Nagrywanie gitary basowej - pierwsze kroki
Nagrywanie gitary basowej - pierwsze kroki
Witam sznownych forumowiczów.
Zamierzam kupić jakąś używaną gitarę basową i sobie dogrywać partie bassu na żywca a nie tam z klawiaturki+vst (dobre, ale ile mozna..).
Pytanie dotyczy sposobu nagrywania czyli:
Czy muszę mieć wraz z gitarą piec, czy wystarczy że wepnę ją w wejścia mixera (z przedwzmacniaczami) i wgram liniowo do komputera - czy to jakaś drastyczna różnica brzmieniowa w stosunku do nagrywania pojemnikiem ustawionym przed głośnikiem pieca?
Moje monitory mają w sumie dużą średnicę głośnika niskotonowego (chyba 8cali z groszami) i niosą basy szłyszalne już od 30Hz - więc mógłbym stawiać przed nimi (jednym) mikrofon i zgrywać..(?) Czy ktoś to praktykuje?
Pytania brzmią może trochę naiwnie, ale nie mam możliwości skołowania jakiejś gitary i sprawdzenia tego samemu?
Proszę o jakieś wskazówki.
Zamierzam kupić jakąś używaną gitarę basową i sobie dogrywać partie bassu na żywca a nie tam z klawiaturki+vst (dobre, ale ile mozna..).
Pytanie dotyczy sposobu nagrywania czyli:
Czy muszę mieć wraz z gitarą piec, czy wystarczy że wepnę ją w wejścia mixera (z przedwzmacniaczami) i wgram liniowo do komputera - czy to jakaś drastyczna różnica brzmieniowa w stosunku do nagrywania pojemnikiem ustawionym przed głośnikiem pieca?
Moje monitory mają w sumie dużą średnicę głośnika niskotonowego (chyba 8cali z groszami) i niosą basy szłyszalne już od 30Hz - więc mógłbym stawiać przed nimi (jednym) mikrofon i zgrywać..(?) Czy ktoś to praktykuje?
Pytania brzmią może trochę naiwnie, ale nie mam możliwości skołowania jakiejś gitary i sprawdzenia tego samemu?
Proszę o jakieś wskazówki.
Cały czas zmierzamy ku perfekcji :)
Re: Nagrywanie gitary basowej - pierwsze kroki
Sa zwolennicy i przeciwnicy nagrywania basu "w linie". Ja naleze do tych pierwszych. Jezeli masz aktywny bas albo "cos" z odpowiednio wysoka impedancja wejsciowa, conajmniej pol megaoma, zeby nie obciazac przystawek, to tak nagrany bas po lekkiej kompresji ma szanse przejsc do zgrania z minimalnymi ruchami w korektorze - rzedu paru decybeli. Oczywiscie i instrument i muzyk musza byc dobrzy, bo musi stroic, brzmiec - a brzmienie w sumie jest w paluchach
.
Czasem dobrze jest jednak nieco przybrudzic bas, zeby byl lepiej slyszalny - dobrze sie sprawdzaja rozne "ocieplacze" i symulatory lamp czy nasycenia tasmy, czasem tez symulatory wzmacniaczy gitarowych, najlepiej w ustawieniu Fender Twin.
Nagrywanie z monitorow... mozna sprobowac...

Czasem dobrze jest jednak nieco przybrudzic bas, zeby byl lepiej slyszalny - dobrze sie sprawdzaja rozne "ocieplacze" i symulatory lamp czy nasycenia tasmy, czasem tez symulatory wzmacniaczy gitarowych, najlepiej w ustawieniu Fender Twin.
Nagrywanie z monitorow... mozna sprobowac...
...Sa zwolennicy i przeciwnicy nagrywania basu "w linie". Ja naleze do tych pierwszych. Jezeli masz aktywny bas albo "cos" z odpowiednio wysoka impedancja wejsciowa, conajmniej pol megaoma, zeby nie obciazac przystawek, to tak nagrany bas po lekkiej kompresji ma szanse przejsc do zgrania z minimalnymi ruchami w korektorze - rzedu paru decybeli. Oczywiscie i instrument i muzyk musza byc dobrzy, bo musi stroic, brzmiec - a brzmienie w sumie jest w paluchach
.
Nagrywanie z monitorow... mozna sprobowac......
Nagrywałem już w linię gitarę elektryczną i było git więc z basową wszystko chyba powinno grać (po względem parametrów elektrycznych gitara-mixer)
Chciałem się tylko upewnić czy to nie jakiś absurd z tym nagrywaniem bez pieca.
Dzięki za podpowiedź Matiz.
P.S jak się stroi bass - w sensie jak to się ma do strojenia gitary akustycznej? Chodzi mi o to strojenie jakiego uczyli w podstawówce "do piątego progu". Jak to wygląda w gitarze basowej?

Nagrywałem już w linię gitarę elektryczną i było git więc z basową wszystko chyba powinno grać (po względem parametrów elektrycznych gitara-mixer)
Chciałem się tylko upewnić czy to nie jakiś absurd z tym nagrywaniem bez pieca.
Dzięki za podpowiedź Matiz.
P.S jak się stroi bass - w sensie jak to się ma do strojenia gitary akustycznej? Chodzi mi o to strojenie jakiego uczyli w podstawówce "do piątego progu". Jak to wygląda w gitarze basowej?
Bas to cztery najnizsze struny gitary, oczywiscie oktawe nizej. Ale po takim pytaniu to szczerze mowiac watpie w powodzenie Twojej akcji... ale ja jestem basista
Bas to cztery najnizsze struny gitary, oczywiscie oktawe nizej. Ale po takim pytaniu to szczerze mowiac watpie w powodzenie Twojej akcji... ale ja jestem basista

ale pamietaj o stosowaniu sprzetowego limitera w tej sytuacji bo uszkodzisz jeszcze glosnik.
sam nagrywam w linie, preamp mam zintegrowany z limiterem.
wogóle bas musi rowno pykac i bez limitera sie nie obejdzie
...P.S jak się stroi bass - w sensie jak to się ma do strojenia gitary akustycznej? Chodzi mi o to strojenie jakiego uczyli w podstawówce "do piątego progu". Jak to wygląda w gitarze basowej?
...
Jakoś dam radę - na normalnej gitarce mogę zagrać co zechcę (nie mówię tu o wirtuozerii Satrianiego ani jazzowych improwizacjach) ale tu chodzi tylko o proste basowe melodie (b. proste) którym trzeba nadać tego "życia" z paluchów a nie z keyboardu.
Dzięki.

Jakoś dam radę - na normalnej gitarce mogę zagrać co zechcę (nie mówię tu o wirtuozerii Satrianiego ani jazzowych improwizacjach) ale tu chodzi tylko o proste basowe melodie (b. proste) którym trzeba nadać tego "życia" z paluchów a nie z keyboardu.
Dzięki.
...
ale pamietaj o stosowaniu sprzetowego limitera w tej sytuacji bo uszkodzisz jeszcze glosnik.
wogóle bas musi rowno pykac i bez limitera sie nie obejdzie...
O! Dzięki za słuszną radę. Limitera sprzętowego nie mam jeszcze, ale po drodze wepnę TC M300 i postaram się skontrolować sprawę tym jego badziewnym compressorem, o ile jest to możliwe.
Zrywam się.
Dzięki za pomoc.
wogóle bas musi rowno pykac i bez limitera sie nie obejdzie...
O! Dzięki za słuszną radę. Limitera sprzętowego nie mam jeszcze, ale po drodze wepnę TC M300 i postaram się skontrolować sprawę tym jego badziewnym compressorem, o ile jest to możliwe.
Zrywam się.
Dzięki za pomoc.
Limitera sprzętowego nie mam jeszcze, ale po drodze wepnę TC M300 i postaram się skontrolować sprawę tym jego badziewnym compressorem, o ile jest to możliwe.
Nie! Lepiej nagraj w linie normalnie, odsluchujac niezbyt glosno, a potem przegraj przez monitor z kompresorem programowym - 1178 albo cos podobnego
Nie! Lepiej nagraj w linie normalnie, odsluchujac niezbyt glosno, a potem przegraj przez monitor z kompresorem programowym - 1178 albo cos podobnego

...Jezeli masz aktywny bas albo "cos" z odpowiednio wysoka impedancja wejsciowa, conajmniej pol megaoma, zeby nie obciazac przystawek
Że co?
...
Ale co zle napisalem? "Cos" - to chodzi np. o bajer podlogowy, tez w trybie bypass (ale nie true). Bas podlaczony do wejscia liniowego o "liniowej" impedancji nie brzmi, tylko trzaska.
Że co?

...
Ale co zle napisalem? "Cos" - to chodzi np. o bajer podlogowy, tez w trybie bypass (ale nie true). Bas podlaczony do wejscia liniowego o "liniowej" impedancji nie brzmi, tylko trzaska.
...Limitera sprzętowego nie mam jeszcze, ale po drodze wepnę TC M300 i postaram się skontrolować sprawę tym jego badziewnym compressorem, o ile jest to możliwe.
...
Nie wiem czy będzie potrzeba wypuszczania nagranego (i skompresowanego) materiału na monitory i zbierania go pojemnikniem - ale jak tego nie sprawdzę, to się nie dowiem....
Idę szukać starej gitary....
Dzięki za rady.

Nie wiem czy będzie potrzeba wypuszczania nagranego (i skompresowanego) materiału na monitory i zbierania go pojemnikniem - ale jak tego nie sprawdzę, to się nie dowiem....
Idę szukać starej gitary....
Dzięki za rady.