Chyba już tylko najstarsi bywalcy naszego forum pamiętają ten moment gdy po raz pierwszy poruszyłem kwestię prostego interfejsu MIDI -> DMX, było to jakoś ok. roku 2004. Pytałam wtedy, czy aby spośród znakomitego grona naszych forumowiczów nie znalazłby się ktoś, kto odważyłby się coś takiego skonstruować. Przyznam tu, iż miałem przyjemność spotkać się później z kilkoma osobami, jednak z różnistych względów projekt za każdym razem upadał. I tak było do dziś. Piszę do dziś, gdyż dosłownie przed chwilą zakończyliśmy pierwsze testy urządzenia, które nieomal w 100% spełnia to, co sobie wtedy wymarzyłem. Ale po kolei...
Otóż chodziło o to, aby zmajstrować interfejs, który podłączony przez MIDI do czegokolwiek wysyłającego takie sygnały (sekwencerów czy modnych ostatnio sterowników MIDI) pozwalałby dalej na sterowanie światłem już za pomocą protokołu DMX.
Po co to wszystko? Otóż wyobraźmy tu sobie np. taką sytuację: mamy aranż w postaci pliku MIDI File, a bardzo nam zależy aby wraz z jego odtwarzaniem sterować w odpowiedni sposób także i oświetleniem, dla każdego utworu specyficznie inaczej. Czemu więc nie zaprząc choć jednej z 16-tu ścieżek MIDI aby owym oświetleniem sterować? Wydawałoby się to oczywiste, niestety jak dotąd brak było ku temu prostych (czyt. tanich też) rozwiązań sprzętowych.
I oto miło mi powiadomić, iż wraz z jednym z redaktorów magazynu Elektronika Praktyczna popełniliśmy wreszcie takie cudo. Na dowolnie wybranym kanale MIDI (na razie jednym z 16-tu) mamy do dyspozycji 128 kanałów DMX uruchamianych komunikatami Note ON z poziomem sterowanym za pomocą komunikatów Velocity przynależnym do każdej nuty.
Programowanie samej sekwencji oświetlenia jest banalne, można je zrobić w każdym DAW z obsługą MIDI. Do bardziej statycznych, dedykowanych nastaw doskonale zaś nadaje się tu nasz wielokrotnie wspominany Extreme Midi Mixer.
Więcej info już wkrótce

[addsig]