Konwertery 32bitowych VST

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
Francois
Posty: 4
Rejestracja: niedziela 24 maja 2020, 18:06

Konwertery 32bitowych VST

Post autor: Francois » poniedziałek 25 maja 2020, 22:20

Konkretniej chodzi o konwerter instrumentów, dźwięków i efektów przysposabiający VST 32bitowe do pracy w systemie Win 64bit. Czy coś takiego w ogóle istnieje?

msankowski
Posty: 154
Rejestracja: niedziela 01 kwie 2018, 15:24

Re: Konwertery 32bitowych VST

Post autor: msankowski » poniedziałek 25 maja 2020, 23:56

Konwerterów chyba nie ma. Ale niektóre DAW wspierają wtyczki 32 i 64 bitowe.

Awatar użytkownika
PWA
Posty: 897
Rejestracja: środa 04 cze 2014, 00:00

Re: Konwertery 32bitowych VST

Post autor: PWA » wtorek 26 maja 2020, 08:08

Francois pisze:
poniedziałek 25 maja 2020, 22:20
Konkretniej chodzi o konwerter instrumentów, dźwięków i efektów przysposabiający VST 32bitowe do pracy w systemie Win 64bit. Czy coś takiego w ogóle istnieje?
Do uruchamiania instrumentów VST w środowisku 64 bitowym służą tzw. VST Bridge np. taki, jak ten:
https://jstuff.wordpress.com/jbridge/

Awatar użytkownika
Caroozo
Posty: 932
Rejestracja: piątek 22 lut 2008, 00:00

Re: Konwertery 32bitowych VST

Post autor: Caroozo » wtorek 26 maja 2020, 11:15

Nowoczesne DAW, np. Reaper, mają taką funkcję już wbudowaną i nie trzeba zbyt wiele kombinować żeby to działało. Oczywiście - lepiej mieć plugin-y w wersji 64bit, ale czasami nie ma wyjścia. Działa to w miarę dobrze, ale skłamałbym, gdybym napisał, że w 100% idealnie - korzystałem swego czasu ze starej wersji Korg Legacy Collection 32bit i sporadycznie zdarzały się błędy.

Awatar użytkownika
PWA
Posty: 897
Rejestracja: środa 04 cze 2014, 00:00

Re: Konwertery 32bitowych VST

Post autor: PWA » wtorek 26 maja 2020, 21:19

Caroozo pisze:
wtorek 26 maja 2020, 11:15
Nowoczesne DAW, np. Reaper, mają taką funkcję już wbudowaną...
To chyba tak naprawdę Caroozo zależy od firmy i jej postrzegania 32 bitowych wtyczek w przyszłości np. wersja 8.5 Kubusia była ostatnią wspierającą te wtyczki (dlatego cały czas ją trzymam na kompie ;-) ). Od 9 Steinberg kazał nam zapomnieć o natywnym wspieraniu 32 bitów :-) i bez brydża się nie obejdzie.

Awatar użytkownika
Caroozo
Posty: 932
Rejestracja: piątek 22 lut 2008, 00:00

Re: Konwertery 32bitowych VST

Post autor: Caroozo » środa 27 maja 2020, 08:25

Cóż - jako osoba, która z komputerami ma do czynienia od "małego" Atari, a DOS ma w paluszku, cenię sobie wsteczną kompatybilność. Dla mnie brak wsparcia dla pluginów 32-bit (nawet jako opcja dla power user'a) automatycznie skreślałby dany soft. Z Cubase niewiele korzystałem, ale po tym co napisałeś raczej już nie skorzystam :). I nie chodzi tutaj o to, że w czymś mi nie pasuje - wręcz przeciwnie, to świetny soft. Ale nie lubię, jak producent wie, co dla mnie najlepsze.

W Reaperze na upartego zrobię sobie dzięki ReaScripts mam sporo możliwości, których developer nie przewidział i dla mnie coś takiego jak natywne wsparcie plugin'ów 32bit było czymś oczywistym. Ale kiedy szukałem ciekawej alternatywy dla niekomputerowego kolegi (co wiązało się z przejrzeniem wielu DAW'ów), zauważyłem, że sporo z nich ma takie bzdurne ograniczenia, jak np. brak obsługi WASAPI - mówcie co chcecie, ale to świetnie działa na integrach i dla kogoś, kto chce sobie tylko "porobić bity" na tanim keyboardzie z MIDI po USB, jest bardzo dobrą opcją.

Inna sprawa, że takie mostkowane pluginy na 64-bitowym systemie działają mniej stabilnie i to jest fakt. Jeśli producentowi mocno zależy, stworzy wtyczkę 64-bit i ma spokój. Niestety zdarza się, że producent wypuści gorszy produkt po upgrade aniżeli oryginalny - nie będę już pisał które konkretnie :). Dlatego najlepiej mieć DAW wspierający 32bit i 64bit "w razie w", a korzystać w miarę możliwości z 64-bitowych. Ostatecznie można np. odpalić wersję x86 danego DAW, track wyrenderować do wave'a i wrzucić na tracker - sam tak robiłem z jedną wyjątkowo niestabilną wtyczką. Potrzeba matką wynalazków :).

Awatar użytkownika
PWA
Posty: 897
Rejestracja: środa 04 cze 2014, 00:00

Re: Konwertery 32bitowych VST

Post autor: PWA » środa 27 maja 2020, 18:27

Cóż, do Cubase jestem "przywiązany" jeszcze od czasów ST... mój teść go na nim używał. Sam go "przesadzałem" na PC z tym Cubase ;-)
Wydaje mi się, że po prostu nie chcą już kasy łożyć na 32 bitowe wsparcie, bo po prawdzie to prawie każdy już wypuszcza wtyczki 64. Z drugiej strony jest sporo fajnych instrumentów, które nie są rozwijane i są dostępne tylko w wersji 32. Stąd też cały czas zachowuję Cubase 8.5 właśnie na takie okoliczności :-)
Co do WASAPI, to faktycznie masz rację. Używam The Grand 3 Steinberga i tam w wersji standalone tylko ASIO podepniesz.

Francois
Posty: 4
Rejestracja: niedziela 24 maja 2020, 18:06

Re: Konwertery 32bitowych VST

Post autor: Francois » niedziela 31 maja 2020, 16:30

Dziękuję za podpowiedzi. Sprawdziłem Jbridge i niestety nie jest darmowy. Teraz spróbuję pokombinować z VSTForx.

ODPOWIEDZ