Wokal główny i podbitki

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
drl

Wokal główny i podbitki

Post autor: drl » poniedziałek 10 wrz 2007, 15:06

chciałbym sie dowiedziec czy gdy juz obrabiam wokale to mam kompresowac odzielnie wokal główny, podbitki i dogrywki, czy zmiksowac to w jednosc i dopiero na to kompresor. jesli osobno to czy mam takie same ustawienia kompresora dawac ?

Awatar użytkownika
Gerry

Re: Wokal główny i podbitki

Post autor: Gerry » poniedziałek 10 wrz 2007, 15:21

...chciałbym sie dowiedziec czy gdy juz obrabiam wokale to mam kompresowac odzielnie wokal główny, podbitki i dogrywki, czy zmiksowac to w jednosc i dopiero na to kompresor. jesli osobno to czy mam takie same ustawienia kompresora dawac ?...
Nie ma reguły co do tego. A co to są te podbitki?
...kto pyta nie błądzi :-)) Niech milczę jesli nie mam nic ciekawego do powiedzenia...

drl

Post autor: drl » poniedziałek 10 wrz 2007, 16:20

......chciałbym sie dowiedziec czy gdy juz obrabiam wokale to mam kompresowac odzielnie wokal główny, podbitki i dogrywki, czy zmiksowac to w jednosc i dopiero na to kompresor. jesli osobno to czy mam takie same ustawienia kompresora dawac ?...
Nie ma reguły co do tego. A co to są te podbitki? ...
podbicia, podbitki to nagrane jeszcze raz niektóre słowa

Awatar użytkownika
Jackal

Post autor: Jackal » poniedziałek 10 wrz 2007, 17:41

No pewnie, że nie ma reguł...Im bardziej kawałek jest "naturalny" tym tego mniej...a im bardziej "nowocześnie" i "sprasowanie" chcesz zabrzmieć to więcej...
To podobna sprawa jak przy miksowaniu chórków....aby wszystko było dobrze "spięte" kompresuje sie i wokal główny i te podbitki i dogrywki a na dodatek wszystko dodatkowo naraz (na "sumie" wokali")... na dodatek możesz zmieszać sygnał skompresowanej "sumy" z nieskompresowanymi tak jak sie to czasem robi w obróbce perkusji i bawić sie proporcjami...
No i się robie w h*j możliwości, nie :)...
[addsig]
Śniło sie wam kiedyś, że się obudziliście?

ODPOWIEDZ