....
... a przepraszam źle Cię zrozumiałem - wszyscy jesteśmy głuchymi ignorantami ?

Awatar użytkownika
Pan_Jabu

Post autor: Pan_Jabu » piątek 07 gru 2007, 22:33

Czy człowiek siedzący obok mnie w autobusie z tak wykręconą głośnością swojego mp3 playera że uszy mnie bolą nie jest głuchym ignorantem ? Widzę że w twoich oczach nie javascript: x()
Rolling Eyes...
Nie wiem czy jest czy nie jest, nie zwykłem być pochopny w wyrażaniu takich sądów. Czy jednak każdy, kto słucha MP3, jest głuchym ignorantem. A to właśnie zasugerowałeś.

Kyle

Post autor: Kyle » piątek 07 gru 2007, 22:35

Nie wiem czy jest czy nie jest, nie zwykłem być pochopny w wyrażaniu takich sądów. Czy jednak każdy, kto słucha MP3, jest głuchym ignorantem. A to właśnie zasugerowałeś....
A to nie chciałem ;)

kowalik

Post autor: kowalik » piątek 07 gru 2007, 22:37

Czyli wychodzi na to ze kupujac dzisaj karte, czy procesor dynamiki, ofrujacy prace w 96k, trzeba placic za bezwartosciwe i nie wiadomo na co dodane w nich "rzeczy", czy tak?

Kyle

Post autor: Kyle » piątek 07 gru 2007, 22:43

...Czyli wychodzi na to ze kupujac dzisaj karte, czy procesor dynamiki, ofrujacy prace w 96k, trzeba placic za bezwartosciwe i nie wiadomo na co dodane w nich "rzeczy", czy tak?...
Standard CD nie jest wieczny ;) Słuchałem zarejestrowanych materiałów w 96K/24bit - delikatność z detalicznością nie do osiągnięcia w 44,1K/16bit. Chętnie bym kupił sobie płytę z muzyką 96/24.

Standard DVD audio się nie przyjął bo był m.in. źle reklamowany - mówiono o nietoperzowych częstotliwościach a tu nie o to chodzi. Gdyby pokazano że w tym standardzie w paśmie do 20K jest znaczny wzrost jakości , eliminacja "ostrości" CD przy zwiększeniu dokładności przyszłość DVD Audio byłaby na pewno inna ... a tak to kowalski widzi ... oho częstotliwości 50K , moje głośniki 30K ... moje uszy niby 20 K to po co mi to ! - ja się nie dziwię konsumentom

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » piątek 07 gru 2007, 23:11

...Przy częstotliwości próbkowania 44,1K np. fali 20K mamy zero dokładności (wręcz pulsacja natężenia) - nyquist to idealistyczna teoria, przy fali 22,05KhZ jest OK a przy 21,5K jest kicha (próbkowanie 44,1k). Moim zdaniem jest sens w rejestracji i odtwarzaniu przy próbkowaniu 96-192 khz ... Tylko szkoda że na chwilę obecną mamy ten badziewny standard CD 44,1/16 a ludzie go jeszcze odfiltrowywują z informacji kompresując stratnie do mp3 ... ale nie wszyscy na szczęście. ... nie wszyscy są głuchymi ignorantami...

Czyli obstawiasz tym samym, ze musi byc 20k plus zapas dla prazkow widmowych dajacych dodatkowe harmoniczne - mowiac prosciej - musi byc przenoszenie powyzej 20k.

Czyli tym samym uznajesz za dzwiekowych ignorantow tworcow wielkich konsolet. Juz wyjasniam o co mi chodzi - kiedys mierzylem sobie stol AMEK na dokladnos przenoszenia sygnalow prostokatnych (a wiec bogatych w nieparzyste harmoniczne). Ciekawe co bys powiedzial widzac ekan oscylsokopu pokazujacego odpowiedz na prostakatny sygnal wejsciowy daleko nizszy od 20k, ktory juz prostokatem nie jest.
Mowie o stole _analogowym_ - a wiec pozbawionym 'ulomnosci' cyfry, stole za setki tysiecy dolcow.

P.S. przy 21,5k@44,1k nie jest kicha, bo wlasnie po to nalezy kontrolowac co sie wpuszcza na przetwornik i to za nas robia filtry - zadne znieksztalcenia interferencyjne nie powstana (chyba ze mowimy o kiepskim sprzecie, a tego kiepskiego mogacego pracowac na 96k jest juz masa na rynku, co jest najlepszym dowodem na to, ze 96k moze byc daleko gorsze jakosciowo od 44k)
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!

Kyle

Post autor: Kyle » piątek 07 gru 2007, 23:38

Kiedy próbkując 44,1k będziesz nagrywał sygnał o częstotliwości 22,05K uzyskasz albo absolutną ciszę, albo poprawnie pełne natężenie , albo stan pośredni.

Kiedy będziesz próbkował 44,1K sygnał o częstotliwości bliskiej 22,05 natężenie przechwyconego sygnału będzie pulsować jak kierunkowskaz w samochodzie.

Wiadomo - nie ma czerni i bieli tylko są odcienie ... moim zdaniem biorąc pod uwagę pasmo słyszane przez człowieka 16Hz-~20K próbkowanie 44,1K jest po prostu nie dokładne i żaden filtr nie pomoże.

Obecne nawet dosyć tanie karty dźwiękowe mają lepsze zmierzone parametry niż teoretyczne możliwości standardu CD (!!!). ( dynamika/snr na poziomie 102 dB nie jest wyczynem podczas gdy CDA oferuje w teorii 96 Db a praktycznie utwór ma dynamikę na CD ... ? ... 60-70 dB - to dobrze ? )

ODPOWIEDZ