...Pytanie raczej błędnie postawione, bo dotyczy różnych narzędzi.
Sequoia to wielośladowy DAW, rozrośniety Samplitude (analogicznie do porównania Nuendo i Cubase).
Wavelab to edytor z możliwością nagrywania.
...
Sequoia jest jak najbardziej " również edytorem" i to bardzo rozbudowanym. Zawiera w sobie precyzyjne, wręcz chirurgiczne narzędzia do obróbki audio. Podobno brzmi lepiej niż inne DAW... Cóż o gustach się nie rozmawia ale potwierdzam, używam Cubase6, Sequoia11, PT9 i wg mnie Sequoia brzmi najlepiej. UWAGA! - nie jest to prosty program! Ja wolę do tworzenia muzyki Cubase6 jednak brzmieniowo [podczas miksowania, nakładania wtyczek] SEQUOIA jest lepsza niż Cubase6 i PT - jest to moja opinia. Zwróć uwagę, że osoby zajmujące się nagrywaniem/produkcją projektów klasycznych [LIVE] lubią Sequoię... Ja używam dużo midi, vsti i Sequoia jest dla mnie drogą przez mękę podczas kompozycji. Jednak gdy mam gotowe ślady audio wolę je miksować na Sequoii niż na innym programie.
Myślę, że lepiej porównywać WaveLab'a do SoundForge'a niż SEQ. Sequoia to bardziej połączenie DAW z edytorem audio. Cena SEQUOI: moim zdaniem nieakceptowalna... lepiej popatrz w stronę Samplitude; to jest to samo w porównaniu do Sequoi jeśli chodzi o silnik audio. Do video są tańsze aplikacje :) POZDRO
reasumując: samplitude
ale zanim wydasz kasę pamiętaj, że są jeszcze takie aplikacje jak REAPER - możesz sobie ją potestować "niekomercyjnie" przez dłuższy czas... używana jest również przez najlepszych

pa