Nagrywanie gitary i basu
Nagrywanie gitary i basu
Witam
mam pytanie czy gitare i bas z aktywnymi przystawkami moge podlaczyc bezposrednio do miksera do wejscia liniowego jezeli bede chcial je nagrywac czy potrzebuje miec osobny interfejs z wejsciem wysokoimpedancyjnym?
pozdrawiam
mam pytanie czy gitare i bas z aktywnymi przystawkami moge podlaczyc bezposrednio do miksera do wejscia liniowego jezeli bede chcial je nagrywac czy potrzebuje miec osobny interfejs z wejsciem wysokoimpedancyjnym?
pozdrawiam
Jestem muzykiem i początkującym realizatorem dźwięku
Re: Nagrywanie gitary i basu
...czy gitare i bas z aktywnymi przystawkami moge podlaczyc bezposrednio do miksera do wejscia liniowego jezeli bede chcial je nagrywac czy potrzebuje miec osobny interfejs z wejsciem wysokoimpedancyjnym?
Oczywiście jakie to przystawki (producent, typ, poziom wyjściowy, impedancja) musi nam przedstawić dyżurny forumowy wróż?
[addsig]
Oczywiście jakie to przystawki (producent, typ, poziom wyjściowy, impedancja) musi nam przedstawić dyżurny forumowy wróż?
[addsig]
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.
...
a czy to bardzo konieczne ?
czyzby bas na aktywnych MEC mozna nagrywac a na aktywnych EMG nie mozna przez zwykle liniowe ?
w odpowiedzi.
jak masz mikser tylko z liniowymi, to nagrywaj przez zwykle liniowe.
jak masz HighZ to przez highz, jak masz kase na dodatkowy highz to sobie kup (zawsze sie przyda).
a jak nie masz i szkoda ci kasy, to uzyj zwyklego wejscia liniowego w mikserze
Pozdrawiam
...
a czy to bardzo konieczne ?
czyzby bas na aktywnych MEC mozna nagrywac a na aktywnych EMG nie mozna przez zwykle liniowe ?
w odpowiedzi.
jak masz mikser tylko z liniowymi, to nagrywaj przez zwykle liniowe.
jak masz HighZ to przez highz, jak masz kase na dodatkowy highz to sobie kup (zawsze sie przyda).
a jak nie masz i szkoda ci kasy, to uzyj zwyklego wejscia liniowego w mikserze
Pozdrawiam
Proszę zanotować! "odmawia wypisania spisu sprzętu studyjnego w sygnaturce"
...czyzby bas na aktywnych MEC mozna nagrywac a na aktywnych EMG nie mozna przez zwykle liniowe ?
Aha, kolega to niby wróż (MEC, EMG)!
...jak masz mikser tylko z liniowymi, to nagrywaj przez zwykle liniowe.
jak masz HighZ to przez highz, jak masz kase na dodatkowy highz to sobie kup (zawsze sie przyda). a jak nie masz i szkoda ci kasy, to uzyj zwyklego wejscia liniowego w mikserze...
Totalne bzdury asan wypisujesz!
To i w co optymalnie można się podpiąć z tą gitarą dowiemy się tylko wtedy, kiedy kolega g-sus wreszcie raczy nam zdradzić czym dysponuje.
[addsig]
Aha, kolega to niby wróż (MEC, EMG)!
...jak masz mikser tylko z liniowymi, to nagrywaj przez zwykle liniowe.
jak masz HighZ to przez highz, jak masz kase na dodatkowy highz to sobie kup (zawsze sie przyda). a jak nie masz i szkoda ci kasy, to uzyj zwyklego wejscia liniowego w mikserze...
To i w co optymalnie można się podpiąć z tą gitarą dowiemy się tylko wtedy, kiedy kolega g-sus wreszcie raczy nam zdradzić czym dysponuje.
[addsig]
hmm. no ok, moze tak jest.
rozumiem, ze w pryzpadku kiedy mamy dostep dp roznych wejsc itd (zwykle linoiwe, highZ itd, wtedy mozna polemizowac co bedzie lepsze pod konkretny np bas itd, ale gdy mamy zwykle wejscie liniowe w miserze, to czy naprawde sa jakies przeszkody aby nie mozna bylo podlaczyc kazdej gitary basowej i kazdej gitary elektrycznej ?
nie bardzo wiem w czym problem, bas najczesciej nagrywam mikrofonem z pieca oraz liniowo z heada, ale np przy nagrywaniu perkusji zawsze bas lub gitare (nigdy sie niezastanawialem czy sa aktywne, czy pasywne, czy uklad tez aktywny czy pasywny, niezawsze sam muzyk wie) zawsze podlaczalem je pod wejscia mikrofnowo/liniowe w mikserze i nigdy nie mialem problemu aby cos szumialo, zle gralo, przesterowywalo itd (a tych basow przewinelo sie sporo).
mi sie wydaje ze autorowi nie chodzi o to, co bedzie lepsze pod konkretna gitare, tylko czy wogole mozna podlaczyc nie maja wejscia highZ, a w tym przypadku IMHO odpowiedz jest ze mozna.
Pozdrawiam
Proszę zanotować! "odmawia wypisania spisu sprzętu studyjnego w sygnaturce"
...mi sie wydaje ze autorowi nie chodzi o to, co bedzie lepsze pod konkretna gitare, tylko czy wogole mozna podlaczyc nie maja wejscia..
Bardzo śmieszne
.
Toż tak wogóle to może sobie ją podłączyć do każdego wejścia dowolnego wzmacniacza, a do którego tylko spasuje mu fabryczny wtyk kabla od gitary. I nikt mu tego nie zabroni (z "małymi", komercyjnymi wyjątkami)!
[addsig]
Bardzo śmieszne

Toż tak wogóle to może sobie ją podłączyć do każdego wejścia dowolnego wzmacniacza, a do którego tylko spasuje mu fabryczny wtyk kabla od gitary. I nikt mu tego nie zabroni (z "małymi", komercyjnymi wyjątkami)!
[addsig]
ale gdy mamy zwykle wejscie liniowe w miserze, to czy naprawde sa jakies przeszkody aby nie mozna bylo podlaczyc kazdej gitary basowej i kazdej gitary elektrycznej ?
Tak, nieprawidlowa impedancja typowego wejscia liniowego, obciazajace nadmiernie uklad elektryczny gitary (co nie znaczy, ze sie "na sile" nie da).
Tak, nieprawidlowa impedancja typowego wejscia liniowego, obciazajace nadmiernie uklad elektryczny gitary (co nie znaczy, ze sie "na sile" nie da).
Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!
......czy gitare i bas z aktywnymi przystawkami moge podlaczyc bezposrednio do miksera do wejscia liniowego jezeli bede chcial je nagrywac czy potrzebuje miec osobny interfejs z wejsciem wysokoimpedancyjnym?
...
Witam
nie wiem jakie to przystawki wiem ze w gitarze sa IMG bodajze ale mnie chodzi o to ze najlepiej zeby bylo wejscie wysokoimpedancyjne czyli ze najlepiej puszczac przez glowe jakiegos pieca a potem wychodzi z linii i podpinac do miksera (z tego co ja wiem chociaz moze wiem zle) a jezeli podlacze gitare bezposrednio do miksera ( ta z IMG) przez linie to czy bedzie to duzy blad a jezeli tak do dlaczego i jak najlepiej ja podpiac
...
Witam
nie wiem jakie to przystawki wiem ze w gitarze sa IMG bodajze ale mnie chodzi o to ze najlepiej zeby bylo wejscie wysokoimpedancyjne czyli ze najlepiej puszczac przez glowe jakiegos pieca a potem wychodzi z linii i podpinac do miksera (z tego co ja wiem chociaz moze wiem zle) a jezeli podlacze gitare bezposrednio do miksera ( ta z IMG) przez linie to czy bedzie to duzy blad a jezeli tak do dlaczego i jak najlepiej ja podpiac
Jestem muzykiem i początkującym realizatorem dźwięku
...czyli ze najlepiej puszczac przez glowe jakiegos pieca a potem wychodzi z linii i podpinac do miksera (z tego co ja wiem chociaz moze wiem zle)...
Podepnij dokładnie tak, jak napisałeś. Gitarę do pieca, a z niego przez linię do czegokolwiek. Do tego możesz się podeprzeć mikrofonem skierowanym na paczkę.
...a jezeli podlacze gitare bezposrednio do miksera ( ta z IMG) przez linie to czy bedzie to duzy blad a jezeli tak do dlaczego i jak najlepiej ja podpiac
Patrz wyżej.
[addsig]
Podepnij dokładnie tak, jak napisałeś. Gitarę do pieca, a z niego przez linię do czegokolwiek. Do tego możesz się podeprzeć mikrofonem skierowanym na paczkę.
...a jezeli podlacze gitare bezposrednio do miksera ( ta z IMG) przez linie to czy bedzie to duzy blad a jezeli tak do dlaczego i jak najlepiej ja podpiac
Patrz wyżej.
[addsig]
- dyrektor69
Witam
Gitarkę najlepiej nagrywać mikrofonująć głośnik (shure sm57, Audix i5) Z lini gitarka nigdy nie zabrzmi z racji tego iż głośniki gitarowe przenoszą inne pasmo częstotliwości niż głośniki szerokopasmowe. Bas nagrywamy jak najbardziej z wyjścia liniowego zbalansowanego lub podłączając uprzednio dibox. Zawsze można też skorzystać w wypadku gitary z urządzeń typu Pod firmy line 6 które zasymulują nam brzmienie paczki gitarowej zanim sygnał trafi do miksera.
Gitarkę najlepiej nagrywać mikrofonująć głośnik (shure sm57, Audix i5) Z lini gitarka nigdy nie zabrzmi z racji tego iż głośniki gitarowe przenoszą inne pasmo częstotliwości niż głośniki szerokopasmowe. Bas nagrywamy jak najbardziej z wyjścia liniowego zbalansowanego lub podłączając uprzednio dibox. Zawsze można też skorzystać w wypadku gitary z urządzeń typu Pod firmy line 6 które zasymulują nam brzmienie paczki gitarowej zanim sygnał trafi do miksera.
dyrektor69 - nic dodac, nic ujac :)