Członkowie zespołu a prawo autorskie do utworu - ZAIKS

Tutaj można podyskutować na tematy związane z prawami autorskimi, produkcją i rozpowszechnianiem oraz wszelkie inne wymagające wiedzy prawniczej.
Awatar użytkownika
sie3

Re: Członkowie zespołu a prawo autorskie do utworu - ZAIKS

Post autor: sie3 » wtorek 16 mar 2010, 15:55

Dostałem odpowiedź z ZAIKSU na zadane pytanie, oto ona:

Szanowny Panie,

Co do pytania o części podzałowe, to na cały utwór(muzyka wraz z tekstem) przypada 100%. O podziale decydują twórcy, jeżeli nic nie wpiszą na formularzu to my dzielimy proporcjonalnie 50% na myzyke i 50% na tekst.

Przypominamy, ze aby zarejestrować pierwsze utwory muszą one najpierw mieć emisje (radio, telewizja , nagrana płyta w obiegu handlowym).

Także w kwestii procentowej sprawa jest już jasna. Martwi mnie natomiast drugi akapit, ponieważ wg mnie to jakaś bzdura, zawsze myślałem że zgłoszenie utworów do ZAIKS jest niezależne od ich wcześniejszej emisji, ale patrząc np na ten temat: http://www.eis.com.pl/virtual/modules.php?op=modload&name=Forum&file=viewtopic&topic=16925&forum=23&10

to widzę, że ten problem faktycznie istnieje, i zgłoszenia są z tego tytułu wycofywane...

Awatar użytkownika
przedwczoraj

Post autor: przedwczoraj » środa 17 mar 2010, 08:55

Parę lat temu postanowiłem dowiedzieć się czegoś na temat zgłaszana utworów do Zaiksu, ponieważ założyłem nowy projekt muzyczny. Nigdy wcześniej nie byłem zarejestrowany w tej organizacji, a dla drugiej osoby (piszącej teksty) był to pierwszy projekt. Pani z Zaiksu miała w bazie informacje na temat wydanych płyt, w których byłem autorem muzyki i zaproponowała członkostwo również dla tej drugiej osoby i podkreśliła, że nie spełnia ona wymogów, ale skoro tworzy razem ze mną to nie będzie z tym problemu. W momencie rozmowy nowe utwory nie były nigdzie publikowane, emitowane itp, jednak, według zapewnień urzędniczki, nie stanowiło to żadnej przeszkody do dokonania zgłoszenia.
Podsumowując – wydaje mi się, że w erze eksplozji homerocordingu Zaiks broni się przed zalewem zgłoszeń utworów, które nie przyniosą im zysku. Po coś prowadzą te bazy danych z nazwiskami autorów mających opublikowane utwory, a nie należących do tej organizacji i przyjmują ich bez problemu, również z osobami „towarzyszącymi” nawet gdy nie maja one jeszcze żadnego dorobku. Może sęk w tym, żeby zaiks był przekonany, iż zarobi na Twojej muzyce.

Awatar użytkownika
sie3

Post autor: sie3 » czwartek 18 mar 2010, 21:15

...Parę lat temu postanowiłem dowiedzieć się czegoś na temat zgłaszana utworów do Zaiksu, ponieważ założyłem nowy projekt muzyczny. Nigdy wcześniej nie byłem zarejestrowany w tej organizacji, a dla drugiej osoby (piszącej teksty) był to pierwszy projekt. Pani z Zaiksu miała w bazie informacje na temat wydanych płyt, w których byłem autorem muzyki i zaproponowała członkostwo również dla tej drugiej osoby i podkreśliła, że nie spełnia ona wymogów, ale skoro tworzy razem ze mną to nie będzie z tym problemu. W momencie rozmowy nowe utwory nie były nigdzie publikowane, emitowane itp, jednak, według zapewnień urzędniczki, nie stanowiło to żadnej przeszkody do dokonania zgłoszenia.
Podsumowując – wydaje mi się, że w erze eksplozji homerocordingu Zaiks broni się przed zalewem zgłoszeń utworów, które nie przyniosą im zysku. Po coś prowadzą te bazy danych z nazwiskami autorów mających opublikowane utwory, a nie należących do tej organizacji i przyjmują ich bez problemu, również z osobami „towarzyszącymi” nawet gdy nie maja one jeszcze żadnego dorobku. Może sęk w tym, żeby zaiks był przekonany, iż zarobi na Twojej muzyce....

Ze strony Zaiks:

komponujesz muzykę, piszesz teksty literackie bądź tworzysz układy choreograficzne a Twoje utwory były rozpowszechniane przez opublikowanie drukiem, powielanie na nośnikach, publiczne wykonanie, odtwarzanie, nadania radiowo-telewizyjne, możesz zwrócić się do Stowarzyszenia Autorów ZAiKS o ochronę swoich utworów i powierzyć nam w zbiorowy zarząd swoje majątkowe prawa do utworów. Oznacza to, że ZAiKS uprawniony będzie do zbiorowego zarządzania prawami autorskimi na terenie Polski, a także powierzy zarządzania prawami do utworów zagranicznym organizacjom zbiorowego zarządzania prawami autorskimi, na obszarach ich działania.

I jak się ma do tego granie koncertów i wykonywanie swoich autorskich utworów ? Jak organizator moze to zgłosić do Zaiksu skoro artysta nie jest zarejestrowany w ZAIKS bo nie może być, zanim organizator tego nie zgłosi ?

BeatOven

Post autor: BeatOven » sobota 20 mar 2010, 00:05

Kolega mój w bardzo prosty sposób omija ZAiKS. Zeby ktoś mu nie podpierniczył kawałka wypala go na płycie, pisze na niej swoje dane, datę a następnie wysyła listem poleconym do siebie i chowa głęboko do szuflady. Otworzyć może ewentualnie w obecności sędziego jak złoży pozew o naruszenie praw autorskich. Jeżeli chodzi o mnie to nie miałem żadnych kłopotów z zarejestrowaniem się w Zaiksie nie mając płyty ani emisji. Zrobiłem to właśnie dlatego, że piosenka miała być emitowana w radiu i chciałem na tym zarobić. Była emitowana - pieniędzy nie dostałem. Nie chce mi się handryczyć o parę złotych. Znajomy właściciel pubu puszczał kapelę swojego kumpla i płacił za to Zaiksowi. Kumpel kasy nie dostał. Uważam, że powinno się ignorować Zaiks i szukać innych form zabezpieczeń swoich utworów. Może ktoś ma pomysły?

ODPOWIEDZ