FL Studio i i7 - tną dźwięk

Jeśli chcesz zasięgnąć rady, podzielić się doświadczeniem w trudnej sztuce samodzielnego programowania - to tu jest miejsce, aby tego dokonać.
mayllo
Posty: 31
Rejestracja: poniedziałek 28 kwie 2014, 00:00

FL Studio i i7 - tną dźwięk

Post autor: mayllo » środa 23 lis 2016, 16:04

Witam
Mam pewien poważny problem.
Każdy otrzymany projekt który otwieram w FL (Template) strasznie tnie.
Widzę że wskaźnik użycia procesora dochodzi do 90% nawet gdy projekt jeszcze nie zacznie grać , jest tylko wczytany do programu. A gdy gra to jest 100%.
Testowałem już wszystkie ustawienia audio , asio, bufferowanie itp
Nic nie pomaga.
Mam karte dzwiekowa Motu 828 MK2 na firewire.
Win 7 x64 , Procek i7 4 x 3500, Dysk SDD , 16 GB RAM
Najnowszy FL 12.4 ,
Przy uruchomieniu projektu wszystkie potrzebne VST się wczytują. Nie ma żadnych błędów.

To raczej nie jest wina karty bo nawet gdy przełączam w ustawieniach audio aby dzwięk szedł po Input/Ouput czy po Asio czy po audio Virus Ti albo inne opcje to i tak widzę że procesor cały czas skacze na maxa nawet przy niewłączonym projekcie. (wiadomo dźwięku wtedy nie mam w monitorach bo Motu wyłączone) ale widzę jak projekt leci to się tnie.

Kiedy FL zalacze jako VST rewire w Cubase 7.5 jest dokladnie to samo.
Wywala procesor na 100% w Cubase i się wszystko tnie.

Moze macie na to jakieś lekarstwo ?
Pozdrawiam

DZ1
Posty: 433
Rejestracja: poniedziałek 09 kwie 2007, 00:00

Re: FL Studio i i7 - tną dźwięk

Post autor: DZ1 » sobota 26 lis 2016, 19:58

...Witam
Mam pewien poważny problem.
Każdy otrzymany projekt który otwieram w FL (Template) strasznie tnie.
Widzę że wskaźnik użycia procesora dochodzi do 90% nawet gdy projekt jeszcze nie zacznie grać , jest tylko wczytany do programu. A gdy gra to jest 100%.
Testowałem już wszystkie ustawienia audio , asio, bufferowanie itp
Nic nie pomaga.
Mam karte dzwiekowa Motu 828 MK2 na firewire.
Win 7 x64 , Procek i7 4 x 3500, Dysk SDD , 16 GB RAM
Najnowszy FL 12.4 ,
Przy uruchomieniu projektu wszystkie potrzebne VST się wczytują. Nie ma żadnych błędów.

To raczej nie jest wina karty bo nawet gdy przełączam w ustawieniach audio aby dzwięk szedł po Input/Ouput czy po Asio czy po audio Virus Ti albo inne opcje to i tak widzę że procesor cały czas skacze na maxa nawet przy niewłączonym projekcie. (wiadomo dźwięku wtedy nie mam w monitorach bo Motu wyłączone) ale widzę jak projekt leci to się tnie.

Kiedy FL zalacze jako VST rewire w Cubase 7.5 jest dokladnie to samo.
Wywala procesor na 100% w Cubase i się wszystko tnie.

Moze macie na to jakieś lekarstwo ?
Pozdrawiam...
 


Podstawowe pytanie: FL'a masz legalnego czy ''wersje edukacyjną''? Podobne pytanie odnośnie windowsa i wtyczek...


Na swoich projektach też tak masz? Utwórz nowy projekt, dodaj jakieś mocożerne wtyczki.... co wtedy sie dzieje? Jesli jest to samo, to kolejne pytanie: jak dawno temu stawiałeś system? Może masz zasyfionego czymś windowsa? Polecam narzędzie Combofix, kiedyś mi pomagał gdy wszystko inne zawodziło (choć zdarzaja sie i takie sytuacje, że pomaga tylko format i reinstalka systemu).


Pozdr.


nastiress
Posty: 1
Rejestracja: wtorek 02 sty 2018, 00:00

Re: FL Studio i i7 - tną dźwięk

Post autor: nastiress » wtorek 02 sty 2018, 14:44

...Witam
Mam pewien poważny problem.
Każdy otrzymany projekt który otwieram w FL (Template) strasznie tnie.
Widzę że wskaźnik użycia procesora dochodzi do 90% nawet gdy projekt jeszcze nie zacznie grać , jest tylko wczytany do programu. A gdy gra to jest 100%.
Testowałem już wszystkie ustawienia audio , asio, bufferowanie itp
Nic nie pomaga.
Mam karte dzwiekowa Motu 828 MK2 na firewire.
Win 7 x64 , Procek i7 4 x 3500, Dysk SDD , 16 GB RAM
Najnowszy FL 12.4 ,
Przy uruchomieniu projektu wszystkie potrzebne VST się wczytują. Nie ma żadnych błędów.

To raczej nie jest wina karty bo nawet gdy przełączam w ustawieniach audio aby dzwięk szedł po Input/Ouput czy po Asio czy po audio Virus Ti albo inne opcje to i tak widzę że procesor cały czas skacze na maxa nawet przy niewłączonym projekcie. (wiadomo dźwięku wtedy nie mam w monitorach bo Motu wyłączone) ale widzę jak projekt leci to się tnie.

Kiedy FL zalacze jako VST rewire w Cubase 7.5 jest dokladnie to samo.
Wywala procesor na 100% w Cubase i się wszystko tnie.

Moze macie na to jakieś lekarstwo ?
Pozdrawiam...xxxxxxxxxxxx

Awatar użytkownika
Soundscape
Posty: 2054
Rejestracja: czwartek 15 mar 2007, 00:00
Kontakt:

Re: FL Studio i i7 - tną dźwięk

Post autor: Soundscape » piątek 05 sty 2018, 14:29

Masz jakąś wypasioną kartę graficzną? Kiedy ostatnio miałem problem z audio winowajcą okazały się być sterowniki karty Radeon.


Awatar użytkownika
gregcarpenter
Posty: 1
Rejestracja: środa 10 sty 2018, 00:00

Re: FL Studio i i7 - tną dźwięk

Post autor: gregcarpenter » środa 10 sty 2018, 01:51

...Witam
Mam pewien poważny problem.
Każdy otrzymany projekt który otwieram w FL (Template) strasznie tnie.
Widzę że wskaźnik użycia procesora dochodzi do 90% nawet gdy projekt jeszcze nie zacznie
grać , jest tylko wczytany do programu. A gdy gra to jest 100%.
Testowałem już wszystkie ustawienia audio , asio, bufferowanie itp
Nic nie pomaga.
Mam karte dzwiekowa Motu 828 MK2 na firewire.
Win 7 x64 , Procek i7 4 x 3500, Dysk SDD , 16 GB RAM
Najnowszy FL 12.4 ,
Przy uruchomieniu projektu wszystkie potrzebne VST się wczytują. Nie ma żadnych błędów.

To raczej nie jest wina karty bo nawet gdy przełączam w ustawieniach audio aby dzwięk szedł
po Input/Ouput czy po Asio czy po audio Virus Ti albo inne opcje to i tak widzę że procesor
cały czas skacze na maxa nawet przy niewłączonym projekcie. (wiadomo dźwięku wtedy nie mam
w monitorach bo Motu wyłączone) ale widzę jak projekt leci to się tnie.

Kiedy FL zalacze jako VST rewire w Cubase 7.5 jest dokladnie to samo.
Wywala procesor na 100% w Cubase i się wszystko tnie.

Moze macie na to jakieś lekarstwo ?
Pozdrawiam...




Sprawdź system Windows.
Jeśli kupowałeś np system osobno, a co gorsza np sam klucz jakich teraz pełno na aukcjach,
to jest ryzyko, że jest tam co nieco namieszane. Może wyświetlać w informacjach o systemie
64 bity, a fizycznie nie obsługiwać wtyczek 64, a 32 bitowe, co sugeruje jakieś modyfikacje
itp. A jeśli byłby to faktycznie 32 bitowy system, to może nie wykorzystać tych 16 GB RAM
i stąd cięcie.

Może trochę zbyt szeroka interpretacja , ale spróbuj sprawdzić.

Producent Muzyczny

Awatar użytkownika
Caroozo
Posty: 932
Rejestracja: piątek 22 lut 2008, 00:00

Re: FL Studio i i7 - tną dźwięk

Post autor: Caroozo » środa 10 sty 2018, 15:19

Koledzy, to tylko komputer, nie trzeba wzywać szamana :D. Krok po kroku:


1. Otwórz manager procesów (alt+ctrl+del) i sprawdź obciążenie procesora na poszczególnych wątkach. Zobacz czy obciążany jest jeden rdzeń czy wszystkie.


2. Dodatkowo sprawdź w DAW i poza DAWem programem CPU-Z jak zachowuje się procesor, jakie ma taktowanie (może jakiś badziew robi downclock zegara CPU?). Puść benchmark w CPU-Z - zobaczy czy wyniki są ok (jeśli nie są, jakiś program w tle musi "kraść" zasoby).


3. Wyeliminuj problem z DAW - zainstaluj darmowego Reapera, załaduj do niego dowolną, nawet freeware'ową wtyczkę (np. Synth1) i/lub tę z której korzystasz - po otwarciu okna w lewym dolnym rogu pluginu pokazuje zużycie CPU. Akurat Reaper jest wiarygodny jeśli chodzi o zużycie zasobów. Przeleć wszystkie VST/VSTi z których korzystasz, Reaper mi chodził nawet na Wintablecie stabilnie jak skała.


4. Możesz też sprawdzić czy to nie sterowniki - zmień audio device z ASIO na WASAPI i exclusive mode (polled) na integrze audio w kompie i zobacz czy problem się pojawia znowu, względnie Asio4All (żeby wyeliminować wpływ sterownika).


5. Jeśli masz automatyczny Windows Update, może jakaś łatka robi sobie jaja? Teraz jest na topie temat dziur Meltdown i Spectre na Intelu, niektóre pakiety KB potrafią też nieźle namieszać. Tu rację przyznam koledze wyżej odnośnie sterowników do karty graficznej - spróbuj przywrócić starsze jeśli były update'owane, względnie nawet odinstalować je w ogóle (karta będzie śmigać na default'owych).


6. Odłącz kompa od sieci, wyłącz wszystkie programy ochronne, antywirusy, wyłącz wszystkie zbędne procesy, ba nawet wyłącz explorera :) i wierszem poleceń uruchom DAW. W ten sposób wyeliminujesz wszystkie programy w tle.


Jeśli nic z powyższych rozwiązań nie pomoże, problem będzie leżał w "uwalonej" instalacji samego DAW albo któryś z VSTi robi sobie jaja. Świeży refresh instalacji PO usunięciu plików temp oraz wszelkich ustawień MOŻE pomóc - tak samo odinstalowanie wtyczek i ich ponowna autoryzacja. Można jeszcze zawsze przywrócić system do poprzedniej działającej konfiguracji (jeśli była robiona) - aktualnie rozwiązaniem spraw software'owych nie jest mityczny "format C:" .


Jak namierzysz winowajcę, napisz - będziemy dalej kombinować. To tylko maszyna - czasy niestabilnego Win98/XP i egzotycznych urządzeń z konfliktami przerwań czy inne cuda na kiju mamy za sobą - musi w końcu działać .


Zbynia
Posty: 7665
Rejestracja: sobota 09 paź 2004, 00:00

Re: FL Studio i i7 - tną dźwięk

Post autor: Zbynia » środa 10 sty 2018, 16:24

Kolego gregcarpenter

Większych brednie dawno nie czytałem - co ma klucz do konfiguracji systemu?

Obecnie windows ściąga się w pełni legalnie wprost z microsoftu i spokojnie aktywuje się przy pomocy klucza choćby z allegro
Jak ktoś instaluje system niewiadomego pochodzenia czy modyfikowany to sam sobie jest winien

Post dość stary ale winnym pewnie był sam frutek bo w której wersji pewne funkcje zaawansowane niezłą kaszanę robiły.
Projekt czasem w ogóle nie startował
Trzeba też uważać na asio4all - moze się pogryźć z oryginalnymi sterownikami
Wtedy odinstalowac wszystko, zainstalować oryginalne stery i frutka koniecznie bez asio4all (i pewnie też flasio czy jak to tam nazwali)

ODPOWIEDZ