Liniowość - jak ją zmierzyć?

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
Awatar użytkownika
genngott

Liniowość - jak ją zmierzyć?

Post autor: genngott » niedziela 20 sty 2008, 23:03

Witam i mam nadzieję że admin mnie nie wypipcy bo cały czas mam wrażenie że pytam o takie proste rzeczy że ałłłłaaa... ale do rzeczy. Powiedzcie mi panowie i panie w jaki sposób sprawdzić reklamowaną liniowość monitorów czy mic-ów? zakładamy że nie posiadam komory bezechowej (jeżeli takowa spełniła by zadanie). pomieszczenie w którym sprawdzam sprzęt jest "dostrojone" metodą prób i (raczej) błędów. Zakładamy że sprawdzamy monitory; słyszałem o sposobie: liniowej charakterystyki mic na wysokości uszu- rejestracja fal- wykres częstotliwości po rejestracji ALE: i tu wątpliwości:
--- wszystko jest rejestrowane przez mic który niewiadomo czy jest wiarygodny liniowo, który zbiera sygnał z pomieszczenia dostrojonego na słowo honoru a odczyt częstotliowości na meterze który można powiedzieć jest wiarygodny...
hmmm w zasadzie to chyba pozostake wierzyć reklamie??? czy może jest jakiś sposób na sprawdzenie takowego zjawiska jak liniowość sposobami mniej zaawansowanymi? zostańmy na chwilę obecną przy liniowości monitorów.
www.despisestudio.com

Zbynia

Re: Liniowość - jak ją zmierzyć?

Post autor: Zbynia » poniedziałek 21 sty 2008, 00:28

tylko komora bezechowa - trzeba wyeliminowac wszystkie niedozwolone wplywy ktore moga zaklocic wynik

Awatar użytkownika
genngott

Post autor: genngott » poniedziałek 21 sty 2008, 10:48

...tylko komora bezechowa - trzeba wyeliminowac wszystkie niedozwolone wplywy ktore moga zaklocic wynik...
nie ma żadnej innej opcji która chociaż w 80% będzie wiarygodna?
www.despisestudio.com

Monsun

Post autor: Monsun » poniedziałek 21 sty 2008, 18:52

mozesz wykonac pomiar metodą MLS za pomoca pseudolosowej sekwencji musisz jednak wydzielic czesc bezposrednia od poglosowej mikrofon nie musi byc pomiarowy ale musisz znac jego dokladna charakterystyke i potem to skompensowac jakies duze odchylki od normy z pewnoscia zobaczysz

Awatar użytkownika
grembo

Post autor: grembo » poniedziałek 21 sty 2008, 18:55

ostatnie mi sie podobalo :)

Awatar użytkownika
spiker

Post autor: spiker » poniedziałek 21 sty 2008, 20:23

Możesz mierzyć liniowość jak chcesz. Metody MLS są całkowicie wiarygodne i mało kto obecnie wykonuje pomiary w komorach bezechowych (to kosztowne zajęcie). Nawet jak w ulotce jest napisane, że pomiary były w komorze robione to większości wypadków "pic na wodę" jest. Ja weryfikowałem nie raz takie "bezechowe" pomiary zwykłym MLS'em i wychodziło mi identycznie to samo. Dużo taniej jest kupić gotowy system pomiarowy MLS (Clio, MSLab, LSP LAb....itp) ale to i tak wydatek dobrych kliku setek PLN. Możesz spóbować z darmowych typu Speakerworkshop, ale tu też bez wydatków się nie obejdzie, bo byle jaki mikrofon się nie nadaje, a i osprzetu trochę tez trzeba sobie ZBUDOWAĆ. Koniec końców zanim sie wyuczysz, zanim skonstruujesz, i zanim zabierzesz się za pomiary - przejdzie Ci chęć. No bo w końcu co chcesz z tymi pomiarami zrobić? Będziesz chodzić po sklepach i na miejscu wykonywał pomiary? Nie da się. MLS MLS'em ale minimum warunków akustycznych i tak trzeba zapewnić.
Odpuść sobie - pomiarom zamieszczonym w ulotkach czy instrukcjach obsługi w 99% można wierzyć. MLS jest metodą dostępną powszechnie. Producenci strzelali by sobie w kolano gdyby puszczali w świat fałszywe wyniki pomiarów.
pozdrawiam
przed użyciem programu zapoznaj się treścią instrukcji załączonej do opakowania bądź skonsultuj się z producentem lub dystrybutorem oprogramowania...

Awatar użytkownika
genngott

Post autor: genngott » poniedziałek 21 sty 2008, 22:58

...mozesz wykonac pomiar metodą MLS za pomoca pseudolosowej sekwencji musisz jednak wydzielic czesc bezposrednia od poglosowej mikrofon nie musi byc pomiarowy ale musisz znac jego dokladna charakterystyke i potem to skompensowac jakies duze odchylki od normy z pewnoscia zobaczysz...
hmm jakby to powiedzieć... a jeśli będę chciał zmierzyć liniowość mikrofonu którym to rejestruję? bo jego charakterystyka też jest dla mnie "wiarą w reklamę"
www.despisestudio.com

Awatar użytkownika
genngott

Post autor: genngott » poniedziałek 21 sty 2008, 22:59

...ostatnie mi sie podobalo :)...
no...
www.despisestudio.com

Awatar użytkownika
genngott

Post autor: genngott » poniedziałek 21 sty 2008, 23:03

...Możesz mierzyć liniowość jak chcesz. Metody MLS są całkowicie wiarygodne i mało kto obecnie wykonuje pomiary w komorach bezechowych (to kosztowne zajęcie). Nawet jak w ulotce jest napisane, że pomiary były w komorze robione to większości wypadków "pic na wodę" jest. Ja weryfikowałem nie raz takie "bezechowe" pomiary zwykłym MLS'em i wychodziło mi identycznie to samo. Dużo taniej jest kupić gotowy system pomiarowy MLS (Clio, MSLab, LSP LAb....itp) ale to i tak wydatek dobrych kliku setek PLN. Możesz spóbować z darmowych typu Speakerworkshop, ale tu też bez wydatków się nie obejdzie, bo byle jaki mikrofon się nie nadaje, a i osprzetu trochę tez trzeba sobie ZBUDOWAĆ. Koniec końców zanim sie wyuczysz, zanim skonstruujesz, i zanim zabierzesz się za pomiary - przejdzie Ci chęć. No bo w końcu co chcesz z tymi pomiarami zrobić? Będziesz chodzić po sklepach i na miejscu wykonywał pomiary? Nie da się. MLS MLS'em ale minimum warunków akustycznych i tak trzeba zapewnić.
Odpuść sobie - pomiarom zamieszczonym w ulotkach czy instrukcjach obsługi w 99% można wierzyć. MLS jest metodą dostępną powszechnie. Producenci strzelali by sobie w kolano gdyby puszczali w świat fałszywe wyniki pomiarów.
pozdrawiam ...
jeżeli tak jest to chyba czegos nie rozumiem (a to możliwe!) często spotykam się ze zdaniami typu: "monitory eksponują środek" albo : " ten mikrofon ma za dużo góry..." wytłumaczcie mi więc o co tu chodzi? (że tak wprost zapytam)
www.despisestudio.com

Awatar użytkownika
genngott

Post autor: genngott » poniedziałek 21 sty 2008, 23:11

acha chciałbym jeszcze dodać że jestem laikiem więc mogę nie mieć pełnej świadomości o co pytam
www.despisestudio.com

ODPOWIEDZ