Równowaga w miksie...

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
Awatar użytkownika
Soundscape
Kontakt:

Re: Równowaga w miksie...

Post autor: Soundscape » czwartek 17 sty 2008, 15:40

zalamac sie idzie jak slucham prostych zachodnich bandow muz elektr. gdzie jest kilka sciezek ale tak zmiksowanych ze bajka....stopa 2 hihaty 2 linie syntezatorow,bas i koniec...niby nic ale......jak to zrobic?
chodzi mi o muzyke typu vnv nation,front 242,a nawet depeche mode.
dzięki za ewentualne rady i pozdrawiam:)...
Google, Harmony Central, SoundonSound...Jest sporo stronek o tematyce. Polecam magazyn Computer Music. Równocześnie zapewniam, że jeden artykuł nie wystarczy..., a nawet i 10. Mnie jak pytają o sposób miksu mojej muzyki (też elektronika), np. "jak to zmiksowałeś", "co nałożyłeś na to-tamto", to po prostu nie chce mi się mówić już. Jak powiem, to rodzą się kolejne pytania i odpowiedzi, i tak bez końca...Nikt Ci nie napisze tu jak zmiksować cały kawałek, bo to Twoja muzyka i sam kreujesz własne brzmienie. A jeżeli artykułów EiS nie rozumiesz, to poucz się tej terminologii, bo bez niej się nie obejdziesz. Czytać, czytać, czytać i jeszcze raz czytać.

Pozdrawiam!

Awatar użytkownika
genngott

Post autor: genngott » czwartek 17 sty 2008, 15:52

A tak , tego, że zapytam: a na czym Ty to odsłuchujesz i gdzie to to stoi?...
Event ALP 5 (niezbyt górnolotnie ) a stoi w pomieszczeniu jakieś 2,5x 4x5 m 2,8 w górę szczerze mówiąc niezbyt "dostrojonym". dzisiaj przysiądę i pokombinuję tak jak radziliście i podzielę się wnioskami. Jeszczre raz TANKS WAM!
www.despisestudio.com

Awatar użytkownika
genngott

Post autor: genngott » czwartek 17 sty 2008, 15:53

acha i odsłuchiwałem to na mp3, na pseudo wieży, w aucie i wszędzie praktycznie ten sam problem...
www.despisestudio.com

Awatar użytkownika
jaca2303

Post autor: jaca2303 » czwartek 17 sty 2008, 16:10

Do Genngott"a:

1. Słuchałeś nowego Behemotha?

2.To co na stronie studia to twoja robota?

frontiero

Post autor: frontiero » czwartek 17 sty 2008, 16:13

Kochany Frontiero, z przyjemnością opisałbym Ci, jak na cacy to zrealizować, ale w zamian poproszę o jakiś przystępny i prosty artykuł, z którego się nauczę greki. Wiesz, znajomość tego języka jest mi niezbędna, ale ucząc się, to "załamać się idzie".

Dzięki i pozdrawiam.
...
no wybacz ale to akurat zly przyklad wybrales,perzeciez nie da sie opisac po kroku jak nauczyc sie greki(najlepiej urodzic sie w grecji:))
natomiast jak poustawiac stopa tr-909,jakikolwiek syntetyczny dzwiek basu z syntezatora,solówka z obojetnie jakiego synta...3 podane instrumenty( dzwieki)...i tyeraz poustawiac to tak zeby zabrzmialo chociaz poprawnie..da sie? da sie
a tak na marginesie jak jestes taki mocny to dsm ci 4 sciezki ....i zmiksuj mi to na swiatowym poziomie(nie musisz mowic co zrobiles).....bo jak slucham tych polskich artystow to jakos nie slysze nic porywającego....a jak czytam jakich to my mamy realizatorów,oraz zaawansowanych homerecorderow:),ze swoimi tajemnymi sposobami....wybaczcie panowie ale po prostu zaistnijcie na swiatowym forum...a nie tylko na tym forum
Ja nie mialbym smialosci wysylac zapytania o polączenie hihatu z werblem do Garetha Jonesa..choc wiem ze on sie zna:).....pytam na forum, po to one jest.
pozdrawiam
robie muze w wolnych chwilach

Awatar użytkownika
genngott

Post autor: genngott » czwartek 17 sty 2008, 16:22

...Do Genngott"a:

1. Słuchałeś nowego Behemotha?

2.To co na stronie studia to twoja robota?...
yyy jeżeli nie jestem bardzo w plecy to chodzi o Demigod?
a to na stronie tak z tym że 2 kawałek to remaster a pierwszy ogólnie jest do tyłka za pare dni bedzie coś new (o ile się uporam )
www.despisestudio.com

Awatar użytkownika
oduck

Post autor: oduck » czwartek 17 sty 2008, 16:31

jak slucham tych polskich artystow to jakos nie slysze nic porywającego...

moze malo porywajacycj artystow sluchasz?;) sorry za OT
fan dobrego brzmienia ;)

tues

Post autor: tues » czwartek 17 sty 2008, 23:51

nagrywam muzyke generalnie elektroniczną, korzystam prawie wylącznie z syntezatorow,i komputera...nie nagrywam nic mikrofonami.
nie mam gitar ani perkusji na zywo,a mimo to mam ogromny problem ze zrealizowaniem przyzwoitego dema.
prosze o jakis namiar na dobry artykól lub cos poglądowego
...
zalamac sie idzie jak slucham prostych zachodnich bandow muz elektr. gdzie jest kilka sciezek ale tak zmiksowanych ze bajka....stopa 2 hihaty 2 linie syntezatorow,bas i koniec...niby nic ale......jak to zrobic?
chodzi mi o muzyke typu vnv nation,front 242,a nawet depeche mode.
dzięki za ewentualne rady i pozdrawiam:)...

Jak chodzi o VNV Nation to chyba niezbyt się wsłuchiwałeś albo mój słuch robi mi kawały (a słucham VNV dość często i byłem na dwóch koncertach), bo ścieżek rozróżniam w ich utworach nieco więcej. Wokal, naprawdę sporo syntezatorów (choć częściowo zdaje się jakieś presety)... W przypadku Front 242 prędzej się zgodzę. Ale nieważne.

Sam od jakiegoś czasu dokonuję prób podobnych do Twoich (choć w przyszłości przydałby się wokal), ale niestety nie czuję się wystarczająco pewnie by móc Ci coś doradzić. Mogę natomiast polecić Ci film instruktażowy "AndiVax Mixing Secrets" - i nie wymagam w zamian szybkiego kursu greki. Film ma rozmiar ok. 750MB, trwa około godziny i prezentuje różne sposoby radzenia sobie z częstymi problemami przy tworzeniu muzyki elektronicznej. Co prawda gatunek muzyki nieco inny, oprogramowanie mi nieznane, angielski autora mocno razi i nie są to jakieś wielce profesjonalne porady, ale myślę, że można wynieść z niego choć trochę wiedzy. Znajdziesz go bez problemu, jak masz możliwość to ściągnij - i oby Ci to pomogło bo chętnie zobaczę (i posłucham) nowego polskiego wykonawcę, któremu udało się i tworzy futurepop, ebm czy pokrewny styl.
Kilka ciekawych porad widziałem też na forum http://trance.nu - znów nie ten gatunek ale polecam przeglądnąć w wolnej chwili, bo sporo ma zastosowanie w futurepopie.

Poza tym - choć wydaje się to zbyt oklepaną i beznadziejną poradą - naprawdę warto samemu eksperymentować. Gdyby wszyscy uczyli się z jednego źródła to muzyka na całym świecie brzmiałaby tak samo. No i w internecie można znaleźć bardzo dużo informacji - z zadawaniem własnych pytań lepiej poczekać aż się ma konkretny problem. Chociaż miło widzieć, że ktoś jeszcze próbuje

Wybaczcie nieco przydługi post

Awatar użytkownika
genngott

Post autor: genngott » piątek 18 sty 2008, 01:38

no i pan Tb_Studio miał rację... wrzuciłem EQ w automatykę w 32-ki podciąłem lekko dół i hula o niebo lepiej... nie jest to coprawda szczyt marzeń ale zawsze jakiś krok do przodu! dzięki
www.despisestudio.com

Awatar użytkownika
PiotrK

Post autor: PiotrK » piątek 18 sty 2008, 01:48

Post został usunięty.
Ostatnio zmieniony piątek 01 lut 2019, 06:58 przez PiotrK, łącznie zmieniany 1 raz.
[Użytkownik usunął konto]

ODPOWIEDZ