Jak korzystać z Vengeance?

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
serevent
Posty: 33
Rejestracja: sobota 17 gru 2005, 00:00

Jak korzystać z Vengeance?

Post autor: serevent » czwartek 27 paź 2016, 13:28

Hej. Od razu sory wszystkich za głpie i trywialne pytanie ale nigdzie nie mogę znaleźć odpowiedzi..... otórz ...w jaki sposób sie korzysta z bazy sampli vengeance? np. mamy płytkę z tymi samplapi i mamy powiedzmy na to cubase. czy do tego jest potrzebny jakiś jeszcze program żeby te sample okiełznać?? bo nie wierzę że się po prostu układa klocki.... a jak chciałbym np zmienić tonację danego sampla np. basu??  co tu jeszcze jest potrzebne???


Awatar użytkownika
PWA
Posty: 831
Rejestracja: środa 04 cze 2014, 00:00

Re: Jak korzystać z Vengeance?

Post autor: PWA » czwartek 27 paź 2016, 16:22

W zasadzie każdy DAW posiada narzędzia do obróbki sampli i generalnie audio. W Cubase nazywa się to Sample Editor. Poza tym jest cały rozdział w dokumentacji Cubase poświęcony przetwarzaniu audio (Audio processing and functions).

Awatar użytkownika
Pytajny
Posty: 104
Rejestracja: poniedziałek 26 paź 2015, 00:00

Re: Jak korzystać z Vengeance?

Post autor: Pytajny » czwartek 27 paź 2016, 20:19

Na początek sprawdź Groove Agent z Cubase.


serevent
Posty: 33
Rejestracja: sobota 17 gru 2005, 00:00

Re: Jak korzystać z Vengeance?

Post autor: serevent » piątek 28 paź 2016, 14:46

ooo dzięki za info. podpatrzyłem co nieco na YouTube no i może na początek dłuuugiej drogi coś mi zaczyna świtać. a jeszcze mam takie pytanie.

Jeżeli np. mam jakiś sampel z linią basu i ona jest nagrana np. w tonacji a. czy można taki sampel wrzuciś jakoś tak żeby ten konkretny grał dźwiękiem jaki podam z klawiatury?? mam to w a a che np. w c.?? jest jakieś takie narzędzie że wrzucam takiego wava i gram nim jakby z klawiatury?

Awatar użytkownika
PWA
Posty: 831
Rejestracja: środa 04 cze 2014, 00:00

Re: Jak korzystać z Vengeance?

Post autor: PWA » piątek 28 paź 2016, 16:15

Jeżeli np. mam jakiś sampel z linią basu i ona jest nagrana np. w tonacji a. czy można taki sampel wrzuciś jakoś tak żeby ten konkretny grał dźwiękiem jaki podam z klawiatury?? mam to w a a che np. w c.?? jest jakieś takie narzędzie że wrzucam takiego wava i gram nim jakby z klawiatury?...

Takie narzędzia, to samplery z możliwością importu zewnętrznych próbek. Przykładem takiego samplera jest wspomniany wcześniej przez kolegę Groove Agent z Cubase, z tym, że jest to zasadniczo sampler perkusyjny... ale w zasadzie każdą próbkę można do niego zaimportować. Samplerem instrumentalnym w Cubase jest Halion.
Pamiętaj jednak, że wraz z Cubase dostajesz jedynie wersje SE, które są bardzo okrojone i nie pozwalają na ładowanie własnych sampli. Można załadować gotowe presety, zmodyfikować je pod względem brzmieniowym i ponownie zapisać pod inną nazwą i to w zasadzie wszystko. Jest to właściwie odtwarzacz z możliwością ingerencji w brzmienie gotowych presetów.
Tylko pełne wersje tych instrumentów pozwalają na ładowanie własnych próbek i tworzenie własnych brzmień no ale ich ceny są znaczne... Groove Agent 4 to 179€, zaś Halion 5 to 349€
Więc może rozejrzyj się za jakimś darmowym samplerem

Awatar użytkownika
chantizstudio
Posty: 419
Rejestracja: sobota 26 maja 2007, 00:00

Re: Jak korzystać z Vengeance?

Post autor: chantizstudio » piątek 28 paź 2016, 20:04

Najczęściej po prostu ładuje sample prosto do Cubase...
Samplera używam tylko wtedy, gdy potrzebuje zmienić tonację sampla lub chce gęsto
poukładać np. snare. W tym celu używam Kontakta.
''po to są gały w syntezatorach , zeby kręcić aż uzyska się to czego się szuka'' AdamZ

serevent
Posty: 33
Rejestracja: sobota 17 gru 2005, 00:00

Re: Jak korzystać z Vengeance?

Post autor: serevent » wtorek 08 lis 2016, 14:08

Dzięki za wszystkie podpowiedzi:D

o kurcze drogie to.... ale właśnie o takie coś by mi chodziło. a może koledzy i koleżanki z forum korzystają z jakiegoś darmowego samplera właśnie z możliwością zmiany tonacji sampla i by podzielili się nazwą takiego programu???


Awatar użytkownika
PWA
Posty: 831
Rejestracja: środa 04 cze 2014, 00:00

Re: Jak korzystać z Vengeance?

Post autor: PWA » wtorek 08 lis 2016, 15:49

o kurcze drogie to.... ale właśnie o takie coś by mi chodziło. a może koledzy i koleżanki z forum korzystają z jakiegoś darmowego samplera właśnie z możliwością zmiany tonacji sampla i by podzielili się nazwą takiego programu???

...
Spójrz na to:
https://www.youtube.com/watch?v=UVFuaJnLqNU

ODPOWIEDZ