Aliasing

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
Awatar użytkownika
ed

Aliasing

Post autor: ed » piątek 21 wrz 2007, 15:46

Witam wszystkich specy dźwiękowców i innych!!!!!!!!
Mam pytanie a właściwie problem, za kilka dni poprawka a ja ciągle nie mogę znaleźć odp na niektóre pytania oto najważniejsze...CO TO JEST ALIASING I CZY W PRZETWORNIKU ANALOG CYFRA FILTR ANTYALIASINGWY JEST FILTREM ANALOGOWYM CZY CYFROWYM??????
Wiem, że aliasing to zjawisko występujące wtedy gdy w próbkowanym sygnale występują składowe o częstotliwościach wyższych niż połowa częstotliwości próbkowania. Składowe te pojawiają się w widmie użytecznym sygnału jako składowe nieharmoniczne. No ale istota problemu pozostaje. Proszę czy ktoś może mi to wytłumaczyć. Ja niestety należę do tych ludzi którzy muszą coś rozumieć żeby się tego nauczyć, a niestety na podstawie info które mam nie jestem w stanie...
Serdeczne DZIĘKI każdemu kto napisze coś mądrego.

atmospher

Re: Aliasing

Post autor: atmospher » piątek 21 wrz 2007, 15:53

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » piątek 21 wrz 2007, 18:19

TUTAJ masz obrazek, który tłumaczy co się dzieje, jeśli próbki sygnału pobierane są zbyt wolno. Jeśli po tym nie zrozumiesz, to ja się poddaję

Filtr ochronny (antyaliasowy) w klasycznym przetworniku A/C jest analogowy. W dzisiejszych konstrukcjach stosuje się jednak wyłącznie rozwiązania hybrydowe (szczątkowa część filtru po stronie analogowej a znacząca część - cyfrowo).

Awatar użytkownika
ed

Post autor: ed » niedziela 23 wrz 2007, 19:10

...TUTAJ masz obrazek, który tłumaczy co się dzieje, jeśli próbki sygnału pobierane są zbyt wolno. Jeśli po tym nie zrozumiesz, to ja się poddaję

Filtr ochronny (antyaliasowy) w klasycznym przetworniku A/C jest analogowy. W dzisiejszych konstrukcjach stosuje się jednak wyłącznie rozwiązania hybrydowe (szczątkowa część filtru po stronie analogowej a znacząca część - cyfrowo)....
Bardzo, bardzo dziekuję

Awatar użytkownika
peak

Post autor: peak » niedziela 23 wrz 2007, 23:56

Znajdź dowolną wtyczkę VST emulującą zmniejszanie częstotliwości próbkowania i usłyszysz, o co chodzi.

Przy okazji może będzie miała możliwość obniżania rozdzielczości bitowej, to zobaczysz jak to wpływa na dźwięk.
[URL=http://dziecineo.prv.pl/Nie dzieciom neo!][/URL]

Awatar użytkownika
szkudlik

Post autor: szkudlik » poniedziałek 24 wrz 2007, 07:28

...Znajdź dowolną wtyczkę VST emulującą zmniejszanie częstotliwości próbkowania i usłyszysz, o co chodzi.

...co akurat nie ma nic a nic wspólnego z aliasingiem....
jedyne co się usłyszy to obcięcie pasma, takie wtyczki zawsze mają wbudowane filtry antyaliasingowe.
Ilu realizatorów potrzeba żeby wkręcić żarówkę?

Czterech, jeden wkręca a trzech mówi że by to zrobiło lepiej

Awatar użytkownika
peak

Post autor: peak » poniedziałek 24 wrz 2007, 11:25

......Znajdź dowolną wtyczkę VST emulującą zmniejszanie częstotliwości próbkowania i usłyszysz, o co chodzi.

...co akurat nie ma nic a nic wspólnego z aliasingiem....
jedyne co się usłyszy to obcięcie pasma, takie wtyczki zawsze mają wbudowane filtry antyaliasingowe.
...
W Intakcie nie;), mnie chodzi o wtyczki typu Lo-Fi gdzie aliasing jest wręcz elementem kreowania brzmienia.
[URL=http://dziecineo.prv.pl/Nie dzieciom neo!][/URL]

ODPOWIEDZ