Jak wysterować wokal?

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
Fistasz
Posty: 18
Rejestracja: wtorek 22 mar 2005, 00:00

Re: Jak wysterować wokal?

Post autor: Fistasz » środa 01 cze 2005, 22:54

Bo jakbym kupil karte za okolo 1000 zeta to niemialbym na reszte, mialbym sama karte i nic pozatym, tak mam slaba karte a sprzet ktory posiadam tez nie jest jakis super fajny, w kazdym razie cos moge w tym zestawieniu robic (mimo iz karta nie daje mozliwosci zajebiaszczych) a karte mam nadzieje uda mi sie jakos zmienic za jakis czas.
Jestem poczatkujący ... i to bardzo początkujący ... hehe mało wiem a chciałbym wiedzieć więcej ... więc pytam ... bo ponoc kto pyta ten nie bładzi :)

Awatar użytkownika
wyderko
Posty: 234
Rejestracja: piątek 24 gru 2004, 00:00
Kontakt:

Re: Jak wysterować wokal?

Post autor: wyderko » środa 01 cze 2005, 23:01

...Bo jakbym kupil karte za okolo 1000 zeta to niemialbym na reszte, mialbym sama karte i nic pozatym, tak mam slaba karte a sprzet ktory posiadam tez nie jest jakis super fajny, w kazdym razie cos moge w tym zestawieniu robic (mimo iz karta nie daje mozliwosci zajebiaszczych) a karte mam nadzieje uda mi sie jakos zmienic za jakis czas....

**********************

audiophile 2496 - 399 zł
IWK.org.pl - Inteligentna Wyszukiwarka Koncertów

Fistasz
Posty: 18
Rejestracja: wtorek 22 mar 2005, 00:00

Re: Jak wysterować wokal?

Post autor: Fistasz » środa 01 cze 2005, 23:16

Spoko ... orientuje sie mniejwiecej w cenach tanszych kart dzwiekowych, niestety nie zarabiam tyle zebym mogl sobie sprawic fajny sprzet, nawet na to co teraz mam i na jakas tania karte dzwiekowa musze ostro tyrac. Poprostu zadalem pytanie, ale skoro nie ma sensu odpowiadac na nie gdyz posiadam slaba karte to luz rozumiem, tak samo jak rozumiem ze nie kazdy musi miec wszystko i wiedziec wszystko, bo w sumie jakbym nawet mial lepsza karte (a nawet naprawde fajny sprzet) to tak samo bylbym zielony i tak samo bym nie wiedzial jak wysterowac wokal, tylko wtedy pewnie wyszlo by "po co Ci taki sprzet skoro nawet nie wiesz jak wysterowac wokal ?". Zreszta jak ktos bedzie chcial to pomoze jak nie to nie, jakos sobie poradze.
Jestem poczatkujący ... i to bardzo początkujący ... hehe mało wiem a chciałbym wiedzieć więcej ... więc pytam ... bo ponoc kto pyta ten nie bładzi :)

Awatar użytkownika
wyderko
Posty: 234
Rejestracja: piątek 24 gru 2004, 00:00
Kontakt:

Re: Jak wysterować wokal?

Post autor: wyderko » środa 01 cze 2005, 23:22

...Spoko ... orientuje sie mniejwiecej w cenach tanszych kart dzwiekowych, niestety nie zarabiam tyle zebym mogl sobie sprawic fajny sprzet, nawet na to co teraz mam i na jakas tania karte dzwiekowa musze ostro tyrac. Poprostu zadalem pytanie, ale skoro nie ma sensu odpowiadac na nie gdyz posiadam slaba karte to luz rozumiem, tak samo jak rozumiem ze nie kazdy musi miec wszystko i wiedziec wszystko, bo w sumie jakbym nawet mial lepsza karte (a nawet naprawde fajny sprzet) to tak samo bylbym zielony i tak samo bym nie wiedzial jak wysterowac wokal, tylko wtedy pewnie wyszlo by "po co Ci taki sprzet skoro nawet nie wiesz jak wysterowac wokal ?". Zreszta jak ktos bedzie chcial to pomoze jak nie to nie, jakos sobie poradze....

**********************



Spokojnie, chyba się nie zrozumieliśmy. Creative to po prostu karty multimedialne, więc różnie bywa z poziomami, dlatego trzeba samemu ustalić najlepsze połączenie. Standardowo jest albo -10dBv, albo +4. Ale soundblastery mogą pracować na "dziwacznych" poziomach, więc trzeba samemu sprawdzić. Z resztą na pytanie już odpowiedziałem, więc nie wiem o co jeszcze chodzi. :).
IWK.org.pl - Inteligentna Wyszukiwarka Koncertów

Fistasz
Posty: 18
Rejestracja: wtorek 22 mar 2005, 00:00

Re: Jak wysterować wokal?

Post autor: Fistasz » środa 01 cze 2005, 23:36

Okej odpowiedziales, doceniam to, tylko mowilem ze jestem pod tym wzgledem "glabem" a to co napisales to tak jakbys komus kto w ogole nie ma pojecia o komputerach i dopiero sobie sprawil kompa napisal zeby usunal cos tam w rejestrze ... (jak myslisz skumalby zdanie typu "usun to i to w rejestrze windy" ? bo mi sie wydaje ze raczej nie za bardzo ). Pozdrawiam.
Jestem poczatkujący ... i to bardzo początkujący ... hehe mało wiem a chciałbym wiedzieć więcej ... więc pytam ... bo ponoc kto pyta ten nie bładzi :)

Awatar użytkownika
wyderko
Posty: 234
Rejestracja: piątek 24 gru 2004, 00:00
Kontakt:

Re: Jak wysterować wokal?

Post autor: wyderko » środa 01 cze 2005, 23:44

Ustaw tłumiki (rec i level) na 0 (chyba), czyli w pozycji neutralnej. Ustaw gain trochę przed przesterem, tak, aby wzmocnienie było jak największe. Włącz nagrywanie i sprawdź jaki jest poziom w programie nagrywającym przy pełnym wysterowaniu przedwzmacniacza (czyli po ustawieniu gainu śpiewaj bardzo głośno do mikrofonu), ustaw pokrętło Rec tak, aby wskaźnik w programie nie przekraczał wartości krytycznych (najczęściej są one zaznaczone kolorem czerwonym). Tym sposobem wyciągniesz najmniej szumów własnych miksera.



PS. Dalej upieram się przy tym, że to co wyżej napisałem nie ma żadnego znaczenia przy tej karcie, gdyż dzięki jej szumom nie będzie słychać żadnej różnicy w przypadku różnego typu ustawień.
IWK.org.pl - Inteligentna Wyszukiwarka Koncertów

Awatar użytkownika
preceli
Posty: 2452
Rejestracja: poniedziałek 06 gru 2004, 00:00

Re: Jak wysterować wokal?

Post autor: preceli » środa 01 cze 2005, 23:47

...Okej odpowiedziales, doceniam to, tylko mowilem ze jestem pod tym wzgledem "glabem" a to co napisales to tak jakbys komus kto w ogole nie ma pojecia o komputerach i dopiero sobie sprawil kompa napisal zeby usunal cos tam w rejestrze ...



A nie wydaje Ci się, że o to możesz mieć pretensje tylko i wyłącznie do siebie. Nikt tu nie jest wrózkiem i nie odgadnie na czas co tam masz pod sufitem. Koledzy chcieli Ci pomóc, a trop ku lepszej karcie jest tu najodpowiedniejszy. Przykro nam przy tym, że Cię na nią nie stać, ale to nie nasza już wina. Nic mądrzejszego nie da się tu niestety wymyśleć. Szkoda, że tego nie chcesz zrozumieć
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.

Fistasz
Posty: 18
Rejestracja: wtorek 22 mar 2005, 00:00

Re: Jak wysterować wokal?

Post autor: Fistasz » środa 01 cze 2005, 23:50

Dziekuje :) ta odpowiedz jest naprawde wyczerpujaca :) Fakt - wiem karta jest slaba ... ale przynajmniej jak kiedys kupie sobie lepsza to bede wiedzial o co chodzi. Jeszcze raz dziekuje :)
Jestem poczatkujący ... i to bardzo początkujący ... hehe mało wiem a chciałbym wiedzieć więcej ... więc pytam ... bo ponoc kto pyta ten nie bładzi :)

Fistasz
Posty: 18
Rejestracja: wtorek 22 mar 2005, 00:00

Re: Jak wysterować wokal?

Post autor: Fistasz » czwartek 02 cze 2005, 00:00

......Okej odpowiedziales, doceniam to, tylko mowilem ze jestem pod tym wzgledem "glabem" a to co napisales to tak jakbys komus kto w ogole nie ma pojecia o komputerach i dopiero sobie sprawil kompa napisal zeby usunal cos tam w rejestrze ...



A nie wydaje Ci się, że o to możesz mieć pretensje tylko i wyłącznie do siebie. Nikt tu nie jest wrózkiem i nie odgadnie na czas co tam masz pod sufitem. Koledzy chcieli Ci pomóc, a trop ku lepszej karcie jest tu najodpowiedniejszy. Przykro nam przy tym, że Cię na nią nie stać, ale to nie nasza już wina. Nic mądrzejszego nie da się tu niestety wymyśleć. Szkoda, że tego nie chcesz zrozumieć ...

********************

Przeczytaj to co zacytowales z mojego postu i to co odpisales na to ... ze zrozumieniem. Ja rozumiem to ze karta jest do bani i potrzebna bylaby lepsza, nie mam do nikogo zalu za to ze nie mam pieniazkow na lepsza i nikogo o to nie obwiniam. To tak jakby ktos kogos spytal jak zrobic kanapke z serem, ktos Ci zasugerowal ze taka kanapka lepiej smakuje z ketchupem ale nie odpowiedzial jak robi sie taka kanapke zreszta teraz to nie istotne - dostalem odpowiedz - wiem jak zrobic kanapke choc narazie nie mam ketchupu ... ale moze kiedys sobie kupie "kotlinka" jakiegos :)
Jestem poczatkujący ... i to bardzo początkujący ... hehe mało wiem a chciałbym wiedzieć więcej ... więc pytam ... bo ponoc kto pyta ten nie bładzi :)

Awatar użytkownika
tigergold
Posty: 381
Rejestracja: środa 01 cze 2005, 00:00

Re: Jak wysterować wokal?

Post autor: tigergold » czwartek 02 cze 2005, 02:16

Tłumik volume dla kanału w mikserze ustawiasz mniej więcej na 3/4. Tłumik sumy miksera na -0dB. Mówisz przygotowanemu wokaliście (czyli stoi w takiej odległosci od mikrofonu jaka ma być):"Zaśpiewaj najmocniejszy/najgłośniejszy fragment". On się produkuje a ty w tym czasie kręcisz dalej tłumikiem kanału i patrzysz aby największy poziom głośności nie przekroczył zera [-0dB]! (każdy mikser ma diodki albo inne wskaźniki od tego, jak nie ma dla kanałów to ma chociaż dla sumy). Bierzesz jeszcze poprawkę na to że podczas nagrywania ten fragment może wyjść wokaliście nieco głośniej i jeszcze minimalnie skręcasz volume w dół. Dobrze by było gdybyś w tym czasie zdążył jeszcze według tej samej zasady (unikamy peaków - nie przekraczamy -0dB) ustawił poziom głośności w systemowym mikserze (Recording Control) dla kanału z którego nagrywasz sugerując się np wskaźnikiem "level meter" w programie na którym nagrywasz. A jak się nie wyrobisz to musisz pomęczyć jeszcze chwilkę wokalistę;) Każdy program od CoolEdita do ProTools'a ma wskaźnik "level meter" - musi być ustawiony tak aby pokazywał 'recording volume'! Jak już wszystko tak ustawisz możesz nagrywać bez obaw że coś przesterujesz. Inaczej się ma sprawa kiedy nagrywa się z kompresorem na przedwzmacniaczu, ale ja osobiście nie robię tego ała wokalom już na wstępie nawet gdy wokalista na zmiane piano i forte:) bo tego procesu kompresji nie da się potem ewentualnie cofnąć.
For God so loved the world that he gave his one and only Son, that whoever believes in him shall not perish but have eternal life <John 3.16>

ODPOWIEDZ