Korg microX - problem z ustawianiem banków
Re: Korg microX - problem z ustawianiem banków
- ACID 7 owszem - zmienia banki (MSB, LSB, ProgramChange - w jednym komunikacie wpisujesz wszystkie 3 wartości idziała) i w nim da się przygotować plik tak jakbym chciał oraz zapisać go w formacie 0 lub 1 - niestety lecą teksty, a dokładniej to znikają :/
- Cubase sx4 - przy imporcie pliku MIDI domyślnie wciąga mi ścieżki jako "instrument track" - więc pozamiatane - a może to wina tej konkretnej wersji którą testuję?
- Sonar - z tym to można się pochlastać, jak pisałem- ma wybór banku w trybie "normal" (jesli cokolwiek w Sonarze jest normal), CC#00, lub CC#32 - 2 na raz się nie da i koniec. Za to zachowuje słowa piosenek, tylko co mi po tym?
- Ableton Live - no właśnie - ma możliwości w sumie duże, ale w takich przypadkach suę kończą - nie rozszywa części plików MIDI, ograniczona możliwość wyboru banków/brzmień, w ogóle brak obsługi SysEx-ów...
- jeszcze jedno pytanie do Ciebie - bo niestety w manualu nie dostrzegłem, jak można (już wykorzystując microX jako jeden z instrumentów powiedzmy przy produkcji) użyć danej barwy w trybie Program czy Combi? Tu niestety manual milczy.... Czyżby jedynym wyjściem było wykorzystanie do tego plugina-edytora i nagrywanie po części? A co wtedy, gdy planowałbym jakiś wykon "live" i używał seq lub Abletona do odgrywania części partii i zmiany brzmień/banków?

...Sonar - z tym to można się pochlastać, jak pisałem- ma wybór banku w trybie "normal" (jesli cokolwiek w Sonarze jest normal), CC#00, lub CC#32 - 2 na raz się nie da i koniec. Za to zachowuje słowa piosenek, tylko co mi po tym?
Edycja MIDIFile za pomocą Sonara to tak, jak przybijać gwoździe lodówką. Można, ale...
...Ableton Live - no właśnie - ma możliwości w sumie duże, ale w takich przypadkach suę kończą - nie rozszywa części plików MIDI, ograniczona możliwość wyboru banków/brzmień, w ogóle brak obsługi SysEx-ów...
Nie mam Abletona.
...Ableton Live - no właśnie - ma możliwości w sumie duże, ale w takich przypadkach suę kończą - nie rozszywa części plików MIDI, ograniczona możliwość wyboru banków/brzmień, w ogóle brak obsługi SysEx-ów...
Nie bardzo rozumiem, przecież zasada wybierania programow dla trybu Program i Combi jest podobna, tyle, że Program pracuje na jednym kanale MIDI, a Combi na kilku (do ośmiu, mogą być te same). Combi, w mocnym uproszczeniu, to nic innego niż kilka Programów nałożonych na siebie. Kanał odbioru komunikatów dla trybu Program ustawiasz w Global -> MIDI Channel. Jeśli instrument pracuje w trybie Combi to aby wybrać bank, a w nim np. pierwszą kombinację musisz wysłać na kanale ustawionym w Global komunikaty:
Bank A: CC#00 = 00, CC#32 = 00, PC = 1
Bank B: CC#00 = 00, CC#32 = 01, PC = 1
Bank C: CC#00 = 00, CC#32 = 02, PC = 1
[addsig]
Piotrze, wszystko się zgadza. Mało tego, można wynaleźć co najmniej jeszcze z kilkanascie innych, znacznie lżejszych programów (edytorów MIDI/karaoke), które załatwią ten problem w podobny sposób. Tyle, że w przypadku konieczności zmiany programu w ktorymś tam momencie na tej samej ścieżce odpadną od ściany

[addsig]
Zgodzę się tu w całej rozciagłości tematu. Zawsze gdy mam full zgwozdkę w temacie MIDI to odpalam (sorry, po prostu włączam) Atari ST FM z Cubase 3 na kości coby mieć wreszcie całkowitą jasność. Jak do tej pory żaden(!) "współczesny" wynalazek nie pobił tej konfiguracji.
I tak oto jawi się tu prawda, żałosna prawda

[addsig]
Dzięki za podpowiedzi...
Nie jest tak, że w kwestiach MIDI jestem całkowitym laikiem, po prostu - jak przedmówca wspomniał - producenci softu tak się zatracili, że kombajny po prostu zamiast ułatwiać pracę, utrudniają ją.
Podpatrzyłem z czergo korzysta znajomy chałturnik - z prostego i starego Cubase Studio - nawet nie pamiętam wersji - i jakoś mu to wszystko działa - no ale on rzeza w GM, żeby mu do każdego modułu pasowało karaoke (podmienia czasem barwy, coś tam doda i zmienia teksty), ja za to chciałbym dobrze opracować kilkadziesiąt utworów pod MicroX-a (wiem, że X50 ma jednak lepsze barwy akustyczne, ale mam microX i koniec).
Teraz w wolnej chwili muszę przeszukać stare zapasy softu, który oryginalnie dostawałem ze sprzętem, może znajdę coś właśnie starego i dobrego. Bez zbędnych bajerów, za to z tym, co mi jest potrzebne - możliwość (nawet z ręki) w prosty sposób wklepywania "trójcy", możliwość edycji LYRICS i zapisu pliku tak, żeby się nie posypał.
[addsig]
33 lata na karku a człowiek się uczy - a czyniło sie pioerwsze kroki z Yamahą V50 ;)
...ale potem w chu..steczkę przerwy....