Nagrywanie V-Amp2 -> komputer

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
HardcoreWRO
Posty: 23
Rejestracja: poniedziałek 12 sty 2004, 00:00

Nagrywanie V-Amp2 -> komputer

Post autor: HardcoreWRO » piątek 27 maja 2005, 16:43

Witam....Mam problem z nagraniem dźwięku z V-ampa. Wydawało mi się, że wystarczy połączenie V-ampa przez line-out L a. R do wejścia liniowego karty by nagrać się to co słyszę z w słuchawkach, tymczasem nagranie jest fatalne - "trzeszczące" (użyłem cool edit pro ale to wg mnie nie kwestia softu w tym przypadku tylko mojej niewiedzy dot. sprzętu...". Nie pomogła regulacja w mikserze karty (głośność line-in) ani w V-ampie...W czym problem? To nie nada :)?



pozdrawiam



HardcoreWRO

Awatar użytkownika
Groch
Posty: 437
Rejestracja: piątek 10 gru 2004, 00:00

Re: Nagrywanie V-Amp2 -> komputer

Post autor: Groch » sobota 28 maja 2005, 19:22

Pewnie używasz mocno przesterowanego brzmienia, a takie rzadko (jeśli w ogóle) brzmią ciekawie w połączeniach liniowych. Tym bardziej przy zastosowaniu sprzętu tej klasy. Może spróbuj poszperać przy ustawieniu tego presetu w V-amp (gain i tym podobne). Jak nie, to sprawdź jak to brzmi przy lżejszych przesterach lub bez...

Awatar użytkownika
somebody-someone
Posty: 174
Rejestracja: wtorek 19 kwie 2005, 00:00

Re: Nagrywanie V-Amp2 -> komputer

Post autor: somebody-someone » niedziela 29 maja 2005, 08:51

...Witam....Mam problem z nagraniem dźwięku z V-ampa. Wydawało mi się, że wystarczy połączenie V-ampa przez line-out L a. R do wejścia liniowego karty by nagrać się to co słyszę z w słuchawkach, tymczasem nagranie jest fatalne - "trzeszczące" (użyłem cool edit pro ale to wg mnie nie kwestia softu w tym przypadku tylko mojej niewiedzy dot. sprzętu...". Nie pomogła regulacja w mikserze karty (głośność line-in) ani w V-ampie...W czym problem? To nie nada :)?



pozdrawiam



HardcoreWRO...

**********************



A może kolega napisać co to za karta? Myślę, że w tym będzie największy problem
..:: Dobra muzyka to koincydencja wielu zbiorów zawierających jedynie dobre pierwiastki ::..

Awatar użytkownika
DJOZD
Posty: 2590
Rejestracja: niedziela 22 gru 2002, 00:00

Re: Nagrywanie V-Amp2 -> komputer

Post autor: DJOZD » niedziela 29 maja 2005, 09:37

A może kolega ma wyłączonąfukcje symulacji głosników i dostaje sygnał prosto z emulowanego preampu (czyli czysta kwadratura). Jest taki przycisk na obudowie CABINET - proponuje najpierw tam pogrzeba a potem szukac winy gdzie indziej.


Awatar użytkownika
wyderko
Posty: 234
Rejestracja: piątek 24 gru 2004, 00:00
Kontakt:

Re: Nagrywanie V-Amp2 -> komputer

Post autor: wyderko » niedziela 29 maja 2005, 14:47

A jak odsłuchujesz sygnał poprzez "wewnętrzny monitoring karty" z ominięciem przetworników AD/DA to też tak jest?? Bo jeśli nie, to winne temu są przetworniki w karcie, czyli należałoby kupić nową.
IWK.org.pl - Inteligentna Wyszukiwarka Koncertów

Awatar użytkownika
santana.uk
Posty: 71
Rejestracja: poniedziałek 14 paź 2002, 00:00

Re: Nagrywanie V-Amp2 -> komputer

Post autor: santana.uk » niedziela 29 maja 2005, 20:39

najbardziej prawdopodobny jest jakis problem z karta dzwiekowa, ale na wszelki wypadek sprawdz tez tryby pracy V-ampa (wazna jest symulacja kolumny) jak wepniesz sluchawki w wy. slychawkowe to automatycznie przelacza sie w S1 czyli stereofoniczne wyjscie z symulacja)
Rezyseria dzwieku - Poznań

Awatar użytkownika
DJOZD
Posty: 2590
Rejestracja: niedziela 22 gru 2002, 00:00

Re: Nagrywanie V-Amp2 -> komputer

Post autor: DJOZD » niedziela 29 maja 2005, 23:29

To czy jest problem z kartą dzwiekową mozna łatwo sprawdzic nagrywając dowolny inny sygnał o dość wyskokim poziomie ale o charakterze nie przesterowanym. Jesli wtakim sygnale rownież wystąpia zaklocenia to sprawa jest oczywista, ale jesli inne zrodla zagryają sie dobrze to jest pewne ze wina lezy po stronie twojego uzadzenia i najprawdopodobniej (jesli jest oczywiscie sprawne) nie masz załączonej symulacji glosników. Wiadomo ze przester nie obrobony naturalną charakterystyką głosników brzmi bardzo nieciekawie i nie nadaje sie do nagrywania (oprocz oczywiscie zamiezonego dzialania w tym celu)




HardcoreWRO
Posty: 23
Rejestracja: poniedziałek 12 sty 2004, 00:00

Re: Nagrywanie V-Amp2 -> komputer

Post autor: HardcoreWRO » poniedziałek 30 maja 2005, 10:20

...To czy jest problem z kartą dzwiekową mozna łatwo sprawdzic nagrywając dowolny inny sygnał o dość wyskokim poziomie ale o charakterze nie przesterowanym. Jesli wtakim sygnale rownież wystąpia zaklocenia to sprawa jest oczywista, ale jesli inne zrodla zagryają sie dobrze to jest pewne ze wina lezy po stronie twojego uzadzenia i najprawdopodobniej (jesli jest oczywiscie sprawne) nie masz załączonej symulacji glosników. Wiadomo ze przester nie obrobony naturalną charakterystyką głosników brzmi bardzo nieciekawie i nie nadaje sie do nagrywania (oprocz oczywiscie zamiezonego dzialania w tym celu)



...

**********************



Problem był z wejściem line-in karty (przy okazji - to zwykła integra Realtek AC'97 z płyty Gigabyte GA- KNF-9 pod Athlona64). Teraz podłączyłem to pod line-in z wyjścia słuchawkowego V-ampa i jest znacznie lepiej, choć nadal bez porównania do brzmienia samego V-ampa...Niebawem otrzymam zamówioną kartę E-MU 1212m - czy ona również nie zapewni mi możliwości nagrania dźwięku z V-Ampa tak by jakościowo brzmienie było ok???



pozdro



HardcoreWRO

Awatar użytkownika
SLP
Posty: 266
Rejestracja: wtorek 20 lip 2004, 00:00

Re: Nagrywanie V-Amp2 -> komputer

Post autor: SLP » poniedziałek 30 maja 2005, 12:56

Problem był z wejściem line-in karty (przy okazji - to zwykła integra Realtek AC'97 z płyty Gigabyte GA- KNF-9 pod Athlona64). Teraz podłączyłem to pod line-in z wyjścia słuchawkowego V-ampa i jest znacznie lepiej, choć nadal bez porównania do brzmienia samego V-ampa...

.......................................................................





I wszystko jasne.

Cały czas zmierzamy ku perfekcji :)

HardcoreWRO
Posty: 23
Rejestracja: poniedziałek 12 sty 2004, 00:00

Re: Nagrywanie V-Amp2 -> komputer

Post autor: HardcoreWRO » poniedziałek 30 maja 2005, 13:58

...Problem był z wejściem line-in karty (przy okazji - to zwykła integra Realtek AC'97 z płyty Gigabyte GA- KNF-9 pod Athlona64). Teraz podłączyłem to pod line-in z wyjścia słuchawkowego V-ampa i jest znacznie lepiej, choć nadal bez porównania do brzmienia samego V-ampa...

.......................................................................





I wszystko jasne.

...

**********************

no nie wiem co jest takie jasne - na chłopski rozum powinno działać to najlepiej przy połączeniu line-out z v-ampa --> line-in karty a tak nie jest...W takim razie jak podłączyć tego cholernego V-ampa tak żeby zarejestrować na kompie nagranie, które przy odsłuchiwaniu będzie jakościowo wierne temu co wcześniej słyszałem w słuchawkach grając z na V-ampie????




ODPOWIEDZ