Jeskola Buzz - export do mp3
Jeskola Buzz - export do mp3
Zgrywam materiał audio z modularnego Jeskola Buzz'a do formatu mp3 w jakość 128kb/s (nie posiadając profesjonalnej karty dźwiekowej) Całoś po odsłuchaniu w mp3 brzmi strasznie, zakłócenia, delikatne szumy, zniekształcenia... brzmi strasznie nieczysto.. nawet gdy zwiększam jakość do 320kb/s efekt jest taki sam... Zaś kiedy zgrywam do formatu PCM wszystko brzmi idealnie, tylko jest porblem z wielkością tego foramtu... Co może być przyczyną mojego problemu? Karta dźwiękowa? niewiem... Pomóżcie prosze

Re: Jeskola Buzz - export do mp3
Przyczyną może być lipny kodek mp3, którego używa program lub niewłaściwa jego konfiguracja (źle ustawione parametry wewnątrz programu, niekoniecznie te dostępne dla użytkownika). Nie ma to zupełnie związku z kartą dźwiękową (karta nie bierze udziału w operacji zapisu danych do pliku)
Więc najlepiej zapisać do PCM wave a potem uzyć LAME do kodowania do mp3.
...Więc najlepiej zapisać do PCM wave a potem uzyć LAME do kodowania do mp3. ...
Użyłem Lame w Audacity i efekt był taki sam :(
Użyłem Lame w Audacity i efekt był taki sam :(
To może coś źle ustawiasz? Albo dostrzegasz nieadekwatoność mp3 128 kbps, albo nawet należysz do złotouchych którzy kręcą nosem na 320 kbps. A próbowałeś VBR?
...To może coś źle ustawiasz? Albo dostrzegasz nieadekwatoność mp3 128 kbps, albo nawet należysz do złotouchych którzy kręcą nosem na 320 kbps. A próbowałeś VBR?...
Słuchaj, jest tak, że nawet głuchy by dostrzegł różnicę pomiędzy materiałem w programie, a materiałem w mp3... Jeśli utwór nie brzmi tak samo nawet w 320 kb/s to znaczy, że coś jest nie tak... Próbowałem VBR ale nie w jakości 320 kb/s... spróbuje... ale program jest właściwie skonfigurowany... niewiem już sam co robić...
Słuchaj, jest tak, że nawet głuchy by dostrzegł różnicę pomiędzy materiałem w programie, a materiałem w mp3... Jeśli utwór nie brzmi tak samo nawet w 320 kb/s to znaczy, że coś jest nie tak... Próbowałem VBR ale nie w jakości 320 kb/s... spróbuje... ale program jest właściwie skonfigurowany... niewiem już sam co robić...
Ja miałem kiedyś podobny problem z wav na mp3...
Miałem coś w mp3... niestety nie miałem oryginału wav, więc musiałem mp3 do wav przekonwertować. Zmieniłem co trzeba... I gdy spowrotem wav do mp3 konwertowałem, to masakra, tragedia w jakości...
Miałem coś w mp3... niestety nie miałem oryginału wav, więc musiałem mp3 do wav przekonwertować. Zmieniłem co trzeba... I gdy spowrotem wav do mp3 konwertowałem, to masakra, tragedia w jakości...
... I gdy spowrotem wav do mp3 konwertowałem, to masakra, tragedia w jakości......
I co w tym dziwnego? Toż powtórnie zmasakrowałeś już wcześniej upośledzony plik.
[addsig]
I co w tym dziwnego? Toż powtórnie zmasakrowałeś już wcześniej upośledzony plik.
[addsig]
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.
...Ja miałem kiedyś podobny problem z wav na mp3...
Miałem coś w mp3... niestety nie miałem oryginału wav, więc musiałem mp3 do wav przekonwertować. Zmieniłem co trzeba... I gdy spowrotem wav do mp3 konwertowałem, to masakra, tragedia w jakości......
A miałeś doczynienia z Jeskola Buzzem ? Program ma już 15 lat...
Miałem coś w mp3... niestety nie miałem oryginału wav, więc musiałem mp3 do wav przekonwertować. Zmieniłem co trzeba... I gdy spowrotem wav do mp3 konwertowałem, to masakra, tragedia w jakości......
A miałeś doczynienia z Jeskola Buzzem ? Program ma już 15 lat...
A jak słuchasz tych mp3? Bo może problem tkwi w badziewnym dekoderze?