MXL 990 + M-Audio Audio Buddy

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
Awatar użytkownika
vladjan

MXL 990 + M-Audio Audio Buddy

Post autor: vladjan » niedziela 06 sty 2008, 03:19

Witam wszystkich!
Wiem, że już powstało tysiące topiców na temat tego jaki mikrofon / przedwzmacniacz / mikser wybrać do studio. Przejrzałem je dużą ich część i przyznam się, że zamiast mi pomóc to tylko mi namieszały w głowie te informacje. Jeżeli zechcielibyście rozpatrzeć moją sytuację indywidualnie to byłbym bardzo wdzięczny. Sprawa ma się następująco: Mam domowe studio, w nim wyciszoną kabinę do nagrywania. Dotychczas wokal nagrywalem na mikrofonie Behringer B1, podłączonym do miksera Behringer EURORACK MX602A , ten zaś podłączony jest do komputera, a dokładnie do karty muzycznej ESI Juli@. Niestety ostatnio mikrofon odmawia posłuszeństwa (lata użytkowania) i muszę kupić nowy. Mam do dyspozycji ok. 1000 zł. Jak będzie najlepiej:
1) kupic nowy mikrofon i dalej podłączać go do tego miksera (waszym zdaniem to dobry mikser?) ? Jesli tak to jaki mikrofon najlepiej kupic w tej cenie?
2) kupic zarowno nowy mikrofon i nowy przedwzmacniacz ? Jesli tak, to jak najlepiej podłączać to zestawienie - przedwzmacniacz do miksera i ten do komputera, czy omijać mikser i bezpośrednio przedwzmacniacz podłączyć do karty dźwiękowej (wtedy powstanie konflikt interesow o wejscie do karty dzwiekowej miedzy przedwzmacniaczem a mikserem do ktorego jest rowniez podłączony gramofon, z którego sampluje)?
Jeśli chodzi o ten drugi scenariusz to zastanawiałem się nad kupieniem mikrofonu MXL 990 i do niego przedwzmacniacz M-Audio Audio Buddy. To dobre zestawienie?
Dużo pytań zadałem, ale jeśli pomożecie mi rozwiązać tą sytyację to uratujecie moje zdrowie psychiczne. Pozdrawiam!

Awatar użytkownika
tigergold

Re: MXL 990 + M-Audio Audio Buddy

Post autor: tigergold » niedziela 06 sty 2008, 05:14

Aż krew się gotuje

Ustatnawiam dzisiejszy dzień dniem dobroci dla chorych psychicznie i odpowiadam:

odpowiedź ze szczegółami

Pozdrawiam
For God so loved the world that he gave his one and only Son, that whoever believes in him shall not perish but have eternal life <John 3.16>

Zbynia

Post autor: Zbynia » niedziela 06 sty 2008, 08:53

jestes widac strasznie leniwy

ciezko ci znalezc info na forum ze ten mikrofon to gowno a ten mikser nie ma phantoma ani przedwzmacniacza riaa do gramofonow?

temat tak cholernie oklepany ze nigdy tu odpowiedzi na pytanie nie dostaniesz bo bylo to juz dziesiatki razy opisane.....

wypad do wyszukiwarki

Awatar użytkownika
FranekZonzel

Post autor: FranekZonzel » niedziela 06 sty 2008, 10:30

...Witam wszystkich!
Wiem, że już powstało tysiące topiców na temat tego jaki mikrofon / przedwzmacniacz / mikser wybrać do studio. Przejrzałem je dużą ich część i przyznam się, że zamiast mi pomóc to tylko mi namieszały w głowie te informacje. Jeżeli zechcielibyście rozpatrzeć moją sytuację indywidualnie to byłbym bardzo wdzięczny. Sprawa ma się następująco: Mam domowe studio, w nim wyciszoną kabinę do nagrywania. Dotychczas wokal nagrywalem na mikrofonie Behringer B1, podłączonym do miksera Behringer EURORACK MX602A , ten zaś podłączony jest do komputera, a dokładnie do karty muzycznej ESI Juli@. Niestety ostatnio mikrofon odmawia posłuszeństwa (lata użytkowania) i muszę kupić nowy. Mam do dyspozycji ok. 1000 zł. Jak będzie najlepiej:
1) kupic nowy mikrofon i dalej podłączać go do tego miksera (waszym zdaniem to dobry mikser?) ? Jesli tak to jaki mikrofon najlepiej kupic w tej cenie?
2) kupic zarowno nowy mikrofon i nowy przedwzmacniacz ? Jesli tak, to jak najlepiej podłączać to zestawienie - przedwzmacniacz do miksera i ten do komputera, czy omijać mikser i bezpośrednio przedwzmacniacz podłączyć do karty dźwiękowej (wtedy powstanie konflikt interesow o wejscie do karty dzwiekowej miedzy przedwzmacniaczem a mikserem do ktorego jest rowniez podłączony gramofon, z którego sampluje)?
Jeśli chodzi o ten drugi scenariusz to zastanawiałem się nad kupieniem mikrofonu MXL 990 i do niego przedwzmacniacz M-Audio Audio Buddy. To dobre zestawienie?
Dużo pytań zadałem, ale jeśli pomożecie mi rozwiązać tą sytyację to uratujecie moje zdrowie psychiczne. Pozdrawiam!...
EMU 0404 USB i Octava 319

Awatar użytkownika
FranekZonzel

Post autor: FranekZonzel » niedziela 06 sty 2008, 10:35

a jak chcesz żeby esi zostało to joemeek three

EMD

Post autor: EMD » niedziela 06 sty 2008, 10:57

...ciezko ci znalezc info na forum ze ten mikrofon to gowno ...
i właśnie dlatego dostał Nasz Typ od redakcji magazynu na forum którego jesteśmy

Zbynia

Post autor: Zbynia » niedziela 06 sty 2008, 12:19

tak dostal - za cene i jakosc w czasach gdy nic taniego nie bylo na rynku

ale i tak jest gownem - poszalej z gorka na tym mikrofonie albo na 770....masakra

ps.do autora watku

mikser wywal kup soundcrafta compact 4(ma phantom i ma korektor riaa do gramofonow)
do tego oktava 319 i chocby emu0404 ale lepiej 1212m albo esi julia(bo ma zlacza symetryczne)

to wszystko juz bylo na forum setki razy

Awatar użytkownika
vladjan

Post autor: vladjan » niedziela 06 sty 2008, 15:10

Tak coś czułem, że się rzuci na mnie loża szyderców. Spcjalnie napisałem w temacie "jeśli zechcielibyście rozpatrzeć moją sprawę indywidualnie ...". Nie narzucam się chyba. Nie mniej jednak dzięki za pomoc , zdecyduję się chyba kupić zestawienie które radzi Zbynia - Soundcraft 4 + Oktava MK-319. Tak na marginesie oczywiscie ze ten moj stary mikser ma zasilanie Phantom, inaczej mialby problem z nagrywaniem przez Behringera. Karte Esi Juli@ juz mam (napisalem o tym w opisie). Przypuscmy ze juz sobie kupie soundcrafta i oktave , to jezeli w przyszlosci dokupie sobie dodatkowo przedwzmacniacz (robic to w ogole ?) to wciaz nie wiem czy podlaczac go przez mikser do kompa czy bezposrednio? jak lepiej ?

Awatar użytkownika
Tasiorowski

Post autor: Tasiorowski » niedziela 06 sty 2008, 15:51

...tak dostal - za cene i jakosc w czasach gdy nic taniego nie bylo na rynku

ale i tak jest gownem - poszalej z gorka na tym mikrofonie albo na 770....masakra

ps.do autora watku

mikser wywal kup soundcrafta compact 4(ma phantom i ma korektor riaa do gramofonow)
do tego oktava 319 i chocby emu0404 ale lepiej 1212m albo esi julia(bo ma zlacza symetryczne)

to wszystko juz bylo na forum setki razy...
*******************\\
Ja zauważyłem coś dziwnego. Od chyba paru lat poleca się tutaj te same "szlagiery".

COMPACT 4 - brzmi IDENTYCZNIE jak te nowe behringery, w dodatku szybciutko mu wysiadają potencjometry - sprawdzone, zatwierdzone, moim zdaniem nie zasługuje na piedestał mu tutaj wystawiony.

MXL 770 - 990 nie słyszałem, ale 770 mam osobiście, bardzo ją sobie cenię. W miarę stonowana, nie krzykliwa. Niektórzy zapominają, że w obecnym stopniu zaawansowania technologicznego, nie ma "gorszy" "lepszy". Jest po prostu INNY.

ALESIS M1 active MK2 - oo, to mój faworyt. Chyba 10000 postów w których faryzeusze ALESISA polecają go za , bas, za bas, za bas... Czy oprócz basu ten głośnik coś ma ? ABSOLUTNIE NIC !! Słyszałem te paczki i generalnie to największy szajs jaki jest, w porównaniu z moimi E-MU nie ma w ogóle góry, a selektywność ma jak słuchaweczki z kiosku firmy akoss

To tyle z mojego wywodu, mam nadzieję że nie wszyscy kupią sobie OCTAVA MK 319, COMPACT 4 i EMU1212 bo wtedy wszystko będzie takie same, a w sklepach będzie tylko jedynie słuszny towar
Mocny Pecet + Laptop, Presonus FIRESTUDIO + DIGIMAX FS, TC M One XL, TC HELICON VIOCEWORKS, ALESIS 3630, MXL 2006 + 770, SE 3 Stereo Pair, Sontronics SIGMA, Shure SM 57, 81, Audio-Technica - ATM 650 x 3, ATM 250 DE, ATM 450, APS AEON, E-MU PM 5, AKG 141

Awatar użytkownika
Tb_Studio
Kontakt:

Post autor: Tb_Studio » niedziela 06 sty 2008, 18:05

Co do Compacta zgadzam sie ze to taki forumowy szlagierek, fakt parametrami podobne do xenyxów z tym ze compact bogatszy jest o RIAA co czasem ise bardzo przydaje.

Co Do Emu 1212 to bardzo dobra karta nie widze wiec powodów zeby jej nie polecac.
Oktava MK319 w tej klasie cenowej najlepszy mikrofon, łądnie siedzi w miksie, tez nie widze przeciwskazan by go nie polecac.

Wszystko bedzie brzmiec tak samo? mozna eksperymentowac podczas mixu, eksperymentowac z ustawieniami mikrofonów, etc, tylko wobraznia nas ogranicza...

Co Do MXL 770 i 990 / znam i miałem szybko sprzedałem starsznie dziadostwo... Obecnie Posiadam Oktavke mk319 i jestem z niej bardzo zadwolony, czasem nagrywam na Violet Dolly który tez mi sie podoba ale to inna półeczka.

Pozdrawiam.
Filip Michalski - główny specjalista ds. emisji i produkcji reklam
Polskie Radio SA

ODPOWIEDZ