Keyboard przez MIDI w FL, karta muzyczna i synth do HH

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
MADMAXX

Keyboard przez MIDI w FL, karta muzyczna i synth do HH

Post autor: MADMAXX » poniedziałek 03 gru 2007, 22:15

Witam ponownie:D
Nie robie dziesieciu tematow wiec napisze w jednym:
1. Jak podlaczyc keyboard posiadajacy MIDI IN i OUT (dokladnie CASIO CTK-411) do komputera i zeby nagrywalo moje improwizacje w sekwencerze [piano rollu] w FL Studio 7 ? Mam kabel, z jednej strony dwa kabelki midi 5-pinowe, z drugiej taki podobny do karty graf, tylko ze szerszy, ze srubeczkami do przykrecenia, podlaczylem to do SB Live 5.1 i otwieram FL i nie chce mi to nagrywac :/ Probowalem zmieniac cos w opcjach MIDI, ustawilem na controller generic ale to tez nic i nic:/
Wiecie moze jak to zrobic?
2. Jak napisalem wyzej mam SB Live 5.1 i wiem ze to nie jest dobra karta, ba to jest kiepska karta muzyczna i podobno ze zmienna latencja. Potrzebuje kupic sobie lepsza karte do zastosowan domowej produkcji i wokalistyki, tylko moj dylemat polega na tym jaka wybrac tak zeby nie wydac zbyt wielu pieniedzy?
3. Synthezatora nie mam, narazie tylko keyboard i wtyczki VST. Ale jaki synth i jego odpowiednik wirtualny nadawal by sie najlepiej do gatunku na ktorym koncentruje sie najwiecej czyli hip-hop [mam na mysli amerykanski hip-hop bo polskie kawalki nie podobaja mi sie absolutnie pod wzlgedem podkladow]

Prosze o odpowiedzi i nie szczedzic linijek :)
Pozdrawiam
MAD MAXX

Awatar użytkownika
pan_Buczek

Re: Keyboard przez MIDI w FL, karta muzyczna i synth do HH

Post autor: pan_Buczek » poniedziałek 03 gru 2007, 23:02

Czesc i czolem!
Ad1. Niestety nie pomoge Ci bo fl nie uzywam juz od dluzszego czasu, nie podobalo mi sie w nim pare rzeczy wiec juz go nie mam. przegrzeb forum, byla o tym mowa, nie raz i nie 2, na luzie znajdziesz rozwiazanie, pamietam ze nawet byl temat ze screen'ami. Jak bys mial problem to polecam http://www.vsti.pl/
porzadna strona, Pietii, jak nie znajdziesz odpowiedzi, wal, smialo, do autora, kiedys tez mialem jakis problem i przyszedl mi z pomoca.

Ad2. Tez byla masa rozmow na temat tej karty, jedno jest pewne, jesli latencja jest znosna i nie zgrywasz nic przez wejscia karty, to narazie wystarczy.

Ad3. Z wirtuali polecam hypersonic, hypersonic 2, toxic. A z hardware polecam samplery e-mu(np e5000ultra), moduly e-mu(np planet phatt, vintage keys, orbit, mo phat, planet earth, troche tego jest i wszystko warte uwagi) oraz sprzet korg'a (tr rack, triton le, ich brzmienia znajdziesz na plytach, ktorych sluchasz, tak samo jak modulow e-mu).

Pozdrowienia

Awatar użytkownika
wasyl25

Post autor: wasyl25 » wtorek 04 gru 2007, 00:09

Siema.
Po 1.
SB nie jest taka zla, a zwłaszcza te starsze modele.

Po 2.
Podlącz kabel midi, z koncowką Din do keyboardu do wyjscia midi out. Włacz midi w keyboardzie (o ile trzeba to właczac).Podłącz kabel do karty (złaczem game port) , Sprawdz we frucie czy odbiera sygnal midi,(taka czerwona "lampka" obok licznika BPM). Jezeli nie odbiera (czyt. nie mruga) wejdz do ustawien FL, i zobacz jak tam jest poustawiane.

Po 3.
Nie wszstko odrazu.

Po 4.
Tego jakie brzmienie bedzie ci odpowiadac musisz sam posukac.

Pozdro
Od pewnego czasu zajmuje się muzyką i zamierzam zająć się tym profesjonalnie, powoli buduję studio.

stg

Post autor: stg » wtorek 04 gru 2007, 03:55

Cześć,

kiedyś miałem ten sam problem co ty i niestety... nie udało mi się go rozwiązać. Spędziłem chyba rok nad tym game portem w SB Live i nic (choć wiadomo, że niektórzy uzywają tego portu z powodzeniem - więc pewnie moja wina, choć pytałem, pytałem i pytałem). Do czasu aż znajomy sprezentował mi moduł Live Drive (czyli panel czołowy do karty), w którym było wejście midi. Podłączyłem i od razu zadziałało! Moja skromna rada: kup sobie jakis interfejs midi na USB i po problemie - to nie są duże pieniądze, a życie staje się prostsze. (moje się stało:-)
Co do wtyczek, to nie wiem jak sprawuje się SB LIve (ja pracuje na E-mu) - latencja pewnie będzie zauważalna. Ale jak nie będziesz grał na żywo to może wystarczy. Polecałbym ci synthy Arturii (minimoogV, ARP 2600) - można ukręcić naprawdę fajne soundy. Jak ma być "zza oceanu" to nie obejdzie sie chyba też bez jakiegoś Rhodesa - ja używam Native Instruments Elektrik Piano i jestem zadowolony w 90%, ale na początek możesz poeksperymentować z Lounge Lizardem (ma zdecydowanie mniejsze wymagania i brzmi całkiem nieźle - moim zdaniem porównywalnie do vintage'owych wtyczek Scarbee czy Ultimate Sound). Hypersonic2 jest świetny ale w moim przekonaniu bardziej do house/dance. Z brzmien perkusujnych świetnie sprawuje się Groove Agent Steinberga - przydatny właściwie do każdej muzy. No i wiadomo... wtyczki sporo kosztują, więc wybór trzeba przemyśleć.

dwoogaz

Post autor: dwoogaz » wtorek 04 gru 2007, 12:36

Z podłaczeniem niestety Ci nie pomoge bo sam nie uzywam Fl i nie mam zielonego pojecia.

Natomiast w kwesti wirtualnego instrumentarium jak najbardziej.
Tak jak kolega wyzej wspomnial napewno mini moog artrurii no i ja polecalbym
jeszcze M1 i Wavestation z Korg Digital Collection. Oczywiscie musisz pamietac o tym ze amerykanskie podklady do w duzej mierze zapetlone motywy z amerykanskiej muzyki rozrywkowej. I tak jak ja pamietam z mojej krotkiej przygody z Fl 5 to jego wspolpraca z petlami wygladala mizernie ale to juz kwestia przystosowania do srodowiska w ktorym sie pracuje.

Swoja droga doskonale wiem co masz na mysli mowiac ze nie podobaja Ci sie polskie podklady. Ale to wlasnie wynika z polskiej muzyki rozrywkowej na ktorej one bazuja. Inna sprawą są podklady i kawalki Gorala.

Pozdrawiam i zycze powodzenia

Awatar użytkownika
wasyl25

Post autor: wasyl25 » wtorek 04 gru 2007, 19:27

a tam przesadzacie ze nie podobaja sie wam polskie kawalki. Wszstko zalezy od gustu, a jak wiado ten ma kazdy swoj. Jest od groma dobrych bitmakerów. A jak ktos chce kopiowac ze stanów na bezczela to wcale nie zznaczy ze jest fajny. Gural ma styl typowo "mużyński" , Ale Brzmi genialnie.
Od pewnego czasu zajmuje się muzyką i zamierzam zająć się tym profesjonalnie, powoli buduję studio.

Awatar użytkownika
Soundscape
Kontakt:

Post autor: Soundscape » środa 05 gru 2007, 14:58

Co do połączeń karty też nie pomogę niestety.

Co do synthów: kup sobie Pad Kontrol od Korga. Będziesz miał już pady do wbijania perki + specjalną (okrojoną ale przydatną) wersję UVI playare gdzie masz odrazu sporo zestawów perkusyjnych, między innymi do hip-hopu. Poza tym masz wspomnianego Lounge Lizarda w wersji Session, ale rhodesy przydatne. Masz Ultra Aanalog Session i choć to też okrojona wersja, to możesz wykręcić analogopodobne brzmienia. Masz też Korga M1 LE i Pianoteq Lite. (I jeszcze Reason Adatped + Live Liet 6.) Wszystko to za 699 PLN.

Awatar użytkownika
Petey

Post autor: Petey » środa 05 gru 2007, 19:52

Gural ma styl typowo "mużyński" , Ale Brzmi genialnie....
Ma tą energie w głosie...brudny wokal...i to sie ceni...

Awatar użytkownika
wasyl25

Post autor: wasyl25 » czwartek 06 gru 2007, 13:20

Ma tą energie w głosie...brudny wokal...i to sie ceni......

nazwał bym to inaczej. a czy to ktos ceni zalezy od gustu, a ten jak wiadomo karzdy ma swoj.

ODPOWIEDZ