Reaper w wersji polskiej!

Jeśli chcesz zasięgnąć rady, podzielić się doświadczeniem w trudnej sztuce samodzielnego programowania - to tu jest miejsce, aby tego dokonać.
Awatar użytkownika
heathenichaer

Re: Reaper w wersji polskiej!

Post autor: heathenichaer » niedziela 25 paź 2009, 20:35

...A czemuż to miałby się zniechęcić heathenichaerze? :)

W porządku - zboczenie zboczeniem, należy jednak ważyć moment kiedy celebrować i doceniać (a w przypadku Piotrowego tłumaczenia nie ma mowy o ślepo ulokowanym entuzjaźmie z naszej strony), a kiedy brać pod lupę i korygować,To rozbija euforię i przypomina próbę na wstępie przetrząsania człowieka,który wypracował coś,co inni przez wiele lat na rynku świadomie i "parabolicznie omijali",albo zażądaliby,"odpowiednich zapłat".Przykłady korekt podane przez Ciebie były zupełnie nieużyteczne - co wyeksponował Jabu, stąd założyć że jesteś profesjonalistą w branży było ryzykowne.
...

rozumiem że przez pomyłkę całego posta napisałeś do mnie...

o zniechęceniu - bardziej miałem na myśli wątek "obok"

Sztuka jest wycinkiem rzeczywistości widzianym przez temperament artysty - Émile Zola
@
dsi evolver, waldorf blofeld, bcr2000, m-audio fw 410, krk rp 6 g2, akg 271 studio, rode m3

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » niedziela 25 paź 2009, 20:40

Czy mozna jeszcze dwa slowa? Nie ujmujac niczego inicjatywie PiotraK (choc ja z niej nie skorzystam, nawet, gdybym uzywal reapera, bo to by mi utrudnialo prace zamiast ulatwiac) chce jednak zauwazyc, ze dlugie opisy w menu znacznie utrudniaja prace, zwlascza przy duzych rozdzielczosciach monitora, gdzie sila rzeczy napisy sa male a mysz z kolei nastawiona na "szybko" . Czy nigdy Wam przy ruchu w prawo nie "uciekla" w pionie mysz? Mi zdarza sie to bardzo czesto, a przy korzystaniu z touchpada w laptopie wrecz notorycznie (nie w programach, tych bez myszy raczej nie obsluguje, ale np. na stronach www bardzo trudno trafic w submenu). Zamiast najezdzac na kogos, kto zwrocil na to uwage, warto sie czasem troche zastanowic, to nie boli.

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » niedziela 25 paź 2009, 20:49

mało kto o zdrowych zmysłach wyświetla przez rok to samo menu mychą aby coś tam osiągnąć. Od tego są skróty klawiaturowe i akurat Reaper ma doskonale to rozwiązane.

To po co to tlumaczenie?

Awatar użytkownika
PrzemekM

Post autor: PrzemekM » niedziela 25 paź 2009, 20:51

W porządku - zboczenie zboczeniem, należy jednak ważyć moment kiedy celebrować i doceniać (a w przypadku Piotrowego tłumaczenia nie ma mowy o ślepo ulokowanym entuzjaźmie z naszej strony), a kiedy brać pod lupę i korygować,To rozbija euforię i przypomina próbę na wstępie przetrząsania człowieka,który wypracował coś,co inni przez wiele lat na rynku świadomie i "parabolicznie omijali",albo zażądaliby,"odpowiednich zapłat".

Sebson, czy Ty przypadkiem  nie masz problemów z poczuciem własnej wartości? Od kiedy jakaś delikatna sugestia oznacza „branie pod lupę, korygowanie, rozbijanie euforii, przetrząsanie człowieka". Powtarzam, że w żaden sposób nie krytykowałem pracy Piotra ani jego osoby - nie użyłem ani jednego wyrazu krytycznego. Wręcz przeciwnie — jestem pełen podziwu, że mu się chciało i udało. Zasugerowałem pewne rozwiązanie i nie wymuszałem go - jak się uważnie wczytasz, polemizowałem tylko z osobą, która zarzuciła brak zasadności mojego rozwiązania - gdzie miałem to zrobić - w osobnym wątku? Nie ma takiej zasady w regulaminie tego forum.

Przykłady korekt podane przez Ciebie były zupełnie nieużyteczne - co wyeksponował Jabu, stąd założyć że jesteś profesjonalistą w branży było ryzykowne.

To czy okazały się użyteczne, czy nie, to jedna sprawa. Można przyjąć różne rozwiązania. Chodzi o to, czy zasadne. To co wyeksponował Pan_Jabu (lubię jego posty - jest rzeczowy i stara się zachować obiektywizm), to też tylko jego opinia. Internet uczy pokory - możesz hobbystycznie robić doktorat z powiązania funkcji językowych i skuteczności GUI, przez 15 lat brać udział w głównych lokalizacjach w Polsce, zarządzać przez wiele  lat dużym zespołem tłumaczy i korektorów. I co? Na tym forum dowiesz się, że masz nierówno pod sufitem, jesteś oszołomem i takie tam. Za jedną sugestię i próbę rzeczowej argumentacji.

Prześpij się z tym ,a my poczekamy na Twoją wersję darmowego patcha - założysz post - my Ci stosownie pogratulujemy.Mam nadzieję, że jesteś teraz umotywowany....

Daruj sobie protekcjonalny ton. Zależy mi na Reaperze, ponieważ widzę w nim ogromny potencjał. Nie używam go do codziennej pracy, ponieważ nie ma kilku istotnych dla mnie funkcji. Jestem jednak przekonany, że z roku na rok będzie coraz silniejszym graczem na rynku. Jego lokalizacja może pomóc w promocji wśród polskich userów - będzie to pierwszy spolszczony DAW i w dodatku za dobre pieniądze. Stąd moje zainteresowanie tym postem oraz chęć pomocy. 

Jeżeli zawiniłem, przepraszam Piotra oraz inne osoby, które błędnie odczytały moje intencje. Mea culpa, Panowie.

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » niedziela 25 paź 2009, 21:04

polemizowałem tylko z osobą, która zarzuciła brak zasadności mojego rozwiązania - gdzie miałem to zrobić

Z precelim sie nie dyskutuje, jak w starym przyslowiu sprowadza do swojego poziomu i pokonuje doswiadczeniem, a poziom interlokutora ocenia blyskawicznie i trafnie

Awatar użytkownika
Pan_Jabu

Post autor: Pan_Jabu » niedziela 25 paź 2009, 21:15

dlugie opisy w menu znacznie utrudniaja prace, zwlascza przy duzych rozdzielczosciach monitora, gdzie sila rzeczy napisy sa male a mysz z kolei nastawiona na "szybko"

To oczywiście jest możliwe, ja starałem się tylko zwrócić uwagę, że nienajlepszym pomysłem na skrócenie tych napisów jest nagminne stosowanie skrótów, bo to bardzo utrudnia czytanie. W skrócie: skracanie = OK, ale nie za wszelką cenę i każdym sposobem.

możesz hobbystycznie robić doktorat z powiązania funkcji językowych i skuteczności GUI, przez 15 lat brać udział w głównych lokalizacjach w Polsce, zarządzać przez wiele  lat dużym zespołem tłumaczy i korektorów.

Ja z kolei dość długo zajmowałem się użytecznością i projektowaniem interfejsów, więc też coś-tam-niecoś o temacie wiem. Dlatego napisałem to co powyżej. Po prostu wiem, że nadmiar skrótów znacznie pogarsza czytelność. Szczególnie jeżeli chodzi o skróty nieoczywiste (takie jak "aut." czy "nagr." z mojego przykładu). Oczywiście obeznany z tematyką programu domyśli się o co chodzi, ale przez ten moment musi się zastanowić. A jeżeli opis składa się z 5 wyrazów, z których 3 są skrótami - może to być dłuższy moment, niż się zużywa na dłuższe przesunięcie myszy.

Zresztą sam to, Przemku, pośrednio przyznałeś, posiłkując się przykładami specjalistycznego oprogramowania (cytat: "Wszelkiego rodzaju skróty są powszechnie akceptowane w specjalistycznych programach - np. systemy ERP. I jakoś ludzie z tym żyją i sprawnie z tego korzystają, ponieważ zostali przeszkoleni i wiedzą, że polecenie X odpowiada za czynność Y."). Jest faktem, że w specjalistycznych programach może to być nieodzowne, ale nie byłoby dobrze, gdyby Reaper po przetłumaczaniu wymagał przeszkolenia, prawda? Więc być może z dwojga złego tak jest lepiej?

BTW. Zwrócie uwagę, że w popularnym oprogramowaniu (typu Office, Corel, przeglądarki itp. itd., jak również w samym Windows) skrótowców w menu praktycznie się nie spotyka.

Awatar użytkownika
PrzemekM

Post autor: PrzemekM » niedziela 25 paź 2009, 21:15

Z precelim sie nie dyskutuje, jak w starym przyslowiu sprowadza do swojego poziomu i pokonuje doswiadczeniem, a poziom interlokutora ocenia blyskawicznie i trafnie ...

Dzięki Matiz za wskazówki. Nowy tutaj trochę jestem, ale potrafię się szybko uczyć:-).

Awatar użytkownika
Pan_Jabu

Post autor: Pan_Jabu » niedziela 25 paź 2009, 21:29

To co wyeksponował Pan_Jabu (lubię jego posty - jest rzeczowy i stara się zachować obiektywizm), to też tylko jego opinia.

Dzięki za miłe słowo. W tym przypadku moja opinia wypływa z jakiegoś-tam doświadczenia, ale zgadzam się, że ogólnie patrząc zagadnienie błahe nie jest. Smile

Awatar użytkownika
PrzemekM

Post autor: PrzemekM » niedziela 25 paź 2009, 21:32

Panie_Jabu - dzięki za coś merytorycznie ciekawego:-). Poz a tym witam kolegę po fachu:-).

Ja z kolei dość długo zajmowałem się użytecznością i projektowaniem interfejsów, więc też coś-tam-niecoś o temacie wiem. Dlatego napisałem to co powyżej. Po prostu wiem, że nadmiar skrótów znacznie pogarsza czytelność. Szczególnie jeżeli chodzi o skróty nieoczywiste (takie jak "aut." czy "nagr." z mojego przykładu). Oczywiście obeznany z tematyką programu domyśli się o co chodzi, ale przez ten moment musi się zastanowić. A jeżeli opis składa się z 5 wyrazów, z których 3 są skrótami - może to być dłuższy moment, niż się zużywa na dłuższe przesunięcie myszy.

Pewnie, masz rację. Jednak z perspektywy profesjonalnego usera, który działa raczej kierując się automatyką i przyzwyczajeniaui i nie wczytuje się w stringi, o wiele korzystniejsza będzie krótsza droga myszy i krótsze nazwy poleceń.

Jest faktem, że w specjalistycznych programach może to być nieodzowne, ale nie byłoby dobrze, gdyby Reaper po przetłumaczaniu wymagał przeszkolenia, prawda? Więc być może z dwojga złego tak jest lepiej?

No właśnie, kwestia kompromisów. Osobiście nie cierpię skrótów i za każdym razem, gdy widzę lokalizację jakiegoś SAPa czy Oracla, to mam gęsią skórkę i odruch wymiotny. Jednak mam zasadę - przede wszystkim ergonomia pracy ponad wszystko. Z własnego doświadczenia wiem, co to jest RSI (niestety za późno zdobyłem te więdzę) i każdy ruch myszą ma dla mnie znaczenie.

BTW. Zwrócie uwagę, że w popularnym oprogramowaniu (typu Office, Corel, przeglądarki itp. itd., jak również w samym Windows) skrótowców w menu praktycznie się nie spotyka.

Akurat brałem udział w lokalizacji wszystkich wymienionych powyżej produktów w różnych wersjach. Zarówno MS, jak i Corel, w swoich styleguidach mają (albo mieli, bo od kilku lat już w tym nie siedzę) zakaz skrótów w interfejsie użytkownika. Zazwyczaj kombinowało się przez opuszczanie zbędnych wyrazów, resizing okien dialogowych itp. Jednak nigdzie w tych produktach nie znajdziesz menu o podobnej długości, jak te w Reaperze. Po prostu osoby projektujące oryginalny UI dla MS czy Corela znają zasady - menu i polecenia mają być krótkie i zwięzłe mimo, że ich funcjonalność może być bardzo złożona i wymagać opisu wielowyrazowego. 

Cieszę się, że ktoś zaczął rozmawiać po ludzku:-).

...

Janusz_M

Post autor: Janusz_M » niedziela 25 paź 2009, 21:33

Piotrze – twój zapał skłania mnie do przymknięcia oka na pewne niedogodności Reapera i jego zakupu. Nie masz co się zniechęcać – rób swoje.

Pozdrawiam

ODPOWIEDZ