Sprzęt na dobry początek

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
Awatar użytkownika
AkselPL

Re: Sprzęt na dobry początek

Post autor: AkselPL » niedziela 27 lut 2011, 15:24

Po pierwsze OLED to technologia która wyginie na rzecz kropek kwantowych które są nie porównywalnie lepszą technologią i dwukrotnie trwalszą itd. wieć jeśli porównujesz soft do oled no to dość zabawnie... :)

Owszem przyznaje M3 ma słabe brzmienie, nie ukrywam tego, jednak pracuje w studiu za ponad bańkę i wiem co urządzenia w tym studiu mogą zrobić z próbkami z m3 :)

Studio jest w 3/4 analogowe.

Nie mam odpowiednich kompetencji, nie jestem inżynierem dzwięku aby postawic tutaj wiarygodne techniczne wywody na temat co lepsze. Moje zdanie jest czysto "na słuch".

Chcesz grać na kompie, proszę bardzo graj na kompie...nawet w gry, ja jednak wolę grać na instrumentach które są przeznaczone od początku do końca tylko w jednym celu.

Pomijam kwestię wygody i komfortu.

p.s.

Czy widziałeś kiedyś aby zespół przyszedł na nagrywki do studia z dyskiem twardym, albo płytą z próbkami? Ja zawsze widzę że przychodzą z bębnami, keyboard'ami, gitarami i innymi gratami

Nie wyobrażam sobie koncertu gdzie ktoś puściłby muze z laptopa, bo przecież pracuje na softcie.

[addsig]
Korg M3-73, Korg Radias-R, Korg EXB-Radias, Korg Electribe MX-1, Korg Kaoss Pad 3, Kawaii KC-10, Waldorf Blofeld KB, Ibanez GiO, Fender Mustang III, Behringer XD80USB, Fostex PM1MKII, Behringer K10s, Creative ZXR, E-mu Midi, Reloop RHP-20, FL Studio

Awatar użytkownika
Tadeo
Kontakt:

Post autor: Tadeo » niedziela 27 lut 2011, 16:54

Nie wyobrażam sobie koncertu gdzie ktoś puściłby muze z laptopa, bo przecież pracuje na softcie.
...

toz wlasnie wiele klubowych i nie tylko tak sie odbywa....

nawet armin jak gral to na scenie bylo 20laptopow

niewazne,

sugerujesz by zaczac przygode z muzyka trzeba miec banke...

wszystko zalezy kto jaki chce cel osiagnac a ta cala dyskusja to juz nawet przestaje sie zabawna robic

Awatar użytkownika
AkselPL

Post autor: AkselPL » niedziela 27 lut 2011, 17:07

...

...

toz wlasnie wiele klubowych i nie tylko tak sie odbywa....

nawet armin jak gral to na scenie bylo 20laptopow

niewazne,

sugerujesz by zaczac przygode z muzyka trzeba miec banke...

wszystko zalezy kto jaki chce cel osiagnac a ta cala dyskusja to juz nawet przestaje sie zabawna robic

Nie trzeba mieć bańki, ale nie można się zapierać że można to robić za parenaście stówek.

Dla mnie tak wygląda prawdziwy koncert:

http://www.youtube.com/watch?v=5BSGdX7eNn4

[addsig]
Korg M3-73, Korg Radias-R, Korg EXB-Radias, Korg Electribe MX-1, Korg Kaoss Pad 3, Kawaii KC-10, Waldorf Blofeld KB, Ibanez GiO, Fender Mustang III, Behringer XD80USB, Fostex PM1MKII, Behringer K10s, Creative ZXR, E-mu Midi, Reloop RHP-20, FL Studio

Awatar użytkownika
AkselPL

Post autor: AkselPL » niedziela 27 lut 2011, 17:11

Ma ktoś pojęcie jak oni nagłośnili te dzwony że mają tak czyste i potężne brzmienie ?

[addsig]

Awatar użytkownika
Robix

Post autor: Robix » niedziela 27 lut 2011, 17:17

...
I znowu mnie źle interpretujesz. Ja nigdzie nie napisałem że soft to gówno! Może brzmieć dobrze, chodziło mi o to że można mieć talent itd ale trzeba mieć też możliwości bo chodźbyś talent miał świetny to bez odpowiednich warunków nic godnego nie ździałasz. - to jest w odniesieniu tylko do kompów!

Oczywiście, że możliwości są bardzo ważne. Nie jestem zwolennikiem softu, bardziej lubię hardware, ale porządny soft, to również są możliwości i tego na pewno nie zaprzeczysz :). Porządny soft na prawdę nie brzmi źle, a nawet lepiej :).

Pozdro,

Robert

Początkujący muzyk.

Awatar użytkownika
AkselPL

Post autor: AkselPL » niedziela 27 lut 2011, 17:19

...albo to nagranie http://www.youtube.com/watch?v=_kkAFt78glE&feature=related
Po prostu mistrzostwo świata, gdzie takie barwy uzyskasz na piecu.
[addsig]

Awatar użytkownika
Tadeo
Kontakt:

Post autor: Tadeo » niedziela 27 lut 2011, 18:05

Axel, zapomniałes że to nie jest wątek o gustach, zabrnałeś w ślepą uliczkę :/

Awatar użytkownika
AkselPL

Post autor: AkselPL » niedziela 27 lut 2011, 18:31

Axel tylko Aksel jak już.

To nie jest kwestia gustu, Ty napisałeś o pseudo-koncercie armina to ja dałem dla porównania koncert z krwi i kości.

Jeśli nie widzisz tutaj różnic w sposobie realizacji, wykonania, brzmienia, to nie mam już argumentów.

To jest ta różnica, Ty popierasz soft i dla Ciebie wzorem jest taki o Armin, wcześniej pewnie tiesto który już się skończył. Ja popieram hard i dla mnie wzorami są ludzie którzy zapisali sie w dziejach historii.

Ty masz swoje racje ja swoje i myślę że nie ma co dalej dyskutować.

[addsig]

Awatar użytkownika
psysutra

Post autor: psysutra » niedziela 27 lut 2011, 18:41

...
Axel tylko Aksel jak już.

To nie jest kwestia gustu, Ty napisałeś o pseudo-koncercie armina to ja dałem dla porównania koncert z krwi i kości.

Jeśli nie widzisz tutaj różnic w sposobie realizacji, wykonania, brzmienia, to nie mam już argumentów.

To jest ta różnica, Ty popierasz soft i dla Ciebie wzorem jest taki o Armin, wcześniej pewnie tiesto który już się skończył. Ja popieram hard i dla mnie wzorami są ludzie którzy zapisali sie w dziejach historii.

Ty masz swoje racje ja swoje i myślę że nie ma co dalej dyskutować. ...

Hard naprawdę kocham, uwielbiam kręcić gałami, czuć instrument (zwłaszcza analoga!), ale z polsko-prozaicznej przyczyny jadę na sofcie- bo kogo w końcu stać na kupno TB-303 czy choćby jego klona w postaci XoXboXa tudzież innego dobrego, porządnego kawała instrumentu?

Stay Psychedelic People!

Awatar użytkownika
Tadeo
Kontakt:

Post autor: Tadeo » niedziela 27 lut 2011, 18:47

Aksel, nie przeinaczaj faktow, gdzie napisalem ze armin jest dla mnie wzorem? :)

Poza tym podane przez Ciebie linki przedstawiaja widowiska, show

co do samej muzyki z przykroscia stwierdzam ze jest to jedna ze slabszych M.O.

ODPOWIEDZ