Jaki numer PKD?

Tutaj można podyskutować na tematy związane z prawami autorskimi, produkcją i rozpowszechnianiem oraz wszelkie inne wymagające wiedzy prawniczej.
MarcinMarcin

Jaki numer PKD?

Post autor: MarcinMarcin » środa 15 lip 2009, 10:04

Witam, zakłądam temat bo jestem zdesperowany, przeszukałem całe forum i google i nie znalazłem jasnej odpowiedzi..

Jakim kodem PKD musi byc obecnie oznaczona działaność związana z realizacją nagłośnienia na koncertach, wystąpieniach, dyskotekach itp.?

z góry dzięki za pomoc
Marcin
Muzykant - gitarzysta, początkujący nagłośnieniowiec.

Suave

Re: Jaki numer PKD?

Post autor: Suave » środa 15 lip 2009, 11:40

Nowe PKD:

J. POŚREDNICTWO FINANSOWE

59.2. DZIAŁALNOŚĆ W ZAKRESIE NAGRAŃ DŹWIĘKOWYCH I MUZYCZNYCH

59.20. DZIAŁALNOŚĆ W ZAKRESIE NAGRAŃ DŹWIĘKOWYCH I MUZYCZNYCH

59.20.Z

Podklasa ta obejmuje:

•       produkcję oryginalnych dźwiękowych nagrań wzorcowych, na taśmach, płyt CD,

•       wydawanie, promocję i dystrybucję nagrań dźwiękowych przeznaczonych do sprzedaży hurtowej, detalicznej lub bezpośrednio do odbiorców, Działalności te wykonywane w ramach tej samej jednostki mogą być związane lub nie z produkcją nagrań wzorcowych. Jeżeli nie są związane z produkcją nagrań wzorcowych, to jednostka taka musi uzyskać prawa do reprodukcji i dystrybucji nagrań wzorcowych.

•       nagrywanie dźwięku zarówno w studio jak i w innych miejscach, włączając produkcję programów radiofonicznych na taśmach,

•       nabywanie i rejestrowanie praw autorskich do kompozycji muzycznych,

•       promowanie, autoryzowanie i stosowanie tych kompozycji w nagraniach radiofonicznych, telewizyjnych, filmach, przedstawieniach na żywo, druku i pozostałych mediach.

Soter Group
Suave Records

Suave

Post autor: Suave » środa 15 lip 2009, 11:41

bezpośrednio o nagłaśnianiu nie było niczego, chyba że prace przy przedstawieniach. I sorry za poprzedni rozjechany post..
...

Soter Group
Suave Records

WG

Post autor: WG » środa 15 lip 2009, 12:22

wg. PKD 2007

90.02.Z

Do tego dodaj sobie 59.20.Z na wypadek gdybyś musiał zrealizować nagranie danego koncertu "w terenie" i powinno być ok.

Goddard

Post autor: Goddard » środa 15 lip 2009, 12:49

...Witam, zakłądam temat bo jestem zdesperowany, przeszukałem całe forum i google i nie znalazłem jasnej odpowiedzi..

Jakim kodem PKD musi byc obecnie oznaczona działaność związana z realizacją nagłośnienia na koncertach, wystąpieniach, dyskotekach itp.?

Po wpisaniu w wyszukiwarce "PKD" wyskakują dwa wątki:

<a href="http://www.eis.com.pl/virtual/modules.php?op=modload&name=Forum&file=viewtopic&topic=24567&forum=23
" target="_blank">Pierwszy.</a>

<a href="http://www.eis.com.pl/virtual/modules.php?op=modload&name=Forum&file=viewtopic&topic=22118&forum=8
" target="_blank">Drugi.</a>

Sprawdzałeś?

Jak zakładałem działalność to wpisywałem 59.20.Z, a zajmuję się produkcją muzyki, efektów dźwiękowych, lektorką, z rzadka nagrywaniem intrumentów itede. Tak naprawdę ten kod PKD nikogo specjalnie nie obchodzi. Mam znajomych, którzy robią to co ja a pozaznaczali  sobie "inną działalność artystyczną" (nie pamiętam jaki to kod). I też gra. Interesuje mnie jaką formę opodatkowania wybrałeś? Ja chciałem być do końca roku na ryczałcie, ale w moim US (Wielkopolska) okazało się, że przy tym kodzie tak się nie da. Bo coś tam. Urzędy mają tutaj dowolność w interpretacji prawa i rozpatrują te PKD indywidualnie. Dziwne.

ODPOWIEDZ