PC do wokali, a PC do miksów

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Re: PC do wokali, a PC do miksów

Post autor: matiz » środa 11 cze 2008, 19:03

Sonar nie miał szansy zrobić czegoś takiego, nie mówię że nie występowało, sam coś takiego widziałem - ale źródłem tego mógł byc tylko i wyłącznie przetwornik A/C

....

No właśnie, odwrócenie po stronie programowej może wystąpić tylko gdy w kompie JEST INFORMACJA o całej sinusoidzie - inaczej NIE MA CZEGO ODWRACAC - prawda? Więc "normalnie" przesterowujący przetornik poda do kompa po prostu ciąg liczb o wartościach +max lub -max - i program nie ma żadnej informacji którą mógłby odwrócić

No tak... Najpierw piszesz, ze nie program, tylko przetwornik, potem, ze nie przetwornik tylko program...

Tak tylko sie czeplem, nie mam uwag

Awatar użytkownika
devil

Post autor: devil » czwartek 19 cze 2008, 10:43

pamietajcie tylko jedno, ze kompresor jest PO BLOKU WZMOCNIENIA.
jak rozrkecicie gain za mocno, i przesterujecie preamp, to czy on ma kompresor czy nie to nic to nie zmieni, na kompresor pojdzie i tak sygnal przesterowany, a kompresor jedynie zmiejszy nam dynamike i zapobiegnie przesterowania np na przetworniku karty dzwiekowej (o ile sygnal z preampu wogole do niej trafi).
...
wyszukalem ten post a dokladnie ta moja wypowiedz.
gdyz wlasnie dostalem w rece sesje do zmiksowania nagrana w szanujacym sie "drogim" studiu pewnego radia w trojmiescie :>

i co ? i przester.
na wszystkich praktycznie sladach czescto pojawia sie przester... nie przester widoczny w plikach na zasadzie ze sygnal przesterowal przetwornik na interfacea, gdyz poziomy siegaja moze -3dB w peak, ale wszystko bylo nagrywane z kompresorami,
i ktos po prostu rozkrecil za mocno gain, i przesterowal sam preamp, a kompresor kompresowal ten przesterowany sygnal.
nie wiem czy oni tego nei widzieli, albo tylko patrzyli na wskazniki juz po kompresorze.... no i teraz jest problem, kupa kasy na to poszla, a sciezki wokalu, gitar czy jescze czegos przesterowane... i to slychac, oni najwidoczniej nie slyszeli, albo wyszli z zalozenia, wskaznik po komrpesorze nie jest przesterowany wiec musi byc dobrze.

bez komentarza...
[addsig]
Proszę zanotować! "odmawia wypisania spisu sprzętu studyjnego w sygnaturce"

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » czwartek 19 cze 2008, 12:05

bez komentarza...

Ciesz sie, ze dodatkowo ktos w czasie nagran nie zmienial plynnie i powoli wzmocnienia na jednym z overheadow

Zbynia

Post autor: Zbynia » czwartek 19 cze 2008, 12:08

dziwne że nie słyszeli skoro ty słyszysz - clipy to tylko kontrolowałem by się nie świeciły ale i tak liczyło się tylko to co słyszałem - czasem przesterowany preamp dodawał uroku

szkudlik nie chodzi mi o jakieś odwracanie fali czy coś tylko że powstał pik - taka szpila od szczytu fali przez cały wykres aż do dołu i powrót spowrotem na szczyt
soundforge ucinał szczyty fali a na sonarze właśnie robiła się szpilka - żaden problem poprawić ręcznie bo nie ma szans tego spieprzyć ale trzebabyło przeglądać wykres ( czasem 5 pików na utwór)

wyglądało to mniej więcej tak :
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/f1d33c5b052a480e.html

Zbynia

Post autor: Zbynia » czwartek 19 cze 2008, 12:09

ale my tu gadu gadu - wybuch i jak?

ODPOWIEDZ