Mikser analogowy w studiu

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
Awatar użytkownika
CD-RW

Re: Mikser analogowy w studiu

Post autor: CD-RW » piątek 20 lut 2009, 08:36

tak proforma: wiem, ze w temacie jest analogowy, ale czasy sie zmieniaja :) w tym budzecie analog nie ma sensu....

minimax

Post autor: minimax » piątek 20 lut 2009, 09:36

...tak proforma: wiem, ze w temacie jest analogowy, ale czasy sie zmieniaja :) w tym budzecie analog nie ma sensu.......

Całkiem niedawno czytałem w Live&Sound że w tym budżecie cyfra nie ma sensu. Artykuł był pisany przez praktyka live. Może w studio jest odwrotnie, aczkolwiek ja mam wciąż uprzedzenia do cyfrowego stołu. DAW - tak, zresztą mam teraz inne priorytety niż porządny analog, więc używam rackowych preampów i myszki, ale czasem - kiedy jest więcej śladów do nagrania - wspomagam się mikserkiem Souncraft EPM. I kiedy przyjdzie do rozbudowy studia to analogowy stół jest na liście, bo bardzo wygodnie mi się z tym pracuje i analogowy EQ - nawet z soundcrafta - jest skuteczniejszy niż wtyczki które mam. Jeden ruch gałką i jest to czego szukam. Poza tym używam czasem magnetofonu i bez stołu to jest delikatnie mówiąc niewygodne. Ale to już głos za jakimkolwiek stołem z sensownym routingiem.
[b][url=http://jurekmuszynski.com]jurekmuszynski.com[/url][/b]

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » piątek 20 lut 2009, 12:24

Myślałem raczej o 2x multiface do nagrywania i A&H wraz z peryferiami do miksowania.

Ale co chcesz miksowac szesnastokanalowym estradowym mikserem z szescioma sendami? Chyba punk, a i to niekoniecznie wystarczy
Gdzie kompresory, delaye z automatyzowanym sendem, efekty modulacyjne, precyzyjna korekcja, przestrajany hpf? Przy wspolczesnej masakracji zwanej masteringiem dokladnosc hebli i galek korektora jest za mala, powtarzalnosc znikoma a zapamietywalnosc zadna. Gdzie sens?

Awatar użytkownika
CD-RW

Post autor: CD-RW » piątek 20 lut 2009, 13:43

......tak proforma: wiem, ze w temacie jest analogowy, ale czasy sie zmieniaja :) w tym budzecie analog nie ma sensu.......

Całkiem niedawno czytałem w Live&Sound że w tym budżecie cyfra nie ma sensu. Artykuł był pisany przez praktyka live.

Nie zgodze sie z tym twierdzeniem. Polkne zabe jak za 12000 znajdziesz analogowy stol plus peryferia porownywalne z mozliwosciami 01v96. Tez jestem praktykiem live :) (+studio)

minimax

Post autor: minimax » piątek 20 lut 2009, 14:59

Polkne zabe jak za 12000 znajdziesz analogowy stol plus peryferia porownywalne z mozliwosciami 01v96. Tez jestem praktykiem live :) (+studio) **********************

Akurat w tamtym przypadku firma miała już outboard. Poza tym w realnej sytuacji chodzi nie tylko o możliwości. Także brzmienie, niezawodność... Osobiście wolę mieć o 4 kompresory mniej niż ryzykować pad całego stołu. A za kilkanaście tys. można już kupić nieźle brzmiący analogowy stół o budowie modułowej. Ale ja jestem tylko muzykiem, nie prowadzę firmy nagłośnieniowej (choć przez chwilę o tym myślałem).

A wracając do studia:

Mam kumpla, który często pracuje w studio ze stołem Yamahy - nie wiem który model, ale dużo droższy niż 12 tys. I wcale nie jest zachwycony. W swoim własnym (bardzo dobrze wyposażonym) studiu nie rozważa w ogóle takiego rozwiązania.
[b][url=http://jurekmuszynski.com]jurekmuszynski.com[/url][/b]

konop_tnt
Kontakt:

Post autor: konop_tnt » piątek 20 lut 2009, 16:23

Mówimy o konkretnym modelu Yamahy 01V96. Stosunek cena/jakość w tym modelu jest bardzo wysoka. Od czasu do czasu robię z konieczności jakąś sztukę na tym mikserze i poza tym korzystam w domowym studiu przy rejestracji wielośladowej (rozszerzenie mLan). Nie mam zbyt wielkiego doświadczenia ani odniesienia do innych modeli, ale uważam, że to dobre urządzenie.

Awatar użytkownika
mytnik

Post autor: mytnik » piątek 20 lut 2009, 16:32

matiz, z wytypowanych to podejrzewam dlaczego, ale niestety tylko nowe wchodzą w grę w moim przypadku (jeśli gra się w ogóle rozpocznie). Podobnych rozwiązań się chyba już niestety nie produkuje. A szkoda.
Może jednak jakaś hybryda w stylu spirit m 8 z DAW controllerem?
Spirit się przyda jako preampy, na próby, etc. Na temat jednego fadera w DAWc znam już opinię, ale weźmy pod uwagę 3 wiodące w wyszukiwarkach:
mackie, tascam, m-audio
1. tylko controller; opcjonalna rozbudowa; tylko dlaczego tak drogo? firma czy faktyczna funkcjonalność?
2. + interface; + inserty (choć niekoniecznie użyteczne); + rozbudowa; +/- cena (+ jeśli interface godny)
3. - rozbudowa; +/- cena i podzielone zdania nt jakości preampów

Trzymając się tematu, co będzie najsensowniejsze z wszystkich propo w cenie do 12k, myślę że autor też jest ciekaw
drummer

Awatar użytkownika
mytnik

Post autor: mytnik » piątek 20 lut 2009, 16:35

Edit post :)

wszystkich propo = całość topicu
Cena za spirit 8 nie jest już w razie w takim wyrzucaniem kasy
drummer

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » piątek 20 lut 2009, 16:44

matiz, z wytypowanych to podejrzewam dlaczego, ale niestety tylko nowe wchodzą w grę w moim przypadku (jeśli gra się w ogóle rozpocznie). Podobnych rozwiązań się chyba już niestety nie produkuje. A szkoda.

Nie wiem, czy jeszcze jest produkowany mackie:
http://www.mackie.com/products/8Bus/
ale na pewno ghost le jeszcze jest w ofercie:
http://www.soundcraft.com/product_sheet.asp?product_id=144
no i jest "coming soon", niezle wygladajacy z daleka:
http://www.behringer.com/EN/Products/SX4882.aspx

Może jednak jakaś hybryda w stylu spirit m 8 z DAW controllerem?

Moze, tylko po co ten kontroler?
Nie lubie, nie wypowiadam sie, bo bedzie stronniczo.

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » piątek 20 lut 2009, 17:12

Cena wielce atrakcyjna, allegro, ale aukcja juz nieaktualna, poza tym weekend, moze admin tak szybko nie zniknie
http://www.allegro.pl/item529031673_soundcraft_spirit_studio_24_od_naglosnieniowcow.html

ODPOWIEDZ