Optymalny keyboard?

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
Beezqp

Optymalny keyboard?

Post autor: Beezqp » czwartek 26 sty 2006, 00:13

Witam

Ostatnio zacząłem poważnie myśleć o zakupie Keyboard'a [nawet brałem już kilka lekcji].

Problem polega na tym, że totalnie się nie znam na priorytetach w szukaniu jak również na tym, jakie funkcje są naprawdę potrzebne i ważne, a z jakich nawet profesjonaliści praktycznie wcale nie korzystali ;) Wprawdzie producenci wabią i mamią swoimi specjalnymi ofertami, nowoczesnymi rozwiązaniami i dużymi cyferkami, ale jednak to nie jest godne źródło zaufania... ;) No i po jakieś opinie niezależne sięgam na tym forum, bo widzę, że sporo osób uzyskało tutaj pomoc. :)

Do wydania nie mam dużo, bo, jak sądzę, 2000zł to absoutne maksimum jak na moją kieszeń [a nawet już 1500, ale te 500zł to tak dla amortyzacji]. Problemem jest to, że w tym przedziale cen przy sprzętach elektronicznych można ustrzelić i prawdziwą perełkę i totalny złom... Oczywiście zależałoby mi na tym, by swojego zakupu nie żałować [w końcu, co jak co, ale sporo kasy w to pójdzie, i nieprędko będzie okazja do naprawy ewentualnego błędu]...

Więc prosiłbym o pomoc, zarówno, jeśli idzie o gotowe modele, jak i o najważniejsze funkcje, na które zwracać uwagę [zarówno przy graniu jak i, kto wie, tworzeniu ;)].

Ah, i jeszcze jedno - 'w oko' wpadł mi model Yamahy dgx 305. Czy to byłoby rozsądne rozwiązanie? Jeśli tak, to jakich wad lub niedogodności można się spodziewać po tej maszynie?

I, naprawdę, z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi. Bardzo mi na nich zależy.

Pozdrawiam!
Ambitne zero muzyczne

Awatar użytkownika
csdis

Re: Optymalny keyboard?

Post autor: csdis » czwartek 26 sty 2006, 01:11

...Witam

Ostatnio zacząłem poważnie myśleć o zakupie Keyboard'a [nawet brałem już kilka lekcji].

Problem polega na tym, że totalnie się nie znam na priorytetach w szukaniu jak również na tym, jakie funkcje są naprawdę potrzebne i ważne, a z jakich nawet profesjonaliści praktycznie wcale nie korzystali ;) Wprawdzie producenci wabią i mamią swoimi specjalnymi ofertami, nowoczesnymi rozwiązaniami i dużymi cyferkami, ale jednak to nie jest godne źródło zaufania... ;) No i po jakieś opinie niezależne sięgam na tym forum, bo widzę, że sporo osób uzyskało tutaj pomoc. :)

Do wydania nie mam dużo, bo, jak sądzę, 2000zł to absoutne maksimum jak na moją kieszeń [a nawet już 1500, ale te 500zł to tak dla amortyzacji]. Problemem jest to, że w tym przedziale cen przy sprzętach elektronicznych można ustrzelić i prawdziwą perełkę i totalny złom... Oczywiście zależałoby mi na tym, by swojego zakupu nie żałować [w końcu, co jak co, ale sporo kasy w to pójdzie, i nieprędko będzie okazja do naprawy ewentualnego błędu]...

Więc prosiłbym o pomoc, zarówno, jeśli idzie o gotowe modele, jak i o najważniejsze funkcje, na które zwracać uwagę [zarówno przy graniu jak i, kto wie, tworzeniu ;)].

Ah, i jeszcze jedno - 'w oko' wpadł mi model Yamahy dgx 305. Czy to byłoby rozsądne rozwiązanie? Jeśli tak, to jakich wad lub niedogodności można się spodziewać po tej maszynie?

Pozdrawiam!...

a do jakiej muzyki miałby ci ten keyboard służyć?

Beezqp

Post autor: Beezqp » czwartek 26 sty 2006, 06:41

......Witam

Pozdrawiam!...

a do jakiej muzyki miałby ci ten keyboard służyć?

...

Nie za bardzo rozumiem pytanie Jeśli o to chodzi, to nie przewiduję jakichś dodatkowych instrumentów.
Ambitne zero muzyczne

Awatar użytkownika
csdis

Post autor: csdis » czwartek 26 sty 2006, 12:01

Nie za bardzo rozumiem pytanie Jeśli o to chodzi, to nie przewiduję jakichś dodatkowych instrumentów....

Na wesela,do przedszkola co chciałbys na nim robić,ponieważ każdy insrtrument brzmi inaczej?

Beezqp

Post autor: Beezqp » czwartek 26 sty 2006, 19:17

...

Na wesela,do przedszkola co chciałbys na nim robić,ponieważ każdy insrtrument brzmi inaczej?...

Nie przewiduję jakiegoś użytku zarobkowego. ;) Więc raczej będę na nim grywał tylko w domu.

Co chciałbym na nim robić? Cóż, uczyć się przede wszystkim z jakichś podręczników [prywatnego nauczyciela póki co nie przewiduję, nie licząc osoby, która już sporo lat gra na keyboardzie, a z którą mam bardzo dobry kontakt], a potem - w miarę upływu czasu - grywać coraz bardziej ambitne utwory [tak się składa, że mam dostęp do sporej ilości czasopism z nutkami], może samemu jakieś melodie wymyślać... Czasu mam sporo, chęci też, więc raczej to nie będzie użytek 10 minut na tydzień... ;)

Ważne, by nie brakowało istotnych funkcji oraz by obecne były choć przeciętnej jakości. Może brzmi to zawile, ale każdy - mam nadzieję - rozumie, o co mi chodzi. ;)

Pozdrawiam serdecznie!
Ambitne zero muzyczne

KYMY

Post autor: KYMY » czwartek 26 sty 2006, 23:07

Trudno jest coś polecić- za dużo tego wszystkiego- Jeśli Ci się podoba ta yamaha- kupuj. Bardzo fajna- dużo klawiszy- XG - brzmieniowo Cię zadowoli na pewno (oczywiście w sklepie sie upewnij). na co ja bym zwrócił uwagę- to na ilość własnych stylów. Ta yamaha ma jedno miejsce w pamięci- sprawdź czy można je zapisać na karcie i czy dostęp do tego jest szybki. Gotowe style zawsze się znudzą- i mnie np. nigdy się nie podobają są takie "stylistycznie poprawne". Choć ja z doświadczenia wiem, że pierwszy instrument to nigdy nie jest "to"- dopiero po bliższym kontakcie można ocenić co nam się podoba a co nie, co byśmy chcieli więcej, a co jest nam niepotrzebne. Za Yamahą przemawia też to, że serwis i części nawet wysyłkowo są łatwo dostępne w Polsce...

Awatar użytkownika
csdis

Post autor: csdis » piątek 27 sty 2006, 01:48

......

Na wesela,do przedszkola co chciałbys na nim robić,ponieważ każdy insrtrument brzmi inaczej?...

Nie przewiduję jakiegoś użytku zarobkowego. ;) Więc raczej będę na nim grywał tylko w domu.

Co chciałbym na nim robić? Cóż, uczyć się przede wszystkim z jakichś podręczników [prywatnego nauczyciela póki co nie przewiduję, nie licząc osoby, która już sporo lat gra na keyboardzie, a z którą mam bardzo dobry kontakt], a potem - w miarę upływu czasu - grywać coraz bardziej ambitne utwory [tak się składa, że mam dostęp do sporej ilości czasopism z nutkami], może samemu jakieś melodie wymyślać... Czasu mam sporo, chęci też, więc raczej to nie będzie użytek 10 minut na tydzień... ;)

Ważne, by nie brakowało istotnych funkcji oraz by obecne były choć przeciętnej jakości. Może brzmi to zawile, ale każdy - mam nadzieję - rozumie, o co mi chodzi. ;)

Pozdrawiam serdecznie!...

Ja bym Ci polecił syntezator z seqwencerem.Jeżeli masz chęci to szybko opanujesz podstawy nauki gry :).Poleciłbym Ci Rolanda xp 50 ,kupisz go stosunkowo tanio do 1500 zł max a funkcji ma bardzo wiele min.brzmienia są bardzo ciepłe można ich używac zarówno do muzyki pop,dance, rock jaki i techno ,ma 16 trakowy seqwencer i co ważne funkcja RPS,czyli możesz nagrać do 99 paternów i każdy patern wyzwalać za pomocą 1 klawisza!!!Czyli melodie, akordy,rytmy i co tylko sobie stworżysz wrzucasz na patern i odpalasz!W domu się sprawdzi na scenie również a jeżeli Ci się brzmienia znudzą możesz je swobodnie obrabiać,jeżeli masz gotowe utwory to nie musisz i wczytywać z dyskietki tylko je puszczasz z dyskietki tak jak np.cd.Teraz minusy 2 zestawy perkusyjne plus 2 użytkownika i 2 linijkowy wyświetlacz co na początku może sprawić trudności.Aha ma jeszcze mozliwośc rozbudowy o 4 dodatkowe karty z brzmieniam z serii SR-JV80 !!!Jeżeli chcesz sie bliżej zapoznać z tym instrumentem to podaje link:

http://www.vintagesynth.com/

Pozdrawiam

Beezqp

Post autor: Beezqp » piątek 27 sty 2006, 10:45

Dzięki za odpowiedzi!

Ten syntezator jest dosyć kuszący, ale, prawdę mówiąc, chyba nieprędko bym go umiał w pełnio obsługiwać Niewygodny wyświetlacz także byłby chyba dokuczliwy - jak na zupełnie pierwszy sprzęt, to chyba za wysokie progi. [a nie chciałbym się zniechęcić]

Więc póki co zostaję przy tej Yamaha i czekam na ew. dalsze rady.

Pozdrawiam!
Ambitne zero muzyczne

Awatar użytkownika
csdis

Post autor: csdis » piątek 27 sty 2006, 14:25

...Dzięki za odpowiedzi!

Ten syntezator jest dosyć kuszący, ale, prawdę mówiąc, chyba nieprędko bym go umiał w pełnio obsługiwać Niewygodny wyświetlacz także byłby chyba dokuczliwy - jak na zupełnie pierwszy sprzęt, to chyba za wysokie progi. [a nie chciałbym się zniechęcić]

Więc póki co zostaję przy tej Yamaha i czekam na ew. dalsze rady.

Pozdrawiam!...

Mój kolega w kapeli go używa i jak go kupił to obczajlismy go bez instrukcji prawie miesiąc ,jak instrukcję dostał to poszło już jak z górki:),jeżeli się na niego skusisz a nie będzie miał instrukcji to u przedstaiciela Roland bez problemu kupisz za jakieś 50 zł,a jeżeli nie będa mieli to ja pomogę,ale wybór należy do Ciebie.

Pozdrawiam

Beezqp

Post autor: Beezqp » piątek 03 lut 2006, 23:07

Mam kolejną prośbę - czy ktoś mógłby mi powiedzieć, który z przedmiotów: wspomniana wyżej Yamaha DGX-305 czy Casio WK-3000 jest lepszy?

Casio zdaje się być lepiej wyposażony od Yamahy a przy tym tańszy. Mimo wszystko - znajomy polecał mi bardziej zakup Yamahy.

Może któryś ma jakieś istotne funkcje, których nie ma pozostały [np. po czytaniu oferty dowiedziałem się, ze Casio ma klawisz modulation, a przy Yamaha tego nie było; z drugiej strony, przy Yamaha nie było wspomnienia o Pitch Bend, a widziałem je na zdjęciu keyboarda...]. Może nie będę prosił o pełen wykaz funkcji każdego ze sprzętów ;) ale może są jakieś z strony, na których można takie rzeczy znaleźć? Niby oficjalne strony producenta są, ale raz, że opisy tam bywają przekolorowane, dwa - że te same opcje zazwyczaj mają inne nazwy i się człek, zwłaszcza nieobeznany, gubi, no i trzy - na takich stronach producenta słabe strony sprzętu zazwyczaj są pominięte ;)

Dziękuję za odpowiedzi :)
Ambitne zero muzyczne

ODPOWIEDZ