Interfejs - jak podłączyć gitarę?

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
DZ1
Posty: 433
Rejestracja: poniedziałek 09 kwie 2007, 00:00

Re: Interfejs - jak podłączyć gitarę?

Post autor: DZ1 » środa 02 lis 2016, 21:22

...a odnosnie mojego problemu to tak to sformułuje co bedzie lepsze jesli chodzi o sam tor jakosc nagrywania gitara elektryczna bas pod obóbke VST impulsy itd......co do perkusji korzystam z cos pokroju ezdrummer chce lepszego brzmienia bardziej realnego i nie takiego plaskiego !!:) wiec


1- gitara - jakis przyzwoity preamp (dmp3,joemeek treeq,GAP pre73jr)--jakis interfejs z przywoitymi konwerterami (presonus audiobox usb ,focusrite solo 2nd )


2 gitara jakisc intefejs (presonus 22vsl,focusrite forte,zoom uac 2 moze audient id14)

oczywice mam na mysli nagrywanie po linii i rozumie ze wpinajac w te lancuchy czy to preamp gitarowy czy jakies efekt z lampa zadbam o lepsza jakosc tego dzwieku na wejsciu ewentualnie mozna by wpiac jeszcze w te zewstawy di boxa ale nie wiem czy jest konieczny czy nie ...
 


Ja napisze tak: podpinaj dobrym kablem gitare pod interfejs pod HiZ i nagrywaj - wszystko ukrecisz na kompie. Tutaj kabel MUSI być dobry bo masz do czynienia z wysokimi impedajcjami, tutaj duże znaczenie ma pojemność kabla, jego wykonanie, ekran (w przeciwieństwie np do kabli do sygnałów liniowych np, interfejs-monitory,itp). Jeśli kabel bedzie słabej jakości bedzie zbierał ''śmieci'' z eteru, a jego relatywnie duża pojemność bedzie obcinała wyższe czestotliwości. Więc tutaj bez dwóch zdań - DOBRY KABEL musi byc.


Podpinałem pod różne interfejsy lepsze i gorsze gitary i z mojego dośwaidczenia wynika, że wiekszy wpływ na różnice w brzmieniu i finalny efekt ma to jak ukrecisz barwe we wtyczce, wirtualnym piecu, mikserze, jak to pozniej osadzisz w miksie itd, niż to jaki masz interfejs. Wiadomo, lepsze wiosło czy lepszy interfejs to lepsze brzmienie ale nie licz na to, że jeśli bedziesz miał 5x droższy interfejs czy 5x droższą gitare to bedziesz miał 5 razy lepszy sound - NIE MA TAKIEJ OPCJI. Brzmienie wychodzi tak naprawde z ręki - to jest najważniejsze, tak wynika z moich obserwacji, że lepsze brzmienie wyjdzie z ręki wprawnego gitarzysty na słabym sprzęcie niż z przeciętnego gitarzysty na najlepszych gratach - sprawdzone w praktyce.


Jeśli chodzi o sam innterfejs to w praktyce 100x ważniejsze jest to, jaką ma latencje niż jaki ma przetwornik. A to czy Ty dasz dodatkowy preamp czy nie, czy interfejs bedzie model X za 500zł czy Y za 1500zł to wiesz...  Zgadza sie: to jest też ważne ale to ma wpływy kilka procent na odbiór całości, a możesz mi wierzyć, że dla słuchacza i tak nierobi to żadnej różnicy.


Więc ostatecznie podsumowując: Wpinaj wiesło dobrym kablem w interfejs i jedziesz! Powodzenia i przyjemności z nagrywania!  Cool


Pozdr.


Awatar użytkownika
Jarut
Posty: 70
Rejestracja: czwartek 11 lip 2013, 00:00

Re: Interfejs - jak podłączyć gitarę?

Post autor: Jarut » czwartek 03 lis 2016, 08:24

...a odnosnie mojego problemu to tak to sformułuje co bedzie lepsze jesli chodzi o sam tor jakosc nagrywania gitara elektryczna bas pod obóbke VST impulsy itd......co do perkusji korzystam z cos pokroju ezdrummer chce lepszego brzmienia bardziej realnego i nie takiego plaskiego !!:) wiec -------------------------------------------------------------------------------------------


u mnie bardzo fajnie sprawdza się taki łańcuch, a w zasdzie dwa:


1. wpinam gitarę dobrym jakościowo kablem (i dość krótkim) w wejście z preampem - interfejs (M-Audio profire 610) - ustawiam wzmocnienie i resztę załatwiam Guitar Rig lub GTR 3 w kompie 


lub - moim zdaniem duzo lepszy efekt (mniejsza latencja i wyraźnie lepszy sound, sam nie wiem z czego wynikający :) - ale to rzecz względna i dyskusyjna)


2. wpinam gitarę w line 6 pod hd desktop i sygnał wypuszczam cyfrowym wyjściem z pod'a na cyfrowe wejście w karcie profire 610 - sound w moim odczuciu jest ciekawszy - ale może to kwestia preferencji i umiejętności ukręcenia lepszych barw w pod a nie w guitar rig 


oczywiście należy pamiętac o dobrej klasie gitary - używam wiosło z aktywnymi przystawkami (ESP LTD F-500) i daje rade super. Jeszcze odnośnie odczucia gry - karta zapewnia mi latencję na poziomie 7 ms co w środowisku guitar rig i innych emulacji komputerowych nie powinno przeszkadzać - a jednak ! - przeszkadza :) porównując oba sposoby podłączenia wiosła  i nagrywania wybieram sposób nr 2 :)


 


 


 


ratio
Posty: 282
Rejestracja: niedziela 05 mar 2006, 00:00

Re: Interfejs - jak podłączyć gitarę?

Post autor: ratio » czwartek 03 lis 2016, 09:13

Dużo spędzam czasu na nagrywaniu gitary. Podstawa to sprawny giarzysta u mnie różnie z tym bywa, dobry insrument + nowe struny, dobrze ustawiona menzura gitara musi stroić. Podpinam gitarę pod wejście hiz do Focusrite pro 26 inagrywam czystą gitarę ale odsłuchuje przez soft. A później kręce i dobieram wzamcniacze do mixu. Ostatnio testowałem pod farm 2.5 moim zadniem są tto najlepsze symulacje z jakimi się spodkałem.


[addsig]
Logic pro X | Focusrite Pro 26 | M Audio Project Mix IO

Awatar użytkownika
Jarut
Posty: 70
Rejestracja: czwartek 11 lip 2013, 00:00

Re: Interfejs - jak podłączyć gitarę?

Post autor: Jarut » czwartek 03 lis 2016, 12:37

...Dużo spędzam czasu na nagrywaniu gitary. Podstawa to sprawny giarzysta u mnie różnie z tym bywa, dobry insrument + nowe struny, dobrze ustawiona menzura gitara musi stroić. Podpinam gitarę pod wejście hiz do Focusrite pro 26 inagrywam czystą gitarę ale odsłuchuje przez soft. A później kręce i dobieram wzamcniacze do mixu. Ostatnio testowałem pod farm 2.5 moim zadniem są tto najlepsze symulacje z jakimi się spodkałem. ...
---------------------
a to zapytam, może podpowiesz - czy wchodząc gitarą w preamp karty (nie mam wejscia Hi-Z), powinno się zastosować jeszcze di-box pomiędzy gitarą a preampem karty ?

ratio
Posty: 282
Rejestracja: niedziela 05 mar 2006, 00:00

Re: Interfejs - jak podłączyć gitarę?

Post autor: ratio » piątek 04 lis 2016, 10:47

......Dużo spędzam czasu na nagrywaniu gitary. Podstawa to sprawny giarzysta u mnie różnie z tym bywa, dobry insrument + nowe struny, dobrze ustawiona menzura gitara musi stroić. Podpinam gitarę pod wejście hiz do Focusrite pro 26 inagrywam czystą gitarę ale odsłuchuje przez soft. A później kręce i dobieram wzamcniacze do mixu. Ostatnio testowałem pod farm 2.5 moim zadniem są tto najlepsze symulacje z jakimi się spodkałem. ...
---------------------
a to zapytam, może podpowiesz - czy wchodząc gitarą w preamp karty (nie mam wejscia Hi-Z), powinno się zastosować jeszcze di-box pomiędzy gitarą a preampem karty ? ...
 



Nie wiem :( Ale myśle że jeśli wejście jest optymalnie wysterowane tzn  czułość ustawiona jest mniej więcej na 12 a wskażniki dochodzą -12db to chyba jest ok. Ja podłączam do wejcia i tam nie ma napisane hiz tylko wejcie liniowe wciskam tylko guzik instrument w karcie i tyle. Tak samo jest w moim kompresorze Fat 2 Tla żeby podłączyć gitare wciskam guzik zmieniający wejcie na liniowe.


[addsig]
Logic pro X | Focusrite Pro 26 | M Audio Project Mix IO

Awatar użytkownika
matiz
Posty: 3424
Rejestracja: poniedziałek 29 wrz 2003, 00:00
Kontakt:

Re: Interfejs - jak podłączyć gitarę?

Post autor: matiz » piątek 04 lis 2016, 20:11

czy wchodząc gitarą w preamp karty (nie mam wejscia Hi-Z), powinno się zastosować jeszcze di-box pomiędzy gitarą a preampem karty ? ... 




Tak.


[addsig]

Awatar użytkownika
Jarut
Posty: 70
Rejestracja: czwartek 11 lip 2013, 00:00

Re: Interfejs - jak podłączyć gitarę?

Post autor: Jarut » piątek 04 lis 2016, 20:35

...czy wchodząc gitarą w preamp karty (nie mam wejscia Hi-Z), powinno się zastosować jeszcze di-box pomiędzy gitarą a preampem karty ? ... 

Tak....

------------------------------------------------

ale dlaczego ? czy wejście liniowe z preampem (Input Impedance: 3.7k ohms) nie jest lepszym rozwiązaniem do podpinania gitary bez di-box ? no właśnie tego nie kumam :(

Awatar użytkownika
PWA
Posty: 831
Rejestracja: środa 04 cze 2014, 00:00

Re: Interfejs - jak podłączyć gitarę?

Post autor: PWA » piątek 04 lis 2016, 20:55

ale dlaczego ? czy wejście liniowe z preampem (Input Impedance: 3.7k ohms) nie jest lepszym rozwiązaniem do podpinania gitary bez di-box ? no właśnie tego nie kumam :(
...

Symetryzacja sygnału + separacja sygnału wej/wyj, co załatwia problem pętli masy.

Awatar użytkownika
Jarut
Posty: 70
Rejestracja: czwartek 11 lip 2013, 00:00

Re: Interfejs - jak podłączyć gitarę?

Post autor: Jarut » piątek 04 lis 2016, 21:30

...ale dlaczego ? czy wejście liniowe z preampem (Input Impedance: 3.7k ohms) nie jest lepszym rozwiązaniem do podpinania gitary bez di-box ? no właśnie tego nie kumam :(
...

Symetryzacja sygnału + separacja sygnału wej/wyj, co załatwia problem pętli masy....

----------------------------------------

rozumiem , że:
- symetryzacja wpływa na odporność na zakłócenia przy dłuższych kablach - no ale w warunkach domowego nagrywania, przy podłączeniu kablem o długości 0,5mb - 1 mb też ma znaczenie ?
- separacja, problem pętli masy - a co gdy w nowej instalacji poprawnie wykonanej,brak przydźwięku sieciowego ?

di-box - tak czytałem - tłumi sygnał i umożliwia dopasowanie sygnału do wejścia niskooporowego (liniowe) - więc czy nie zrobię sobie "źle" wsadzając di-box przed pre-amp na wejściu które ma aż 3.7k ohms ?
czy stosowanie go będzie w takiej sytuacji zasadne ?






DZ1
Posty: 433
Rejestracja: poniedziałek 09 kwie 2007, 00:00

Re: Interfejs - jak podłączyć gitarę?

Post autor: DZ1 » piątek 04 lis 2016, 22:08

...ale dlaczego ? czy wejście liniowe z preampem (Input Impedance: 3.7k ohms) nie jest lepszym rozwiązaniem do podpinania gitary bez di-box ? no właśnie tego nie kumam :(
...

Symetryzacja sygnału + separacja sygnału wej/wyj, co załatwia problem pętli masy....
 




jaka petla masy w tym przypadku???? 


Jesli masz tylko wejscie liniowe lub mikrofonowe w interfejsie to dibox jest przede wszystkim po to żeby DOPASOWAĆ IMPEDANCJE. 3,7 kOhm to jest za duże obciazenie dla przetwornika gitarowego pasywnego. Porównując: to tak jakbys do wzmacniacza 8 Ohm podpiął np 2 paczki 4 Ohm rownolegle.... czyli wychodzi 2 Ohm a to jest zdecydowanie za dużo jak dla takiego wzmacniacza. Wzmacniacz przegrzeje sie i wyłączy jeśli dobrze ''dasz w palnik'' a przetwornik gitarowy przez takie ''przeciążenie'' straci wszystie swoje walory brzmieniowe.


Symetryzacja sygnału w przypadku nagrywania w domu ma najmniejsze znaczenie (krótkie kable), natomiast na scenie jest bardzo ważna.


Pozdr.


ODPOWIEDZ