Kto w Polsce dostaje złotą/platynową płytę?

Tutaj można podyskutować na tematy związane z prawami autorskimi, produkcją i rozpowszechnianiem oraz wszelkie inne wymagające wiedzy prawniczej.
Awatar użytkownika
D-Star

Kto w Polsce dostaje złotą/platynową płytę?

Post autor: D-Star » niedziela 14 cze 2009, 12:23

Witam,

Moje pytanie dotyczy przyznawania ww. wyróżnień, czy płytę dostaje wyłącznie wykonawca, czy też producent/kompozytor,
tekściarz, inżynier itd. jak daleko to idzie?

Awatar użytkownika
leokos80

Re: Kto w Polsce dostaje złotą/platynową płytę?

Post autor: leokos80 » niedziela 14 cze 2009, 13:09

...Witam,

Moje pytanie dotyczy przyznawania ww. wyróżnień, czy płytę dostaje wyłącznie wykonawca, czy też producent/kompozytor,
tekściarz, inżynier itd. jak daleko to idzie? ...
http://www.zpav.pl/rankingi.asp?page=wnioski&lang=pl

Wszystko o regulaminie.

Awatar użytkownika
Fleishman

Post autor: Fleishman » niedziela 14 cze 2009, 17:31

Najbardziej żałosne jest to, że ilość sprzedanych płyt na liście olis liczona jest na podstawie tego ile sztuk wytwórnia sprzedała do hurtowni (z której płyty są, albo nie są wysyłane do sklepów) a nie faktycznego stanu sprzedaży do ręki klienta. W fajnym kraju żyjemy, prawda ?

Awatar użytkownika
Fleishman

Post autor: Fleishman » niedziela 14 cze 2009, 17:41

To oni trzymają za gardło całą branżę w naszym pięknym kraju

http://www.zaiks.org.pl/portalzaiks//zasoby/cache/ZAX_WITR_1728/2005_zarzad.jpg

Awatar użytkownika
mr.X

Post autor: mr.X » niedziela 14 cze 2009, 18:04

nawet mnie ten obrazek załamał /44 lata/ i to tłumaczy naszą sytuację

Awatar użytkownika
JM

Post autor: JM » niedziela 14 cze 2009, 20:08

...nawet mnie ten obrazek załamał /44 lata/ i to tłumaczy naszą sytuację...
Ten obrazek nic nie tłumaczy.
Prawda jest taka, że kryteria ilościowe sprzedaży są żenująco niskie. Świadzczy to o mizerii branży ("artystów", wydawców, promotorów...).
A i rozwój technologii (internet, wszelkiego rodzaju torrenty, mp3) dokłada się negatywnie do tej sytuacji. Niestety.

Oddzielną sprawą jest, czy to, co się jednak sprzedaje jest wartościowe i ciekawe

Awatar użytkownika
D-Star

Post autor: D-Star » niedziela 14 cze 2009, 20:36

......nawet mnie ten obrazek załamał /44 lata/ i to tłumaczy naszą sytuację...
Patrząc na zdjęcie zarządu sądzę, że na wasze narzekanie może być
jedna prawdopodobna odpowiedź ze ZPAV:

- Słucham? ;P

Tak nawiasem, mówiąc "wystarczy" wydać płytę z np. 11 kawałkami,
dorzucić drugie CD z instrumentalami. Wysłać do hurtowni 7500 sztuk
i mamy złotą płytę. Tylko, co z tego? Można se co najwyżej nad kiblem powiesić. To jednak powinno być uhonorowanie realnej sprzedaży, jeśli ma mieć to jakąś wartość.

Awatar użytkownika
synEnglerta

Post autor: synEnglerta » niedziela 14 cze 2009, 20:55

...To oni trzymają za gardło całą branżę w naszym pięknym kraju

http://www.zaiks.org.pl/portalzaiks//zasoby/cache/ZAX_WITR_1728/2005_zarzad.jpg...

zgroza! i to jest jeszcze zdjęcie z przed 4 lat ludzie zaiks ma po prostu alzheimera!!! teraz wszystko jasne dlaczego nigdy z nikim tam nie mogłem prostego równania doprowadzić do skutku ...czy nie ma jakiejś instytucji w kraju która mogła by przebadać te osoby czy są w stanie sprawować tak poważne funkcje? bo na tym przecież cierpi sektor przemysłu i wiele istnień w kraju egzystuje bez żadnego sensu i nadziei ...jak ktoś mieszka w stolicy to pół biedy, można się doczłapać i awanturę urządzić, krzycząc i gestykulując, ale jak się awanturować z głuchym przez telefon którego nikt nie odbiera???...

a propos tematu, kolejny raz wklejam tabelkę o procentowych udziałach poszczególnych państw w światowym rynku muzycznym - brawa dla tego kto znajdzie na niej 30 milionową Polskę - Światowy Rynek Muzyczny

Awatar użytkownika
synEnglerta

Post autor: synEnglerta » niedziela 14 cze 2009, 21:20

...Najbardziej żałosne jest to, że ilość sprzedanych płyt na liście olis liczona jest na podstawie tego ile sztuk wytwórnia sprzedała do hurtowni (z której płyty są, albo nie są wysyłane do sklepów) a nie faktycznego stanu sprzedaży do ręki klienta. W fajnym kraju żyjemy, prawda ?...

Krajowe duże wytwornie regularnie rezygnują z zawartej w kontrakcie z artystą promocji samego artysty i muzyki, zamiast robić dobre klipy i duże przedsięwzięcia promocyjne, klipy robią najtańsze i bylejakie, a płyty sprzedają po kosztach hurtowni, żeby wbić produkt na liste sprzedaży, ugłaskany przez PR naiwny artysta raczej nie protestuje i pali głupa że nic się nie stało bo to dla niego być albo nie być... a teraz najlepsze,... zgadnijcie do kogo należy największa hurtownia muzyczna DDD - Duży Dom Dystrybucyjny Sp. z o. o? i przy siedzibie jakiej wytwórni się mieści? ...koło jest zamknięte i nikogo to nie dziwi, każdy kogo to dziwi dostaje dole i go to nie dziwi, a wytwórnie sprzedają sobie samym płyty z minimalną stratą... i tak wychodzi taniej niż produkowanie dobrej muzyki i promowanie jakości. Branża muzyczna to dobra przykrywka dla tego typu przekrętów , bo akcja tak bezczelna że nikt nie uwierzy , do tego przypudrowana znakomitymi nazwiskami "topowych" artystów jak Wilki,Bajm i coś tam jeszcze... na przekręt jest u nas po prostu przyzwolenie, na którym korzysta klika cwaniaków podszywających się pod mecenasów kultury i sztuki... dla mnie film MIŚ jest cały czas najbardziej aktualnym dziełem naszej kinematografii ... nie będe rozpisywał się o tym jak wygląda drugie zamknięte koło "nadań" radiowych i telewizyjnych bo to sobie każdy może sam przekalkulować ... w każdym razie efektem tych działań jest tabelka którą zamieściłem powyżej ...na której nie starczyło malutkiego prostokącika dla naszej wielkiej fonografii

Awatar użytkownika
mr.X

Post autor: mr.X » niedziela 14 cze 2009, 22:04

......nawet mnie ten obrazek załamał /44 lata/ i to tłumaczy naszą sytuację...
Ten obrazek nic nie tłumaczy.
Prawda jest taka, że kryteria ilościowe sprzedaży są żenująco niskie. Świadzczy to o mizerii branży ("artystów", wydawców, promotorów...).
A i rozwój technologii (internet, wszelkiego rodzaju torrenty, mp3) dokłada się negatywnie do tej sytuacji. Niestety.

Oddzielną sprawą jest, czy to, co się jednak sprzedaje jest wartościowe i ciekawe ...
Oczywiście masz rację .Mieczysław Fogg też był wartościowy ja jednak wolę kolesia który wie co zrobić z abletonem.

ODPOWIEDZ