...Parę lat temu postanowiłem dowiedzieć się czegoś na temat zgłaszana utworów do Zaiksu, ponieważ założyłem nowy projekt muzyczny. Nigdy wcześniej nie byłem zarejestrowany w tej organizacji, a dla drugiej osoby (piszącej teksty) był to pierwszy projekt. Pani z Zaiksu miała w bazie informacje na temat wydanych płyt, w których byłem autorem muzyki i zaproponowała członkostwo również dla tej drugiej osoby i podkreśliła, że nie spełnia ona wymogów, ale skoro tworzy razem ze mną to nie będzie z tym problemu. W momencie rozmowy nowe utwory nie były nigdzie publikowane, emitowane itp, jednak, według zapewnień urzędniczki, nie stanowiło to żadnej przeszkody do dokonania zgłoszenia.
Podsumowując – wydaje mi się, że w erze eksplozji homerocordingu Zaiks broni się przed zalewem zgłoszeń utworów, które nie przyniosą im zysku. Po coś prowadzą te bazy danych z nazwiskami autorów mających opublikowane utwory, a nie należących do tej organizacji i przyjmują ich bez problemu, również z osobami „towarzyszącymi” nawet gdy nie maja one jeszcze żadnego dorobku. Może sęk w tym, żeby zaiks był przekonany, iż zarobi na Twojej muzyce....
Ze strony Zaiks:
komponujesz muzykę, piszesz teksty literackie bądź tworzysz układy choreograficzne a Twoje utwory były rozpowszechniane przez opublikowanie drukiem, powielanie na nośnikach, publiczne wykonanie, odtwarzanie, nadania radiowo-telewizyjne, możesz zwrócić się do Stowarzyszenia Autorów ZAiKS o ochronę swoich utworów i powierzyć nam w zbiorowy zarząd swoje majątkowe prawa do utworów. Oznacza to, że ZAiKS uprawniony będzie do zbiorowego zarządzania prawami autorskimi na terenie Polski, a także powierzy zarządzania prawami do utworów zagranicznym organizacjom zbiorowego zarządzania prawami autorskimi, na obszarach ich działania.
I jak się ma do tego granie koncertów i wykonywanie swoich autorskich utworów ? Jak organizator moze to zgłosić do Zaiksu skoro artysta nie jest zarejestrowany w ZAIKS bo nie może być, zanim organizator tego nie zgłosi ?