Nagrywanie V-Amp2 -> komputer

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
Awatar użytkownika
SLP
Posty: 266
Rejestracja: wtorek 20 lip 2004, 00:00

Re: Nagrywanie V-Amp2 -> komputer

Post autor: SLP » poniedziałek 30 maja 2005, 15:46

......Problem był z wejściem line-in karty (przy okazji - to zwykła integra Realtek AC'97 z płyty Gigabyte GA- KNF-9 pod Athlona64). Teraz podłączyłem to pod line-in z wyjścia słuchawkowego V-ampa i jest znacznie lepiej, choć nadal bez porównania do brzmienia samego V-ampa...

.......................................................................





I wszystko jasne.

...

**********************

no nie wiem co jest takie jasne - na chłopski rozum powinno działać to najlepiej przy połączeniu line-out z v-ampa --> line-in karty a tak nie jest...W takim razie jak podłączyć tego cholernego V-ampa tak żeby zarejestrować na kompie nagranie, które przy odsłuchiwaniu będzie jakościowo wierne temu co wcześniej słyszałem w słuchawkach grając z na V-ampie????



...

**********************

Chodzi mi o to, że sygnał trzeszczy bo karta pęka w szwach jak bierze na siebie takie zadanie........ Nie chcę być złośliwy czy coś, ale taka zintegrowana kartinka ma tak słabe przetworniki i co za tym m. in. idzie mały zakres dynamiki, że o przester bardzo łatwo.



Koledzy pytali co z siłą nagrywanego sygnału? Może za głośny sygnał wychodził z V-ampa do kompa? A nawet jeśli pilnowałeś wskaźniki w programie nagrywającym to i tak (przy takim sprzęcie) mogły Cię oszukać.



Kiedyś próbowaliśmy z kolegą nagrywać set na żywca właśnie to takiej zintegrowanej karty AC97 do laptopa..... porażka. Wybraliśmy magnetofon kasetowy - przynajmniej brzmienie było milsze.











Cały czas zmierzamy ku perfekcji :)

Awatar użytkownika
msieczko
Posty: 458
Rejestracja: środa 08 maja 2002, 00:00

Re: Nagrywanie V-Amp2 -> komputer

Post autor: msieczko » poniedziałek 30 maja 2005, 15:51

.W takim razie jak podłączyć tego cholernego V-ampa tak żeby zarejestrować na kompie nagranie, które przy odsłuchiwaniu będzie jakościowo wierne temu co wcześniej słyszałem w słuchawkach grając z na V-ampie????

**********************

bardzo mozliwe, ze tak jak juz sugerowano powyzej ... masz przelaczony tryb pracy vampa na L1 L2 lub L3 ... kiedy wpinasz sluchawki to automawycznie przelacza sie na S1 ...

a) sprawdz w instrukcji jak sie to przelacza i zmien tryb na S1 na stale

b) nagraj sygnal w wyjsc liniowych vampa - ale majac sluchawki wciaz wpiete w vampa (bedzie wymuszony tryb S1)
Warszawa - 'home' studio

HardcoreWRO
Posty: 23
Rejestracja: poniedziałek 12 sty 2004, 00:00

Re: Nagrywanie V-Amp2 -> komputer

Post autor: HardcoreWRO » poniedziałek 30 maja 2005, 16:06

....W takim razie jak podłączyć tego cholernego V-ampa tak żeby zarejestrować na kompie nagranie, które przy odsłuchiwaniu będzie jakościowo wierne temu co wcześniej słyszałem w słuchawkach grając z na V-ampie????

**********************

bardzo mozliwe, ze tak jak juz sugerowano powyzej ... masz przelaczony tryb pracy vampa na L1 L2 lub L3 ... kiedy wpinasz sluchawki to automawycznie przelacza sie na S1 ...

a) sprawdz w instrukcji jak sie to przelacza i zmien tryb na S1 na stale

b) nagraj sygnal w wyjsc liniowych vampa - ale majac sluchawki wciaz wpiete w vampa (bedzie wymuszony tryb S1)...

**********************

wiem że wpięcie słuchawek wymusza pracę w trybie S1- na początku nagrywałem własnie w ten sposób (odsłuch przez słuchawki wpięte w v-ampa a do kompa wysyłka sygnału przez Line-out L lub R do line-in w karcie - wtedy paradoksalnie było najgorzej....



nagranie które już (choć słabo) brzmi (bo wcześniej nie można tego było nijak nazwać) udało mi się zrobić dopiero kiedy połączyłem v-ampa z wejściem line-in karty przez jego wyjście słuchawkowe...słuchawki natomiast miałem wówczas wpięte w wyjście słuchawkowe karty i już one sygnalizowały mi iż nagranie nie będzie jednak takiej jakości jak to co słyszę z samego V-ampa (sygnał był "wzbogacony" o taką charakterystyczną cyfrową "siarę")...co nieco udało się poprawić tylko dzięki regulacji obniżaniu poziomu sygnału w v-ampie (VOLUME/MASTER) i poziomu sygnału na wejściu karty....




Awatar użytkownika
pawello
Posty: 968
Rejestracja: piątek 02 maja 2003, 00:00
Lokalizacja: Tarnów, Polska
Kontakt:

Re: Nagrywanie V-Amp2 -> komputer

Post autor: pawello » poniedziałek 30 maja 2005, 23:04

......

**********************

szanowny kolego..

1. upewnij sie ze we wlasciwosciach nagrywania karty dzwiekowej masz ustawione zrodlo "line in" a nie "microphone" np

2. we wlasciwosciach odtwarzania dla wejscia line in ustaw MAX

3. spowrotem we wlasciwosciach nagrywania dotad ustawiaj suwak czulosci wejscia line in aby w sygnale nie bylo slychac tej "siary" cyfrowej..



Po prostu prawdopodobnie masz zle zrodlo ustawione oraz zla czulosc wejscia karty - ktora przesterowywuje sama w sobie juz na wejsciu - po czym otrzymujesz na wyjsciu sygnal wzbogacony o przesterowanie..

Aby upewnic sie ze karta nie przesterowuje ci sygnalu na wejsciu sprawdzaj to na jakims brzmieniu bez przesteru - po czym gdy wrocisz do przesterowanego brzmienia - staraj sie ustawic podobny poziom wyjsciowy z v-ampa..

W tych ustawieniach na pewno pomocny bedzie wskaznik wysterowania w cooledit.. Mam nadzieje ze tlumacze wystarczajaco zrozumiale..
[addsig]
uniżenie kłaniam :-)

zerodead
Posty: 124
Rejestracja: poniedziałek 16 sie 2004, 00:00

Re: Nagrywanie V-Amp2 -> komputer

Post autor: zerodead » poniedziałek 30 maja 2005, 23:52

ja tam nie wiem.

też nagrywałem na AC'97 na laptopie i wyszło bardzo dobrze ;)

i to bynajmniej nie przez v-ampa ;)







www.zerodead.pl/zdechla.html ;)

nr 1 2 i 3.


zerodead
Posty: 124
Rejestracja: poniedziałek 16 sie 2004, 00:00

Re: Nagrywanie V-Amp2 -> komputer

Post autor: zerodead » wtorek 31 maja 2005, 02:09

aj, oczywiscie bardzo dobrze jak na domowe warunki

HardcoreWRO
Posty: 23
Rejestracja: poniedziałek 12 sty 2004, 00:00

Re: Nagrywanie V-Amp2 -> komputer

Post autor: HardcoreWRO » wtorek 31 maja 2005, 09:12

Spoko - dzięki za sugestie....popróbuję na spokojnie wszystko poustawiać i zabaczymy jak to wyjdzie....





pozdro



HardcoreWRO

Awatar użytkownika
santana.uk
Posty: 71
Rejestracja: poniedziałek 14 paź 2002, 00:00

Re: Nagrywanie V-Amp2 -> komputer

Post autor: santana.uk » wtorek 31 maja 2005, 22:11

Moim zdaniem pawello ma racje. Jesli po wpieciu sluchawek w wyjscie karty juz masz znieksztalcony sygnal to znaczy ze wzmacniacz na wejsciu karty sie przesterowuje.



Pokrec masterem oraz regulacja wzmocnienia w karcie.



PS W v-ampie tryby zmienia sie naciskajac jednoczesnie B i D a nastepnie < >

Rezyseria dzwieku - Poznań

ODPOWIEDZ