Room Eq Wizard - Apollo Twin

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
Awatar użytkownika
spiker
Posty: 1211
Rejestracja: czwartek 17 paź 2002, 00:00

Re: Room Eq Wizard - Apollo Twin

Post autor: spiker » poniedziałek 30 lis 2015, 14:34

Jeszcze jedno: od czasu gdy powstawały filmiki na YT minęło sporo czasu. Wtedy REW nie tolerował sterowników ASIO, więc nie ma tam o tym mowy. Obecnie REW obsługuje ASIO i to wiele upraszcza, więc na początek wybierz w oknie preferences Audio driver ASIO Apollo, połącz wejście MIC/line 1 z wyjściem Monitor L, ustaw Gain dla MIC/line 1 na 50%, sprzętowy Level Knob na 0 i zacznij procedurę kalibracji zwiększając poziom Level knobem. Jeśli na wejściu działa jakiś algorytm typu autogain, czy autotrim, wyłącz go i ustaw gain ręcznie. Od tego zacznijmy
przed użyciem programu zapoznaj się treścią instrukcji załączonej do opakowania bądź skonsultuj się z producentem lub dystrybutorem oprogramowania...

Awatar użytkownika
spiker
Posty: 1211
Rejestracja: czwartek 17 paź 2002, 00:00

Re: Room Eq Wizard - Apollo Twin

Post autor: spiker » poniedziałek 30 lis 2015, 14:40


Spiker ma rację, że "kalibracja" interfejsu ma sens przy nauce posługiwania się interfejsem i programem, ale IMO do tego wystarczy wykorzystać wejścia i wyjścia liniowe zwarte kablem jack-jack....

Zgadzam się. Na ten moment całkowicie wystarczy.....i pewno na dłużej też

Pozdrawiam
przed użyciem programu zapoznaj się treścią instrukcji załączonej do opakowania bądź skonsultuj się z producentem lub dystrybutorem oprogramowania...

Awatar użytkownika
pajczur
Posty: 29
Rejestracja: poniedziałek 11 paź 2010, 00:00

Re: Room Eq Wizard - Apollo Twin

Post autor: pajczur » poniedziałek 30 lis 2015, 15:25

 


Panowie, wielkie, wielkie dzięki za pomoc.


 


Jak tylko wrócę do domu, będę dalej kontynuował swoje nowe hobby z REW :)


 


Ale w międzyczasie jeszcze chciałbym dopytać. Matiz napisał:
"Ten mikrofon jest kierunkowy, więc już to teoretycznie go dyskwalifikuje, ale w praktyce rezonanse pokaże..."


 


1) Czy biorąc pod uwagę moje potrzeby, czyli pokój tylko do nagrywania wokali na słuchawkach na podanych mikrofonach - czy biorąc to pod uwagę rzeczywiście te podane mikrofony są z góry zdyskfalifikowane? Przecież chcę pomierzyć jaki sygnał właśnie do nich dobiega i jaki sygnał one rejestrują. Na chłopski rozum, wydaje mi się, że to w takim razie najbardziej odpowiednie mikrofony do przeprowadzenia tych pomiarów, czyż nie? W końcu to dla nich robię te wszystkie ceregiele :)


 


Matiz też napisał: "Kilka paneli z rezonansu na 12dB zrobi ci rezonans na 9dB, a i to pod warunkiem, że będziesz miał szczęście."
2) czy rzeczywiście taka trudna i taka zależna od czynników losowych jest próba wyrównania pewnych częstotliwości i próba wyeliminowania reverbu, przynajmniej do jakiegoś znośnego stopnia?
Bo może nie potrzebnie się w to bawię i nie potrzebnie będę wchodzić w koszty? Tym bardziej, że nie mam wielkiego pola do popisu nawet jeżeli chodzi o samą adaptacje akustyczno-wizualną pokoju. (Jest to masz salon :) więc wszystko musi być zatwierdzone i zaakceptowane przez mą lubę :) )
Pozdrawiam.




Awatar użytkownika
matiz
Posty: 3424
Rejestracja: poniedziałek 29 wrz 2003, 00:00
Kontakt:

Re: Room Eq Wizard - Apollo Twin

Post autor: matiz » poniedziałek 30 lis 2015, 16:00

Ale w międzyczasie jeszcze chciałbym dopytać. Matiz napisał:
"Ten mikrofon jest kierunkowy, więc już to teoretycznie go dyskwalifikuje, ale w praktyce rezonanse pokaże..."

 

1) Czy biorąc pod uwagę moje potrzeby, czyli pokój tylko do nagrywania wokali na słuchawkach na podanych mikrofonach - czy biorąc to pod uwagę rzeczywiście te podane mikrofony są z góry zdyskfalifikowane? Przecież chcę pomierzyć jaki sygnał właśnie do nich dobiega i jaki sygnał one rejestrują. Na chłopski rozum, wydaje mi się, że to w takim razie najbardziej odpowiednie mikrofony do przeprowadzenia tych pomiarów, czyż nie? W końcu to dla nich robię te wszystkie ceregiele :)



Matiz też napisał: "Kilka paneli z rezonansu na 12dB zrobi ci rezonans na 9dB, a i to pod warunkiem, że będziesz miał szczęście."
2) czy rzeczywiście taka trudna i taka zależna od czynników losowych jest próba wyrównania pewnych częstotliwości i próba wyeliminowania reverbu, przynajmniej do jakiegoś znośnego stopnia?
Bo może nie potrzebnie się w to bawię i nie potrzebnie będę wchodzić w koszty? Tym bardziej, że nie mam wielkiego pola do popisu nawet jeżeli chodzi o samą adaptacje akustyczno-wizualną pokoju. (Jest to masz salon :) więc wszystko musi być zatwierdzone i zaakceptowane przez mą lubę :) )




Pomiary pomieszczeń programem REW służą do wskazania częstotliwości, na których pojawiają się fale stojące. Fala stojąca, jak sama nazwa wskazuje, stoi i nie porusza się. Mikrofon kierunkowy, czyli gradientowy, jest czuły na zmiany prędkości a nie na zmiany ciśnienia i z definicji nie może być używany do takich celów. Oczywiście, jak zwykle - nie można, ale jak się bardzo chce, to można
Mój znakomity kolega napisał kiedyś na fejsie w komentarzu do relacji z pomiarów "a calówki nie macie? " - i racja, rezonanse można również z dość dużą dokladnością wyliczyć, ale co to za przyjemność, jak jest darmowy REW  


Eliminacja pogłosu, czyli jak piszesz "reverbu" dla średnich, najbardziej słyszalnych częstotlwiości jest bardzo prosta, wystarczy cokolwiek. Problemem jest jednak czas pogłosu dla niskich częstotliwości, powodowany przez fale stojące. Tego tak "na ucho" nie słychać, ale jest to zawsze cecha pomieszczenia i zawsze jakieś rezonanse będą. Na pewno w standardowym pomiesczeniu to będą okolice 70/140 wynikające z wysokości - co jest najbardziej wkurzające, bo na sufit ani na podłogę zwykle niewiele można dać. Tłumienie częstotliwości poniżej 100Hz za pomocą szerokopasmowych pułapek z wełny wymaga sporych objętości i generalnie jest niestety mało skuteczne w porównaniu ze strojonymi pułapkami basowymi.
w salonie to niestety...  


[addsig]

Awatar użytkownika
pajczur
Posty: 29
Rejestracja: poniedziałek 11 paź 2010, 00:00

Re: Room Eq Wizard - Apollo Twin

Post autor: pajczur » poniedziałek 30 lis 2015, 23:26

Panowie, bardzo dziękuję za Wasze wsparcie, ale... dalej bez sukcesu.


POMOCY...!!! :)


Moje ustawienia wyglądają tak:


połączenie loopback za pomocą metrowego kabla gitarowego MONO Jack-Jack, jak na zdjęciu: https://drive.google.com/file/d/0ByOzXLfhhq3ZQ2dMYmhQZHlqemM/view?usp=sharing


Mikser Apollo Twin jak na zdjęciu: https://drive.google.com/file/d/0ByOzXLfhhq3ZaThLQUdwenU4MlE/view?usp=sharing


Chciałbym zwrócić uwagę, że oczywiście probowałem różne poziomy gałki Input jak i Monitor (na zdjęcie w czerwonych ramkach), probowałem też zmieniać Input z Line na Mic, a także włączać 48V


Ustawienia w REW, jak na zdjęciu (mam chyba aktualną wersję REW, a nie widzę tam żadnych ustawień Audio Driver ASIO jak wspominał kolega): https://drive.google.com/file/d/0ByOzXLfhhq3ZZzNYb25QQTRsbjQ/view?usp=sharing


A mój wykres jest niezmienny dla różnych ustawień na mikserze, jak wspominałem zmiana poziomów input i output. Czasami miałem tylko oczywiście Overload headroom, czasami w ogole nie miałem sygnału, np dla ustawienia na wejście mic +48V (mówię oczywiście o mikserze Apollo), wykres jest zawsze taki oto: https://drive.google.com/file/d/0ByOzXLfhhq3ZNjU5VXN1bmZ0QlE/view?usp=sharing


CO ROBIĆ? Coś czuję, że problem tkwi w kablu, ale dlatego już w pierwszym moim poście pytałem jaki kabel użyć, czy jakiegoś DI-boxa dodać czy coś? Nie wiem. A może wcale nie o kabel chodzi?


Pozdrawiam


Awatar użytkownika
matiz
Posty: 3424
Rejestracja: poniedziałek 29 wrz 2003, 00:00
Kontakt:

Re: Room Eq Wizard - Apollo Twin

Post autor: matiz » wtorek 01 gru 2015, 00:23

Napisałem wyraźnie - wyłącz direct monitoring. Wzbudza się. Pierwszy kanał też Mute.


Oczywiście kabel też możesz wymienić, na półmetrowy interkonnektor za minimum szejset euro - będzie się wzbudzał do wyższych częstotliwości


[addsig]

Awatar użytkownika
pajczur
Posty: 29
Rejestracja: poniedziałek 11 paź 2010, 00:00

Re: Room Eq Wizard - Apollo Twin

Post autor: pajczur » wtorek 01 gru 2015, 07:07

...
Napisałem wyraźnie - wyłącz direct monitoring. Wzbudza się. Pierwszy kanał też Mute.

Oczywiście kabel też możesz wymienić, na półmetrowy interkonnektor za minimum szejset euro - będzie się wzbudzał do wyższych częstotliwości ...
 




ŁAAAŁ Meeen...!!! DZIAŁA :)


tzn. nie wiem co to jest "direct monitoring" więc go nie wyłączyłem, ale wystarczyło, że zrobiłem pierwszy kanał "mute". 


Tylko nie rozumiem teraz dlaczego u mnie się pojawiają na wykresie 2 linie, a nie jedna jak na tutorialach. Teraz wykres wygląda tak:


https://drive.google.com/file/d/0ByOzXLfhhq3ZMXFTWjQ3OVNpRVU/view?usp=sharing


 


Jeszcze raz dzięki za wsparcie.


Awatar użytkownika
matiz
Posty: 3424
Rejestracja: poniedziałek 29 wrz 2003, 00:00
Kontakt:

Re: Room Eq Wizard - Apollo Twin

Post autor: matiz » wtorek 01 gru 2015, 10:51

...
...
Napisałem wyraźnie - wyłącz direct monitoring. Wzbudza się. Pierwszy kanał też Mute.

Oczywiście kabel też możesz wymienić, na półmetrowy interkonnektor za minimum szejset euro - będzie się wzbudzał do wyższych częstotliwości ...
 




ŁAAAŁ Meeen...!!! DZIAŁA :)

tzn. nie wiem co to jest "direct monitoring" więc go nie wyłączyłem, ale wystarczyło, że zrobiłem pierwszy kanał "mute". 

Tylko nie rozumiem teraz dlaczego u mnie się pojawiają na wykresie 2 linie, a nie jedna jak na tutorialach. Teraz wykres wygląda tak:

https://drive.google.com/file/d/0ByOzXLfhhq3ZMXFTWjQ3OVNpRVU/view?usp=sharing

 

Jeszcze raz dzięki za wsparcie....
 




Właśnie w ten sposób wyłączyłeś Direct Monitoring.


Teraz sprawdź, co pokazują te linie...


[addsig]

Awatar użytkownika
pajczur
Posty: 29
Rejestracja: poniedziałek 11 paź 2010, 00:00

Re: Room Eq Wizard - Apollo Twin

Post autor: pajczur » wtorek 01 gru 2015, 13:10

Teraz sprawdź, co pokazują te linie... ... 


Cześć.
Widzę w opisie wykresu, że jedna linia to "Soundcard", a druga to "Phase". Ale jak to interpretować?


Sorry, ale jestem w pracy, robię tu jakieś maszyny śmieszne i nie mam czasu teraz tego szukać i czytać instrukcji do REW. A strasznie mnie to ciekawi. Kurcze życia nie starcza aby we wszystkim być fachowcem :) Dlatego proszę o pomoc na forum :)


 


Druga sprawa jakie kroki dalej popełnić? Jestem bardzo zainteresowany tematem tej kalibracji mikrofonu i głośnika. Rozumiem, że sam nie jestem w stanie tego zrobić. A czy nie znacie jakichś ludzi, firmy, które by pomogły mi w tym temacie, jakoś w przystępnej cenie oczywiście.
A czy to nie jest tak - tak czysto teoretycznie - że biorę charakterystykę częstotliwościową mikrofonu (taką z instrukcji) od producenta, oraz ten sam rodzaj charakterystyki ale dla głośnika. Następnie nakładam na siebie te 2 wykresy i z wyznaczam z nich jeden wykres uśredniony. I następnie robię pomiar pokoju z pomocą REW i otrzymany wykres z REW porównuję z tym swoim uśrednionym? A wszelkie różnice to będzie łaśnie odpowiedź mojego pokoju? Czy to nie działa w ten sposób? Pomijam oczywiście długośc pogłosu, na razie mówię tylko o charakterystyce częstotliwościowej.



Pozdrawiam


Awatar użytkownika
pajczur
Posty: 29
Rejestracja: poniedziałek 11 paź 2010, 00:00

Re: Room Eq Wizard - Apollo Twin

Post autor: pajczur » wtorek 01 gru 2015, 20:54

OK to tak po prostu :)


Czy ktoś potrafiłby mi wyjaśnić jak to odczytać taki wykres: https://drive.google.com/file/d/0ByOzXLfhhq3ZRmEwMWlSWWhublU/view?usp=sharing


Co oznacza linia Phase. I co oznacza taki wykres jak mi wyszedł, po kalibracji interfejsu, czy wszystko OK? Czy nie? Ale nie ukrywam, że też chciałbym to zrozumieć.


Bardzo proszę o wyrozumiałość, to dla mnie całkiem nowe sprawy.


Pozdrawiam i z góry dzięki


ODPOWIEDZ