Korg M1 + Akai MPC 2000xl
Korg M1 + Akai MPC 2000xl
Witam wszystkich, mam bardzo poważny problem, z którym nie potrafię sobie poradzic. Kupiłem Korga M1, podłączylem go z moim MPC2000xl i nie mogę wykorzystac w sekwencji na MPC jednocześnie kilku dzwięków z M1. Krótkomówiąc: ustawiam w MPC ścieżkę nr 1, programuję ją na MIDI-1 i nagrywam dany dzwięk z M1, jednak kiedy ustawiam ścieżkę nr 2, programuję ją jako MIDI-2 i probuję nagrac dzwięk wówczas po zmianie brzmienia w M1 zmienia mi się jednocześnie brzmienie ze ścieżki nr 1 co nie powinno miec miejsca! Powinienem móc wykorzystac 16 brzmień, wcześniej miałem klawisz Casio i nigdy nie spotkałem się z takim problemem, czy może chodzi o zmienienie ustawień w Korgu? czy może ktoś zna odpowiedź na moje pytanie? z góry dziękuję i pozdrawiam!
Re: Korg M1 + Akai MPC 2000xl
...czy może ktoś zna odpowiedź na moje pytanie?...
Kolego, mylisz wszystko i ze wszystkim
.
Zajrzyj do FAQ-a na tym serwisie i poczytaj (koniecznie z dogłębnym zrozumieniem tekstu) o MIDI - to raz.
Dwa: sam Korg M1 to instrument którego trzeba się mocno nauczyć, szczególnie o jego pracy w trybie MULTI, masz manula?
Wreszcie trzy: w każdym trybie wspólpracy z M1 w trackach MPC koniecznie zadabaj o to, aby wysyłały kontroler odpowiedzialny za zmianę brzmienia (Program Change).
Kolego, mylisz wszystko i ze wszystkim

Zajrzyj do FAQ-a na tym serwisie i poczytaj (koniecznie z dogłębnym zrozumieniem tekstu) o MIDI - to raz.
Dwa: sam Korg M1 to instrument którego trzeba się mocno nauczyć, szczególnie o jego pracy w trybie MULTI, masz manula?
Wreszcie trzy: w każdym trybie wspólpracy z M1 w trackach MPC koniecznie zadabaj o to, aby wysyłały kontroler odpowiedzialny za zmianę brzmienia (Program Change).
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.
Powinienem móc wykorzystac 16 brzmień, wcześniej miałem klawisz Casio i nigdy nie spotkałem się z takim problemem, czy może chodzi o zmienienie ustawień w Korgu? czy może ktoś zna odpowiedź na moje pytanie? z góry dziękuję i pozdrawiam!...
M1 ma ośmiopartowy multitimbral i takiż sekwencer, nie wydobędziesz z niego więcej. Jedynie polifonię ma 16, ale niektóre brzmienia są w trybie dual, czyli wykorzystują dwie próbki, co zabiera 2 głosy polifonii, a w trybie multi, gdzie brzmienie może sie składać aż z ośmiu innych brzmień, (w tym również w trybie dual) może zajmować wszystkie 16 głosów polifonii i wyciągniesz wtedy z M1 tylko jedną ścieżkę i to jednogłosową :)
Pozdrówka - Leff
M1 ma ośmiopartowy multitimbral i takiż sekwencer, nie wydobędziesz z niego więcej. Jedynie polifonię ma 16, ale niektóre brzmienia są w trybie dual, czyli wykorzystują dwie próbki, co zabiera 2 głosy polifonii, a w trybie multi, gdzie brzmienie może sie składać aż z ośmiu innych brzmień, (w tym również w trybie dual) może zajmować wszystkie 16 głosów polifonii i wyciągniesz wtedy z M1 tylko jedną ścieżkę i to jednogłosową :)
Pozdrówka - Leff
Leff - Szczecin
brzmienia wybierasz w korgu w trybie MULTI - wtedy mozesz skorzystac z 16 jednoczesnie
w innym wypadku tylko za pomoca Program Change mozesz skorzystac z 16 brzmien ale NIE JEDNOCZESNIE
w innym wypadku tylko za pomoca Program Change mozesz skorzystac z 16 brzmien ale NIE JEDNOCZESNIE
Ok, poczytałem instrukcję i już powoli wiem o co chodzi, jednak mam jeszcze jeden problem, kiedy ustawię funkcję Multi i mam możliwośc wyboru 8 dzwięków dzieje się coś takiego: kiedy na pierwszym traku wybiorę załóżmy dzwięk (a), wskakuję na drugi trak i chcę ustawic nast dzwięk (b) wówczas dzwięk z drugiego traku gra razem z dzwiękiem nr (a), kiedy natomiast na pierwszym traku zmienie dzwięk (a) na (c) wtedy dzwięk (b) gra z (c), nie wiem jak ustawic korga zeby na kazdtym traku grał tylko i wyłącznie dzwięk, który ustawię
zaznaczam, ze w mpc wszystko jest ustawione dobrze. Pozdrawiam i dzięki za pomoc :)

...Ok, poczytałem instrukcję i już powoli wiem o co chodzi, jednak mam jeszcze jeden problem, kiedy ustawię funkcję Multi i mam możliwośc wyboru 8 dzwięków dzieje się coś takiego: kiedy na pierwszym traku wybiorę załóżmy dzwięk (a), wskakuję na drugi trak i chcę ustawic nast dzwięk (b) wówczas dzwięk z drugiego traku gra razem z dzwiękiem nr (a), kiedy natomiast na pierwszym traku zmienie dzwięk (a) na (c) wtedy dzwięk (b) gra z (c), nie wiem jak ustawic korga zeby na kazdtym traku grał tylko i wyłącznie dzwięk, który ustawię
zaznaczam, ze w mpc wszystko jest ustawione dobrze. Pozdrawiam i dzięki za pomoc :)...
kazdy trak musi byc na innym kanale midi - tak w mpc jak i w korgu

kazdy trak musi byc na innym kanale midi - tak w mpc jak i w korgu