Redukcja szumów - techniki programistyczne
Redukcja szumów - techniki programistyczne
W ramach pracy magisterskiej piszę program redukujący szumy akustyczne wykorzystujące sztuczną siec neuronową. Badania prównawcze będę opierał o pakiety Sonic Foundry Noise Reduction i Waves X-Noise. Mam jednak wątpliwości, jaką technikę stosują owe pakiety w celu redukcji szumu. Na stronach powyższych nie można znaleźć informacji na ten temat, więc wnioskuję iż jest zastosowany procesor dynamiki oparty o spektralny profil uśrednianych wartości amplitud składowych harmonicznych uzyskiwany z próbki szumu, a sieci neuronowej się w nich nie stosuje. Nie chcę jednak popełnić gafy. Czy może mi to ktoś potwierdzić?
Re: Redukcja szumów - techniki programistyczne
Obawiam się, że nie dowiesz się tego nigdy. Z pewnością CoolEdit/Audition używa techniki odejmowania widmowego, świadczą o tym nie tylko charakterystyczne efekty tej techniki i zestaw parametrów, ale jest dostępny artykuł współautora implementacji, H. Malvara (obecnie szef działu R&D Microsoftu) opisujący podejście.
Moim skromnym zdaniem, jeśli chcesz rzetelnie porównać skuteczność metody NN z metodami widmowymi, nie uciekniesz przed samodzielną implementacją również tych ostatnich (np. najbardziej klasyczna technika Ephraima-Mallaha). Ostatecznie nie jest to takie trudne.
Moim skromnym zdaniem, jeśli chcesz rzetelnie porównać skuteczność metody NN z metodami widmowymi, nie uciekniesz przed samodzielną implementacją również tych ostatnich (np. najbardziej klasyczna technika Ephraima-Mallaha). Ostatecznie nie jest to takie trudne.