Interfejs audio

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
Awatar użytkownika
Arkana_Flow
Posty: 178
Rejestracja: wtorek 28 paź 2014, 00:00

Re: Interfejs audio

Post autor: Arkana_Flow » piątek 09 sty 2015, 21:18

...@Przez midi nie zgrasz dźwięku, tylko sygnały midi (nuty, komunikaty CC itd). To tak gwoli ścisłości ;)

-super że o tym wspomniałeś!!

słuchajcie panowie czyli jednak będę ograniczony ponieważ nie będę miał jak odbierać dźwięku przez midi z jakiś zewnętrznych sprzętów ?

chyba że ja się mylę i generalnie nie stosuję się w instrumentach zewnętrznych wyjść midi na przykład w syntezatorach, tylko wszystko idzie przez te wejścia liniowe albo instrumentalne (chodzi mi o te co mam 2 z przodu interface....
 


Podał kolega wyżej link o wprowadzeniu do midi..


Midi to standard.. w skrócie i po chłopsku klawiatura midi nie ma swoich dźwięków, dźwięki wydobywa wtyczka np. w FL studio.. klawiatura wysyła tylko informacje cyfrową do programu.. czyli naciskając klawisz C na klawiaturzę zostaję wysłana informacja do programu, żeby program wyzwolił nutę C..


Midi steruję czymś.. kurde.. midi może sterować światłem i innymi rzeczami.. poczytaj.. i wykaż trochę inicjatywy.. przeczytaj te linki z góry w pigułce co kolega wyżej Ci wysłał i wtedy dopiero tutaj wróć i zapytaj o coś lub napisz "dzięki, zostałem oświecony" lub coś w tym rodzaju.

Muzyką zajmuję się od 2003 roku. Zaczynałem jako raper. Obecnie wchodzę w świat producenski. Pracuję z samplami (głównie na Akai MPC) jak i z żywymi instrumentami. Studiuję produkcję muzyczną na uczelni w Edynburgu, Szkocji.

Waspi
Posty: 22
Rejestracja: piątek 09 sty 2015, 00:00

Re: Interfejs audio

Post autor: Waspi » piątek 09 sty 2015, 21:59

dzięki miro

z kolei Arkana_Flow nie do końca o to mi chodziło po prostu myślałem że przez midi może iść dźwięk i bałem się o wejścia po prostu w interfejsie midi.z tego co mnie właśnie oświeciliście i daliście do zrozumienia że przez midi nie może iść dźwięk tylko tak jak by informacja o tym jaki klawisz został wyzwolony. Dużo mi to pomogło i okazało się dla mnie zupełnie zbędne występowanie tych właśnie wejść z racji tego że w tych syntezatorach itp itd nie będzie wyjść midi do przesyłania dźwięku tylko te grube kable instrumentalne(te dwa co są z przodu) i jasne się nagle zrobiło to czemu mpc ma wejścia i wyjścia midi do używania go jako kontrolera w fl studio z kolei wejście wnioskuje że ma po to by podłączyć tam naprzykład moją klawiaturkę midi. Zastanawia mnie tylko po co w interfejsie wejścia oraz wyjścia MIDI w takim razie

skoro klawiaturę mogę podłączyć przez usb, maschine i wszelkiego rodzaju urządzenia midi też

chłopaki proszę o potwierdzenie wyżej napisanej myśli. to zakończy moje poszukiwania ;)


Awatar użytkownika
Arkana_Flow
Posty: 178
Rejestracja: wtorek 28 paź 2014, 00:00

Re: Interfejs audio

Post autor: Arkana_Flow » piątek 09 sty 2015, 22:05

...dzięki miro

z kolei Arkana_Flow nie do końca o to mi chodziło po prostu myślałem że przez midi może iść dźwięk i bałem się o wejścia po prostu w interfejsie midi.z tego co mnie właśnie oświeciliście i daliście do zrozumienia że przez midi nie może iść dźwięk tylko tak jak by informacja o tym jaki klawisz został wyzwolony. Dużo mi to pomogło i okazało się dla mnie zupełnie zbędne występowanie tych właśnie wejść z racji tego że w tych syntezatorach itp itd nie będzie wyjść midi do przesyłania dźwięku tylko te grube kable instrumentalne(te dwa co są z przodu) i jasne się nagle zrobiło to czemu mpc ma wejścia i wyjścia midi do używania go jako kontrolera w fl studio z kolei wejście wnioskuje że ma po to by podłączyć tam naprzykład moją klawiaturkę midi. Zastanawia mnie tylko po co w interfejsie wejścia oraz wyjścia MIDI w takim razie

skoro klawiaturę mogę podłączyć przez usb, maschine i wszelkiego rodzaju urządzenia midi też

chłopaki proszę o potwierdzenie wyżej napisanej myśli. to zakończy moje poszukiwania ;)

...
 


brawo ;)



Wiedz tylko, że we/wy midi są wykorzystywane także do synchronizacji ;) czyli, żeby np. taka MPC lub Syntezator grały w tym samym tempie/czasie co program w komputerze (DAW) etc. Kiedyś nie było USB było midi i tak zostało ;) zresztą midi są po to bo kablami midi możesz łączyć nie tylko urządzenia z komputerem ale urządzenia z innymi urządzeniami, aby właśnie je synchronizować ;) fajnie, że pokumałeś część, pozdro

Muzyką zajmuję się od 2003 roku. Zaczynałem jako raper. Obecnie wchodzę w świat producenski. Pracuję z samplami (głównie na Akai MPC) jak i z żywymi instrumentami. Studiuję produkcję muzyczną na uczelni w Edynburgu, Szkocji.

Waspi
Posty: 22
Rejestracja: piątek 09 sty 2015, 00:00

Re: Interfejs audio

Post autor: Waspi » piątek 09 sty 2015, 22:11



brawo ;)
Wiedz tylko, że we/wy midi są wykorzystywane także do synchronizacji ;) czyli, żeby np. taka MPC lub Syntezator grały w tym samym tempie/czasie co program w komputerze (DAW) etc. Kiedyś nie było USB było midi i tak zostało ;) zresztą midi są po to bo kablami midi możesz łączyć nie tylko urządzenia z komputerem ale urządzenia z innymi urządzeniami, aby właśnie je synchronizować ;) fajnie, że pokumałeś część, pozdro...


też się cieszę ale to wasza zasługa w tym duża. dobre z was chłopaki gdybym miał okazję postawiłbym wam piwsko ;)

Awatar użytkownika
miro5530
Posty: 204
Rejestracja: wtorek 03 lis 2009, 00:00

Re: Interfejs audio

Post autor: miro5530 » piątek 09 sty 2015, 23:01

Zastanawia mnie tylko po co w interfejsie wejścia oraz wyjścia MIDI w takim razie
skoro klawiaturę mogę podłączyć przez usb, maschine i wszelkiego rodzaju urządzenia midi też.


1. Do do jednego portu USB podłączysz jedno urządzenie - instrument (huby nie zawsze się sprawdzają)
natomiast przez standartowe MIDI można podłączyć ich kaskadowo kilka.
2. Starsze urządzenia nie były wyposażone w porty USB i w takim przypadku używa się MIDI na wtykach DIN do
komunikacji MIDI.
3. Niekiedy w DAW dochodzi do rozjechania MIDI i audio przy nagrywaniu (MIDI) przez porty USB . Nuty są nagrywane za późno w stosunku do tego gdzie powinny być. Alternatywą wówczas są tradycyjne porty (DIN) w interfejsie.
4. Ja lubię nosić jak się prosić, więc od przybytku głowa nie boli. Jeśli cena jest zbliżona warto wybrać interfejs ze złączami MIDI podnosi to jego możliwości przyłączeniowe i zawsze pozostawia furtkę do wyjścia z sytuacji takich jak punkt wyżej.


Więcej konkretnej treści o MIDI tam: Co trzeba wiedzieć o MIDI


Waspi
Posty: 22
Rejestracja: piątek 09 sty 2015, 00:00

Re: Interfejs audio

Post autor: Waspi » piątek 09 sty 2015, 23:26

no i świetnie powiedziane. mam ogromną nadzieje że takie sytuacje są skrajne i mi się ten dźwięk opóźniał nie będzie i się nie rozjedzie to moje jedyne zmartwienie.

bo chyba nie znajde nic lepszego niż ten zestaw focusrite ;)

a te z niemiec musicie sami przyznać że stwarzają lekkie kłopoty z gwarancją ;/

Marco2000
Posty: 4
Rejestracja: wtorek 12 sie 2014, 00:00

Re: Interfejs audio

Post autor: Marco2000 » piątek 09 sty 2015, 23:46

...no i świetnie powiedziane. mam ogromną nadzieje że takie sytuacje są skrajne i mi się ten dźwięk opóźniał nie będzie i się nie rozjedzie to moje jedyne zmartwienie.

Do czego potrzebne jest mi MIDI w interfejsie ? np. mam fajny klawisz z fajnymi barwami które chcę dograć do projektu , nie jestem na tyle sprawny manualnie aby zagrać jakieś fajne szybkie przebiegi w kilku akordach , ale mogę spróbować je wgrać do DAW , zrobić kwantyzacje , poprawić głośność , poprawić długość nutek i taki dopracowany komunikat wysłać na klawisz i jednocześnie zgrać to jak plik WAV. w programie DAW.
Czy można zrobić to za pomocą USB ? być może tak - ja korzystam z MIDI.

perfektsound
Posty: 321
Rejestracja: wtorek 17 cze 2008, 00:00

Re: Interfejs audio

Post autor: perfektsound » sobota 10 sty 2015, 13:39

a te z niemiec musicie sami przyznać że stwarzają lekkie kłopoty z gwarancją ;/ ... 


Jakie kłopoty z gwarancją? Niemcy (nie tylko Thomann, ale też np. MusicStore) dają gwarancję trzyletnią. Jak chcesz, wyślij tam zapytanie - w obu sklepach jest adres dla klientów polskojęzycznych.


Ja tylko Ci powiem, że jak zwracałem Niemcom bęben (w niemieckim sklepie możesz oddać towar w ciągu 30 dni od daty zakupu bez podania przyczyn), to wzięli na siebie nawet koszt powrotnej przesyłki. Przysłali mi pdfa z kodem paskowym, który trzeba było wydrukować, nakleić na karton i nadać w dhlu. Nawet mi podesłali listę punktów dhl położonych najbliżej mojego adresu zamieszkania ;)

Alternatywna muzyka elektorniczna.

fallworm
Posty: 470
Rejestracja: środa 30 lip 2014, 00:00

Re: Interfejs audio

Post autor: fallworm » poniedziałek 12 sty 2015, 13:42

Jeżeli chcesz podejść do sprawy równie efektywnie co ambitnie - kolejność Twoich działań powinna wyglądać tak:


1) Zakup Interfejsu
2) Zakup monitorów
3) Próba polepszenia akustyki pomieszczenia odsłuchowego
4) Reszta działań.


Wyobraź sobie sytuacje, w której miałbyś dość dużą wadę wzroku, taką że widziałbyś nie wyraźnie wszystko co masz na 1m przed oczami. Twoim marzeniem byłoby zostać grafikiem i edukować się w tym kierunku. Co pierwsze byś zakupił? Okulary, które zagwarantują Ci poprawnośc widzenia, czy myszke dającą Ci możliwość wykonania precyzyjniejszych operacji w programie graficznym?


To jest dokładnie taka sama sytuacja.


Najpierw musisz mieć możliwość usłyszenia tego co robisz. Bez tego, to jest zabawa po omacku - bardzo frustrująca.


Słuchawki nie zastąpią Ci monitorów - to jest jedynie półśrodek, który nie jest wystarczający do obiektywnej oceny miksu.

Zrobisz oczywiście jak zechcesz, kolejność działań jest po Twojej stronie oczywiście. Moja porada pozwoli Ci zaoszczędzić sporo czasu i wiele negatywnych emocji.


Waspi
Posty: 22
Rejestracja: piątek 09 sty 2015, 00:00

Re: Interfejs audio

Post autor: Waspi » czwartek 15 sty 2015, 23:38

witam was wszystkich bardzo serdecznie.

sory za to że stworzyłem drugi wątek zupełnie się zagubiłem, i myślałem że mój wątek został zamknięty

http://www.djshop.pl/i11719,focusrite,focusrite-itrack-solo.html
http://www.djshop.pl/i13475,focusrite,focusrite-itrack-studio.html
http://www.djshop.pl/i12273,focusrite,focusrite-scarlett-studio.html(na to się decyduję)

słuchajcie moje pytanie jest takie co wpływa na to że ta cena się waha aż tak ?

a drugie to niby ten 2i2 powinien być lepszy od itrack a znowu ten itrack ma wejście na instrument chodzi o to z narysowaną gitarką i co tu teraz zrobić ? do czego niby jest to wejście. bo z tego co się naczytałem to potrzeba tylko mikrofonu do zgrywania gitary akustycznej. więc po co te wejście i czemu niema go w focusrite 2i2

już zamawiałem ten zestaw, ale miałem małą awarię kompa i musiałem w pierwszej kolejności się tym zająć.
Natomiast właśnie zauważyłem to o czym napisałem wyżej trochę mnie to zaniepokoiło.

Ogólnie dzięki wam za pomoc jeden temat wpłynął na moje podejście do tematu i rozwiał wiele wątpliwości.


ODPOWIEDZ