G5 vs PC

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
Awatar użytkownika
Łukaszo

G5 vs PC

Post autor: Łukaszo » sobota 29 paź 2005, 22:25

Witajcie,

Piszę bo muszę...

Ostatnio mój dość archaiczny pecek daje mi potwornie w kość (Celeron 1,2 GHZ, 512 Ram) i mam w związku z tym do was pytanie.

Za jakieś półroku zamierzam coś z tym fantem zrobić i teraz jest pytanie:

Czy bawić się dalej w PC, czy zastanowić się poważnie nad Apple-m G5 ?

Jak to jest z tym Mac-iem, czy faktycznie 2x taka wydajność jak PC przy takim samym zegarze ?

Wiem ten temat był wałkowany setki razy, ale na przykłądzie G4 etc

Proszę o odpowiedź i Dzięki z Góry !!!

Na razie jestem początkującym realizatorem ale szybko się uczę i bardzo mnie to fascynuje.

Awatar użytkownika
tomekk

Re: G5 vs PC

Post autor: tomekk » sobota 29 paź 2005, 22:34

...Witajcie,

Piszę bo muszę...

Ostatnio mój dość archaiczny pecek daje mi potwornie w kość (Celeron 1,2 GHZ, 512 Ram) i mam w związku z tym do was pytanie.

Za jakieś półroku zamierzam coś z tym fantem zrobić i teraz jest pytanie:

Czy bawić się dalej w PC, czy zastanowić się poważnie nad Apple-m G5 ?

Jak to jest z tym Mac-iem, czy faktycznie 2x taka wydajność jak PC przy takim samym zegarze ?

...

Musisz wiedzec czy dobrze Ci sie pracuje na PC... bo chyba to robisz - bo to forum takie jest i ja chcialem załozyc podobny post...ale sie powstrzymałem... ale kto wie, moze się szukszę.

Ogólnie panuje taka opinia, ze Mac jest lepszy, ale pewnie bedzie tu duzo opini takich jak "Biez PC- jest super a nie jakies tam wynalazki"

lub " Chłopie PC to go**o, ja bym brał Maca- jest lepszy"

Kilka razy zaciał mi sie PC, a gdy widziałęm Maca w akcji ( duzo razy) to nigdy nie zawiódł, Mac sprawia wrazenie solidnego komputera ktoremu mozna zaufac, a PC jak sie zatnie to kopniesz, cos sie przesunie, ale bedzie chodził i bedzie fajnie Zazlezy czego chcesz i czy lubisz PC czy wolisz Maca, bo to chyba jest najwazniejsze. Pozdrawiam

Awatar użytkownika
netes

Post autor: netes » sobota 29 paź 2005, 22:45

Jeżeli dobrze pracuje Ci się na PC, to nie ma sensu przesiadać się na Apple.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
tomekk

Post autor: tomekk » sobota 29 paź 2005, 22:47

...Jeżeli dobrze pracuje Ci się na PC, to nie ma sensu przesiadać się na Apple....

otóz to

Awatar użytkownika
peak

Post autor: peak » sobota 29 paź 2005, 23:00

Najpierw wybierz platformę programową jakiej zamierzasz używać. Jeżeli jest to ProTools, Logic albo Digital Performer weź w ciemno Apple'a. Jeżeli natomiast Sonar, Cubase, Nuendo albo inny program program pomyślany na peceta, kup firmowego PC, z gwarancją, serwisem door-to-door etc. Do tego koniecznie Norton Ghost z zrobionym przez specjalistę obrazem systemu po zainstalowaniu całości niezbędnego oprogramowania, żeby w razie czego móc szybko wrócić do wyjściowych ustawień.

Mówię tu oczywiście o zastosowaniu profesjonalnym, w którym przerwa w pracy łączy się ze stratą dochodów i wiarygodności. Ale sądzę że na tym poziomie takie pytanie by się nie pojawiło.

A jak chodzi o amatorkę to tylko PC, nadwyżkę (G5 kosztuje ponad 8000zł, a dobrego PC kupisz za 4000) po nie kupieniu Maca zainwestuj w lepszy sprzęt, np mikrofony, monitory, interfejs, przedwzmacniacz, cokolwiek.

Peak
[URL=http://dziecineo.prv.pl/Nie dzieciom neo!][/URL]

Awatar użytkownika
yaniki
Kontakt:

Post autor: yaniki » sobota 29 paź 2005, 23:01

Obie platformy tak samo dobrze nadają się do zastosowań muzycznych.

Myśląc o zakupie Maka w sytuacji gdy dysponujemy ograniczonymi funduszami (kiedy nie będziemy mieli szybko możliwości wymiany komputera na nowszy warto zwrócić uwagę, że ze względu na planowaną przez Apple'a zmianę w ciągu najbliższych miesięcy procesora montowanego w komputerach tej firmy na intelowski należy się spodziewać, że spora część dostępnego oprogramowania będzie wymagała rekompilacji, by mogła być używana z nowszym sprzętem.

Awatar użytkownika
Łukaszo

Post autor: Łukaszo » sobota 29 paź 2005, 23:51

...Obie platformy tak samo dobrze nadają się do zastosowań muzycznych.

Myśląc o zakupie Maka w sytuacji gdy dysponujemy ograniczonymi funduszami (kiedy nie będziemy mieli szybko możliwości wymiany komputera na nowszy warto zwrócić uwagę, że ze względu na planowaną przez Apple'a zmianę w ciągu najbliższych miesięcy procesora montowanego w komputerach tej firmy na intelowski należy się spodziewać, że spora część dostępnego oprogramowania będzie wymagała rekompilacji, by mogła być używana z nowszym sprzętem....

Tak propo rekompilacji to prawda...

ale..

może to oprogramowanie które jest obecnie i ten sprzęt który jest obecnie,

pójdzie cenowo w dóóóóóóóóóół ?

Poza tym nie trudno się oprzeć wrażeniu że Apple patrzy dość krótkosytansowo, ale z drugiej strony jednak może zaoferuje korzystną ofertę upgreadu- zobaczy

ahha jeszcze jedno, programy o oczywiście Pro Tools i Logic 7.0 !!!! (ehh.. ahh... oh....)

I czy jest jakiś sposób na to żeby wtyczki (vst, RTAS) windowsowskie, chulały na Macu ??

POZDR DZIĘKI ZA ZAINTERESOWANIE !!
Na razie jestem początkującym realizatorem ale szybko się uczę i bardzo mnie to fascynuje.

Awatar użytkownika
Hubba

Post autor: Hubba » niedziela 30 paź 2005, 00:04

może to oprogramowanie które jest obecnie i ten sprzęt który jest obecnie,

pójdzie cenowo w dóóóóóóóóóół ?

Nie sadze, nie ma co na to liczyc.

Poza tym nie trudno się oprzeć wrażeniu że Apple patrzy dość krótkosytansowo

Heh, akurat tego Apple'owi zarzucic nie mozna. Firma od kilku lat generuje coraz wieksze obroty.

Hubi

Awatar użytkownika
harrypotter

Post autor: harrypotter » niedziela 30 paź 2005, 17:52

...

Tak bylo, ale dawno temu...

Oczywiście dużo zależy od optymalizacji softu dla danej platformy, ale w obecnej chwili nowa generacja procesorów AMD przebija znacząco Maka.

Żeby nie być gołosłownym:

http://www.nuendo.com/phpbb2/viewtopic.php?t=7596&start=25

Użytkownik "LEX" podaje obciążenie Maca G5 D2,5 i AMD 4200 X2 (2x2.2) tą samą sesją w Nuendo, przy tych samych ustawieniach:

Apple - 80%

AMD - 60%

Awatar użytkownika
mel

Post autor: mel » niedziela 30 paź 2005, 22:34

Użytkownik "LEX" podaje obciążenie Maca G5 D2,5 i AMD 4200 X2 (2x2.2) tą samą sesją w Nuendo, przy tych samych ustawieniach:

Apple - 80%

AMD - 60%...

Nie wiem wiele o Nuendo, wiec zadam - byc moze glupie pytanie - czy Nuendo posiada funkcje podobną do logicowego freeze?

ODPOWIEDZ