Program podnoszący dynamikę dźwięku

Jeśli chcesz zasięgnąć rady, podzielić się doświadczeniem w trudnej sztuce samodzielnego programowania - to tu jest miejsce, aby tego dokonać.
Awatar użytkownika
MB

Re: Program podnoszący dynamikę dźwięku

Post autor: MB » środa 17 maja 2006, 12:35

Rozumiem że to pytanie podchwytliwe, bo niezależnie od mojej odpowiedzi dowiedziesz mi, iż nie mam racji. Ale przykład pierwszy z brzegu: Waves Reinassance Compressor, którego używam, posiada możliwość ustawienia "negatywnej" wartości stosunku kompresji (tzn, 1:1/2, 1:1/4, itd), co, jak rozumiem, ma na celu zwiększenia dynamiki dźwięku (co nazwałem dekompresją, przepraszam jesli użyłem złego słowa)....

a pewnie, że podchwytliwe

1:1/4 to nic innego jak 4:1 czyli ekspansja (swoją drogą nie usłyszeliśmy ostatecznie o co dokładnie chodzi autorowi wątku). Dekompresji nie ma, bo jest niemożliwa - zabieg kompresji dynamiki jest niestety nieodwracalny (ekspansja wcale nie jest jej odwrotnością).

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » środa 17 maja 2006, 12:36

...Nie chciałem nikogo urazić, a do dysgrafi oficjalnie się przyznaje :|

dlatego napisałem o słowniku - dysgrafia nie zwalnia z korzystania ze słownika ortograficznego, a w dzisiejszych czasach, gdy słowniki są elektroniczne, to nie jest żadna uciążliwość.

Awatar użytkownika
jarekz

Post autor: jarekz » środa 17 maja 2006, 12:56

Od początku piszę o strumieniowym odczycie i zapisie danych. Polega ono na tym, że wczytujesz skrawek danych do buforu, obrabiasz algorytmem i od razu zapisujesz (dopisujesz) do pliku wyjściowego.

Wydaje mi sie, ze nie ma potrzeby zawracania sobie glowy buforowaniem zawartosci plikow, gdyz robi to za nas Windows. A zatem mozna spokojnie odczytywac i zapisywac probka po probce uzywajac funkcji dostepu do plikow, nawet jesli korzystamy z pewnej liczby poprzednich probek.

Awatar użytkownika
Paciocha

Post autor: Paciocha » środa 17 maja 2006, 13:03

...swoją drogą nie usłyszeliśmy ostatecznie o co dokładnie chodzi autorowi wątku...

Ano o dynamikę, czyli tak łopatologicznie ujmuje to w ten sposób:różnica między poziomami najcichszymi i najgłośniejszymi. Chyba, że tutaj też się myle...

WG

Post autor: WG » środa 17 maja 2006, 13:22

Niestety nie mam pojecia od czego zacząć w obróbce, jaka kolejność-co zrobić by wogule móc "edytować dźwięk". Transforamta Fouriera? Która? dzięki niej co uzyskam (jakie dane które będę mógł zmieniać),

Hm. Jak zacząć. Nie jasno się wyraziłeś i stąd wprowadzasz zamieszanie na forum a czytający zgadują co autor ma na myśli

"Program podnoszący dynamikę dźwięku"

Obstawiam, że chcesz napisać jakiś Ultramaximizer

Aby móc "edytować" dźwięk

1. Musisz znać strukturę pliku wave i jego budowę

2. Wczytać taki plik do pamięci

3. Przekształcić na formę zmiennoprzecinkową float zakres danych -1.0 .. 1.0 albo double jeżeli chcesz większej precyzji.

Potem próbuj z różnymi algorytmami filtrującymi, dynamicznymi etc.

Część algorytmów przynajmniej na jakiś start znajdziesz w musicdsp.org

Awatar użytkownika
fatman

Post autor: fatman » środa 17 maja 2006, 13:51

dlatego napisałem o słowniku - dysgrafia nie zwalnia z korzystania ze słownika ortograficznego, a w dzisiejszych czasach, gdy słowniki są elektroniczne, to nie jest żadna uciążliwość....

Jestem dyslektykiem i dysortografikem i uwierzcie mi ze to wielka uciazliwosc, nie rozumieja jej Ci ktorzy na nia nie cierpia, przypominam ze Einstein tez byl dyslektykiem (a wspominam o tym bo czesto takich ludzi jak ja nazywa sie w naszym "oswieconym" kraju idiotami). Ale prawda jest ze przynajmniej warto sie starac, ja czasami strace 10 minut zanim wysle jakiegos posta a i tak zrobie pelno bledow :( Ale sie staram :)

sorki za offtopa :)

Pozdrawiam :)

Awatar użytkownika
Paciocha

Post autor: Paciocha » piątek 19 maja 2006, 08:43

OK, powiedzmy że jakoś sobie poradzę z plikiem (najwyżej jeszcze będę pytał), ale jak z tą "płynnością" zmiany, w jakich granicach się poruszać, jakie "durze/małe stopnie zmiany" by wyszedł fajny efekt, na co uważać. Jak z częstotliwościami-w sensie, podnieść coś tam ale ruszył też np. bas i wszystko staje się nieczytelne, przytłumione- czy z tym raczej nie będzie problemów?

ODPOWIEDZ