W miarę dobra pojemnościówka?

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
benson

W miarę dobra pojemnościówka?

Post autor: benson » niedziela 19 mar 2006, 21:20

Poraz kolejny proszę o pomoc w wyborze jak najlepszej pojemnościówki. Potrzebuję mikrofonu na scenę, którym będę nagłaśniał w zależności od potrzeb piano, gitarę akustyczną, talerze lub chór. Mam na to tylko ok. 500pln. Poradżcie co lepiej kupić za tak małe pieniądze: dwa samsony c 02, sE 1a, a może na razie tylko jednego akg 1000. Czy akg jest otyle lepszy, że warto na niego jeszcze poodkładać (jest droższy ok.750 pln). Jak widzicie interesują mnie raczej mikrofony tzw. paluszki a nie studyjne dookólne. A może nie mama racji iwarto się tez zainteresować tymi studyjnymi z tym, że ja potrzebuję mikrofonu na scenę z nie do studia. Błagam pomóżcie mi cos wybrać bo juz tak długo szukam jakichś dobrych informacji.

Awatar użytkownika
Łukasz1985

Re: W miarę dobra pojemnościówka?

Post autor: Łukasz1985 » niedziela 19 mar 2006, 21:34

...Poraz kolejny proszę o pomoc w wyborze jak najlepszej pojemnościówki. Potrzebuję mikrofonu na scenę, którym będę nagłaśniał w zależności od potrzeb piano, gitarę akustyczną, talerze lub chór. Mam na to tylko ok. 500pln. Poradżcie co lepiej kupić za tak małe pieniądze: dwa samsony c 02, sE 1a, a może na razie tylko jednego akg 1000. Czy akg jest otyle lepszy, że warto na niego jeszcze poodkładać (jest droższy ok.750 pln). Jak widzicie interesują mnie raczej mikrofony tzw. paluszki a nie studyjne dookólne. A może nie mama racji iwarto się tez zainteresować tymi studyjnymi z tym, że ja potrzebuję mikrofonu na scenę z nie do studia. Błagam pomóżcie mi cos wybrać bo juz tak długo szukam jakichś dobrych informacji....

W tym przedziale cenowym bardzo dobrym mikrofonem jest Studio Projects B1.
Cubase Pro 8 - Windows 7 Home Premium (64bit)

Awatar użytkownika
Tadeo
Kontakt:

Post autor: Tadeo » niedziela 19 mar 2006, 23:09

W tym przedziale cenowym bardzo dobrym mikrofonem jest Studio Projects B1. ...

Studio Projects B1 odradzam na scene, polecam natomiast rode nt3, choć wspomniany akg c1000 też całkiem ładnie się spisze na estradzie

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » poniedziałek 20 mar 2006, 08:19

...

W tym przedziale cenowym bardzo dobrym mikrofonem jest Studio Projects B1. ...

Studio Projects B1 odradzam na scene, polecam natomiast rode nt3, choć wspomniany akg c1000 też całkiem ładnie się spisze na estradzie...

Ja proponuje zestaw Superlux CM-H8K/U/H/O. Kosztuje kolo 320 zł. Uzywam, jestem zadowolony. Mikrofony mają przyzwoite brzmienie zarówno w nagraniach jak i pracy live. Polecam szczególnie wersje z kapsułą kardioidalną.

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » poniedziałek 20 mar 2006, 08:27

Przepraszam za błąd, zestaw kosztuje 514zł w Arcade Audio, test jest na E-Muzyk, a cena 314 zł dotycz serii CM-6K/U. Tej nie znam, nie mialem doczynienia.

benson

Post autor: benson » poniedziałek 20 mar 2006, 21:12

Wielkie dzięki za pomoc myślę, że juz trochę więcej wiem. Będzie mi teraz łatwiej szukać. Choć byłoby miło gdyby ktos jeszcze podzielił sie swoim doswiadczeniem.

Leff

Post autor: Leff » poniedziałek 20 mar 2006, 22:02

Zainteresuj się jeszcze mikrofonami Beyerdynamic z serii Opus. Porządna firma, dobra cena - np opus 53 za 479zł lub Opus 83 za 899zł. Albo MCE 530 Set - 2 sparowane do nagrań stereo. Sam na nich nie pracowałem, ale słyszałem bardzo dobre opinie od zawodowców.Dostępne np w shop.deck.pl Aha, jak masz możliwość zakupu z Niemiec, będzie dużo taniej

Pozdrówka - Leff
Leff - Szczecin

Leff

Post autor: Leff » poniedziałek 20 mar 2006, 23:33

Możliwe, że sprawdzi się jeszcze M-Audio Pulsar - 470zł. Niestety, nie miałem z nim styczności. Piszą o nim dobrze...

Leff
Leff - Szczecin

Awatar użytkownika
Tadeo
Kontakt:

Post autor: Tadeo » wtorek 21 mar 2006, 13:38

...Możliwe, że sprawdzi się jeszcze M-Audio Pulsar - 470zł. Niestety, nie miałem z nim styczności. Piszą o nim dobrze...

Leff...

ostatnio słyszałem (ale tylko w studiu) paluszki behringera-para tylko 250zł Musze przyznac że do chórków czy instrumentów znakomicie by się nadawały...no i ta cena. Do ujęć bliskich wokalu gąbka nie wystarcza, czułe na wiatr, plusem także jest to ze na wyposażeniu jest tłumik 10db oraz filtr dolnozaporowy, minusem natomiast (nie jestem peien) ze tłumik z filtrem są stosowane zamiennie czyli albo rybki albo akwarium

Leff

Post autor: Leff » wtorek 21 mar 2006, 15:31

ostatnio słyszałem (ale tylko w studiu) paluszki behringera-para tylko 250zł Musze przyznac że do chórków czy instrumentów znakomicie by się nadawały...no i ta cena. Do ujęć bliskich wokalu gąbka nie wystarcza, czułe na wiatr, plusem także jest to ze na wyposażeniu jest tłumik 10db oraz filtr dolnozaporowy, minusem natomiast (nie jestem peien) ze tłumik z filtrem są stosowane zamiennie czyli albo rybki albo akwarium...

Całkiem możliwe.Ale moje doświadczenie z mikrofonami Behringera (dokładnie z dynamicznymi MX 2000... czy jakoś...) jest takie, że brzmieć, owszem brzmią i całkiem ładnie, ale są delikatne, podatne na urazy i po kilku latach już nie brzmią... Może coś się zmieniło. Behringer to taka dziwna firma, które pewne rzeczy robi całkiem spoko, a inne potwornie badziewne...

Pozdrawiam - Leff
Leff - Szczecin

ODPOWIEDZ