Liniowość - jak ją zmierzyć?

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
Monsun

Re: Liniowość - jak ją zmierzyć?

Post autor: Monsun » wtorek 22 sty 2008, 12:58

Tak zastanawia mnie sens istnienia forów, generalnie wszedzie jest moda na pokazywanie swojej wiedzy i opieprzanie innych jak malo wiedza, szczegolnie jest to proste gdy sie jeszcze ma podrecznik pod reka i mozna pocytowac i pokazac jakim to sie jest madrym.

Nie rozumiem takich osob ktore wypisuje google.com albo poszukaj boze jak ci sie nie podoba ze ktos zadaje jakies pytanie to po co na nie odpowiadasz lepiej ci jak komus mozesz wrzucic?

Halo ludzie? Jak nie macie nic do powiedzenia to milczcie, nikogo myslec nie nauczycie jesli sam nie chce.

Kto nie pyta ten bladzi.

Nie wstyd jest pytac, a wstyd jest tak odpowiadac.

Awatar użytkownika
genngott

Post autor: genngott » wtorek 22 sty 2008, 13:05

...Tak zastanawia mnie sens istnienia forów, generalnie wszedzie jest moda na pokazywanie swojej wiedzy i opieprzanie innych jak malo wiedza, szczegolnie jest to proste gdy sie jeszcze ma podrecznik pod reka i mozna pocytowac i pokazac jakim to sie jest madrym.

Nie rozumiem takich osob ktore wypisuje google.com albo poszukaj boze jak ci sie nie podoba ze ktos zadaje jakies pytanie to po co na nie odpowiadasz lepiej ci jak komus mozesz wrzucic?

Halo ludzie? Jak nie macie nic do powiedzenia to milczcie, nikogo myslec nie nauczycie jesli sam nie chce.

Kto nie pyta ten bladzi.

Nie wstyd jest pytac, a wstyd jest tak odpowiadac....
zgadzam się z kolegą w 100% ale mam takie obawy że gdyby ludzie tak się nie zachowywali to część forów (nie wiem czy to poprawna odmiana )już dawno przestałaby istnieć a z drugiej strony czasem trochę nerwów motywuje
www.despisestudio.com

Zbynia

Post autor: Zbynia » wtorek 22 sty 2008, 13:45

......jeżeli tak jest to chyba czegos nie rozumiem (a to możliwe!) często spotykam się ze zdaniami typu: "monitory eksponują środek" albo : " ten mikrofon ma za dużo góry..." wytłumaczcie mi więc o co tu chodzi? (że tak wprost zapytam)...
czego nie rozumiesz?
Każde urządzenie jakąś tam charakterystykę ma, i ona bardziej lub mniej od liniowej odbiega, mimo, że to liniowa jest często najbardziej porządana. Wynika to z ograniczeń technicznych.... czy to jest odpowiedź, o którą ci chodziło?...
no właśnie panie kolego i nie mogę zrozumieć :
a) dlaczego producent podaje że produkt przenosi wszystkie częstotliwości jednakowo ( dorzucając w książeczce idealny wręcz wykres charakterystyki
b) jak na podstawie takowego urządzenia (monitorów) mógłbym "naprawić" akustykę pomieszczenia?

nie chodzi mi o to żeby zmierzyć ową liniowość po to tylko żeby to zrobić i tyle. czytając nt. "mierzenia dziur" w pomieszczeniu puszczamy sobie różne częstotliwości i słuchamy co się dzieje, wyciągamy wnioski i reagujemy. Ale jak to zrobić nie mając świadomości że np. moje monitory wyciągają środek? pasowało by wiedzieć czy monitory nie mają jakiś uchybień... nie wiem czy jasno przedstawiłem swój problem ale mam nadzieję że tak ...
nad tym pracowal bodajze genelec albo dynaudio robiac monitory AIR (nie mylic z makiem:) - mialy wbudowane dsp ktore odpowiednio koryguje charakterystyke
jak to sie sprawdza nie wiem

Awatar użytkownika
spiker

Post autor: spiker » wtorek 22 sty 2008, 19:29

przed użyciem programu zapoznaj się treścią instrukcji załączonej do opakowania bądź skonsultuj się z producentem lub dystrybutorem oprogramowania...

senjin
Kontakt:

Post autor: senjin » wtorek 22 sty 2008, 22:29

a) dlaczego producent podaje że produkt przenosi wszystkie częstotliwości jednakowo ( dorzucając w książeczce idealny wręcz wykres charakterystyki
jak podaje, że jest idealnie, to kłamie ;) pamiętaj poza tym, że zmierzona w jakiś tam sposób charakterystyka częstotliwościowa nie jest jedynym parametrem świadczącym o jakości (i brzmieniu!) monitorów. np. zgranie fazowe woofera, tweetera i bass reflexów może podczas odtwarzania muzyki (a nie jednej częstotliwości) wpływać na odbierane brzmienie, co może być przez kogoś odebrane jako "podbity środek" czy tam "aksamitny bas" etc... a mikrofony mają charakterystyki kierunkowe... więc podczas pomiarów będziesz celował w tweeter, czy w woofer? ;) jest dużo rzeczy do przemyślenia i sprawdzenia przy takich pomiarach. zresztą nie znam się na tym, a to tylko kilka rzeczy, które mi teraz przyszły do głowy.

Awatar użytkownika
genngott

Post autor: genngott » wtorek 22 sty 2008, 23:26

...w takim razie spraw sobie to: http://www.ikmultimedia.com/Main.html?arc/index.php...
no myślę że to coś godnego uwagi może być...
www.despisestudio.com

Awatar użytkownika
_marek

Post autor: _marek » środa 23 sty 2008, 01:37

...Tak zastanawia mnie sens istnienia forów, generalnie wszedzie jest moda na pokazywanie swojej wiedzy i opieprzanie innych jak malo wiedza, szczegolnie jest to proste gdy sie jeszcze ma podrecznik pod reka i mozna pocytowac i pokazac jakim to sie jest madrym.

Kto nie pyta ten bladzi.

I tak oto kolejny post kolejnego laika przeradza się w "dyskusje" nt sensu istnienia forum, wyszukiwarki i czyjejś mądrości czy głupoty....

Ludzie pomyślcie chwilę... Jak ktos komuś napisze w skrócie co i jak i doda "poszukaj w google.pl..." to to źle?? To znaczy że sie wymądrza, wywyższa u ubliża pytającemu??
---------------------------------------
No i tu sie nie zgodzę! Laików i nowicjuszy trzeba jakoś nauczyć samodzielnego poszukiwania informacji instead of zadawania banalnych pytań. Jeśli chodzi o sugestie założenia posta w "Dopiero zaczynam" to jest ona jak najbardziej słuszna!

Kolego genngott... jeśli chcesz ze spokojem korzystać z tego forum i nie mieć na nim opinii pajaca, to zadawaj tylko mądre pytania, i to tylko kiedy musisz, a co ważniejsze, nie oskarżaj nikogo zbyt pochopnie o wywyższanie i brak uprzejmości. To taka moja drobna rada.

A teraz do rzeczy:

Chcąc poznać charakterystykę swojego pomieszczenia:
1) słuchaj z lekko przytkanymi uszami i słuchaj wybrzmiewania głośnego klaśnięcia. Słuchaj spoza pomieszczenia najlepiej nagraj np. na dobrej kamerze cyfrowej muzyke dochodzącą z tego pokoju ( gdy kamera jest poza nim; taka kamerka wyeksponuje cechy pogłosu, które maskuje psychoakustyczny charakter zmysłu słuchu)
2)policz sobie częstotliwości fal stojących f = 340/2S
f - czestotliwosc rezonujaca; s - odleglosc miedzy plaskimi powierzchniami
+harmoiczne (czyli f*2; f*3 etc..)
3)Ja niedawno prowizorycznie i dla zabawy mierzyłem charakterystykę 2-ch zestawów kolumn, na sprzęcie typu PC+adobe audition+2 rozne kolumny+mikrofon komputeowy. w AA generujesz szum różowy a w 2. Instancji tego programu nagrywasz sygnał zbierany jednocześnie przez mikrofon i go nagrywasz, obserwując wykres widma w czasie rzeczywistym.
Obie kolumny brzmiały zupełnie różnie, przy czym jedna miała wyraźne dziury niczym w filtrze grzebieniowym.
I tu możesz dokonać pewnych ciekawych obserwacji, np które częstotliwości "jak brzmią":). Mając więcej kolumn możesz dostrzec pewne powtarzające się cechy nieliniowości na wykresie i wziąć poprawke na te swoje "obserwacje", iż te cechy to może raczej należą do mikrofonu...
Kiedyś też rozważałem robienie pomiarów na polu, ale sa przeciez odbicia od ziemi. Ci z tonsila chyba wzięli to od uwagę...:)

BTW. unikaj robienia pomiarów w bliskiej odległości od ścian (odbicia i filtrowanie)

Twoim zadaniem domowym jest poznać wytłuszczone terminy!
A więc szukaj i czytaj...Poza tym: A. Everest "Podstawy akustyki".

A jeśli masz mimo mojego - bądź co bądź - wysiłku wieszać na mnie psy i głosic hasła, iż "znowu ktos się chwali i patrzy na nowego z góry", to z góry uprzedzam, że nie mam sie nawet czym wymądrzać, bo jestem jak na razie "zasmarkanym żółtodziobem" i musze jeszcze zjeść trochę wagonów chleba, żeby dogonić tych ludzi na tym forum, którzy naprawdę się znają. (Nie oznacza to jednak że jestem totalnym laikiem i nie mam pojęcią o podstawach akustyki czy realizacji dźwięku, bo co nieco już "chapnąłem" .)

Pozdrawiam :)

Awatar użytkownika
genngott

Post autor: genngott » środa 23 sty 2008, 09:04

......Tak zastanawia mnie sens istnienia forów, generalnie wszedzie jest moda na pokazywanie swojej wiedzy i opieprzanie innych jak malo wiedza, szczegolnie jest to proste gdy sie jeszcze ma podrecznik pod reka i mozna pocytowac i pokazac jakim to sie jest madrym.

Kto nie pyta ten bladzi.

I tak oto kolejny post kolejnego laika przeradza się w "dyskusje" nt sensu istnienia forum, wyszukiwarki i czyjejś mądrości czy głupoty....

Ludzie pomyślcie chwilę... Jak ktos komuś napisze w skrócie co i jak i doda "poszukaj w google.pl..." to to źle?? To znaczy że sie wymądrza, wywyższa u ubliża pytającemu??
No i tu sie nie zgodzę! Laików i nowicjuszy trzeba jakoś nauczyć samodzielnego poszukiwania informacji instead of zadawania banalnych pytań. Jeśli chodzi o sugestie założenia posta w "Dopiero zaczynam" to jest ona jak najbardziej słuszna!

Kolego genngott... jeśli chcesz ze spokojem korzystać z tego forum i nie mieć na nim opinii pajaca, to zadawaj tylko mądre pytania, i to tylko kiedy musisz, a co ważniejsze, nie oskarżaj nikogo zbyt pochopnie o wywyższanie i brak uprzejmości. To taka moja drobna rada.

A teraz do rzeczy:

1) słuchaj z lekko przytkanymi uszami i słuchaj wybrzmiewania głośnego klaśnięcia. Słuchaj spoza pomieszczenia najlepiej nagraj np. na dobrej kamerze cyfrowej muzyke dochodzącą z tego pokoju ( gdy kamera jest poza nim; taka kamerka wyeksponuje cechy pogłosu, które maskuje psychoakustyczny charakter zmysłu słuchu)
3)Ja niedawno prowizorycznie i dla zabawy mierzyłem charakterystykę 2-ch zestawów kolumn, na sprzęcie typu PC+adobe audition+2 rozne kolumny+mikrofon komputeowy. w AA generujesz szum różowy a w 2. Instancji tego programu nagrywasz sygnał zbierany jednocześnie przez mikrofon i go nagrywasz, obserwując wykres widma w czasie rzeczywistym.
Obie kolumny brzmiały zupełnie różnie, przy czym jedna miała wyraźne dziury niczym w filtrze grzebieniowym.
I tu możesz dokonać pewnych ciekawych obserwacji, np które częstotliwości "jak brzmią":). Mając więcej kolumn możesz dostrzec pewne powtarzające się cechy nieliniowości na wykresie i wziąć poprawke na te swoje "obserwacje", iż te cechy to może raczej należą do mikrofonu...
Kiedyś też rozważałem robienie pomiarów na polu, ale sa przeciez odbicia od ziemi. Ci z tonsila chyba wzięli to od uwagę...:)

BTW. unikaj robienia pomiarów w bliskiej odległości od ścian (odbicia i filtrowanie)

A jeśli masz mimo mojego - bądź co bądź - wysiłku wieszać na mnie psy i głosic hasła, iż "znowu ktos się chwali i patrzy na nowego z góry", to z góry uprzedzam, że nie mam sie nawet czym wymądrzać, bo jestem jak na razie "zasmarkanym żółtodziobem" i musze jeszcze zjeść trochę wagonów chleba, żeby dogonić tych ludzi na tym forum, którzy naprawdę się znają. (Nie oznacza to jednak że jestem totalnym laikiem i nie mam pojęcią o podstawach akustyki czy realizacji dźwięku, bo co nieco już "chapnąłem" .)

Pozdrawiam :)...
Dzięki
www.despisestudio.com

Awatar użytkownika
genngott

Post autor: genngott » środa 23 sty 2008, 09:38

.........Tak zastanawia mnie sens istnienia forów, generalnie wszedzie jest moda na pokazywanie swojej wiedzy i opieprzanie innych jak malo wiedza, szczegolnie jest to proste gdy sie jeszcze ma podrecznik pod reka i mozna pocytowac i pokazac jakim to sie jest madrym.

Kto nie pyta ten bladzi.

A teraz do rzeczy:

Pozdrawiam :)...
Dzięki ...
małe sprostowanie chciałem jeszcze dodać jeżeli kogokolwiek w jakiś sposób tutaj uraziłem to z góry i jeszcze raz przepraszam .... co do google to wydaje mi się że prawda leży trochę pośrodku a czemu to pozostawiam każdemu do przemyślenia (w końcu to nie forum filozofów )
kolego _marek nie mam zamiaru na nikim wieszać psów tylko i wyłącznie z tego powodu że jestem niedouczony... tematy które mi wytłuściłeś są mi oczywiste bo o tym sposobie mierzenia odbić fal w pomieszczeniu pisałem właśnie wyżej.... zgadzam się w zupełności z Tobą że absolutnie nie powinno się dawać ludziom odpowiedzi na tacy niszcząc w nich tym samym kreatywność i pomysłowość. Próbowałem takiego rozwiązania które mi podsunąłeś ale w trakcie zaczęły zastanawiać mnie rzeczy (wiarygodność monitorów, mikrofonu itp) o których napisałem na samym początku postu. Dlatego chciałem dopytać i w miarę możliwości rozwiać swoje wątpliwości co po części koledzy z tego forum pomogli mi zrobić... a jeżeli ktoś mnie uważa za pajaca bo zadaję głupie pytania to trudno... nie zamierzam się powiesić z tego powodu bo są ważniejsze sprawy w każdym razie wielkie dzięki raz jeszcze za pomoc bo naprawdę dużo można się tego forum nauczyć (nawet będąc pajacem)
www.despisestudio.com

Awatar użytkownika
_marek

Post autor: _marek » czwartek 24 sty 2008, 01:34

W porządku, ale ja tez cos sprostuję (choć to nie ja namieszałem, tylko Ty mnie źle zrozumiałeś). Otóż ja Cie nie nazwałem pajacem i nie miałem takiego zamiaru. Nie lubię być wyzywany i daleki jestem od wyzywania kogokolwiek, no chyba że da mocny powód. Ja dałem Ci tylko wskazówkę: "(...) jeśli chcesz ze spokojem korzystać z tego forum i nie mieć na nim opinii pajaca(...)etc etc". moje intencje były dobre i wybacz jeśli poczułeś sie urażony.

P.S. O wyliczaniu fal stojących, które opisałem, nic nie wyczytałem w Twoich wcześniejszych postach, więc skąd miałem wiedzieć że"sa dla ciebie oczywiste"

Pozdrawiam.

ODPOWIEDZ