Wytwórnie i ich kruczki prawne

Tutaj można podyskutować na tematy związane z prawami autorskimi, produkcją i rozpowszechnianiem oraz wszelkie inne wymagające wiedzy prawniczej.
Awatar użytkownika
a
Kontakt:

Re: Wytwórnie i ich kruczki prawne

Post autor: a » środa 19 gru 2007, 11:53

...01. A po co Wam ten kontrakt?

Artysta dobrze pisze.
Elfuello, odpowiedz sobie najpierw po co Ci ten kontrakt. Jezeli nie grasz pop, to wytwórnia wyśle wasze samplery tyko do kilku(nastu) stacji. I co? 2 tygodnie i po promocji. Jak wydadzą nagraną przez Was, za Waszą kasę płytę to znajdziesz ją może w empiku i Media. I co? Bez promocji nie zejdzie.
Pomyśl też czy ktoś ma w tej chwili promocję, o jakiej byśmy wszyscy myśleli? Jaka polska kapela rockowa ma własciwą promocję ze strony wytwórni? nie znam.

Po za tym wytwórnia nie załatwi Ci koncertów, na których rock najlepiej się promuje. Musisz mieć obrotnego menago więc lepiej poszukaj właściwej firmy lub osoby która załatwi wam, trasy, Kawe czy Herbate, wizyty w tv itd. i szereg wywiadów na okrągło przez cały rok albo 2. Tego ze strony wytwórni raczej nie dostaniesz. MOże ze 2 jakieś eventy.
Nastepna sprawa to, czy wiesz jakie się teraz sprzedają nakłady płyt cd? Jak sprzedasz to 500 to będzie sukces. Oczywiscie wierzę, że wasz materiał jest dobry i zasługuje na conajmniej 50 tys.
a jesli już postawisz na majorsa, to po prostu wołaj mega zaliczke byś mógł powiedzieć że coś z tego miałeśi nie tykko zwróciły Wam się koszty (nie chcą dawać jak nie widzą mozliwości zwrotu) Zatem najlepiej znaleźc najpierw zaangażowanego menago kutego na 4 łapy :)

http://www.superstereo.pl

Zbynia

Post autor: Zbynia » środa 19 gru 2007, 12:13

50 tysi to tylko odgrzewane kotlety na skladankach i kolendy...reszta zadkosc.....
az wstyd ze w kraju gdzie danego rodzaju muzyki slucha inimum 50 tysiecy ludzi sprzedaje sie max tysiac plyt.......
no ale tak jest skoro mozna miec za darmo...........

grembo to nie wybryk - muzyka powinna byc za darmo - ale zaznaczam do posluchania - odpalam kompa wchodze na strone slucham za darmo - ale tobie za to ze ja poslucham placi ktos inny (reklamy)
niestety firmy do pomyslu podchodza z wybaluszonymi oczami i glupim usmiechem

coz jak sie nie chce uzdrawiac rynku to niech padaja jak muchy.......

pogadaj jeszcze z fonografika - daja rade nawet i sporo wydaja rzeczy o niskim nakladzie

Awatar użytkownika
loonar1

Post autor: loonar1 » środa 19 gru 2007, 13:22

Sami jesteśmy na etapie kompletowania demo [które ma być po prostu gotową płytą, mixy tylko do poprawek i masteru] i doszliśmy do wniosku, że z samej płyty chyba pieniędzy się nie robi. Zresztą po co komu płyta, trzeba ją zgrać do mp3 i dopiero da rady słuchać [w 99% ludzie już chyba korzystają już z mp3 playerów]. Dostalibyśmy z tego 10-15%. Jeśli ktoś mi powie, że ze sprzedaży mp3 przez iTunes możemy dostać sensowne pieniądze to piszę się na to. Czy tak jest?

Awatar użytkownika
Elfuello

Post autor: Elfuello » środa 19 gru 2007, 22:21

Astysta! Powiem Ci, ze jestes dla mnie gosc. Napisales to tak bardzo tresciwie, tak przekonujaco.....ze.....jestes dla mnie autorytetem w tym topiku poki co:) Konkretnie i na temat. Tego oczekiwalem najbardziej i bardzo mnie przekonales do tego, by jednak ten 1000 plyt wypromowac we wlasnym zakresie, tylko ZAIKSa walnac i dzialac na maksa......w miedzy czasie szukac manago "bitego na cztery lapy" ;) O manago wiem, ze jest mega niezbedny....ale ciezko o takiego. Zazwyczaj byly same fajfusy i cieple kluchy i poki co mam niesmak do nowych "manago".....ehhh.....szukam i szukam. No to w sumie majac wlasny plytki sztuk 1000......w zajebistej okladce itp. to w sumie mamy wszystko co trzeba....tylko teraz odwiedzac tu i tam, grac koncerty i sprzedawac takze plytki i mp3 na wlasnej stronie. Chyba nic lepszego nie bedzie. Prawda? PS. Jeszcze raz dziekuje wszystkim za te rady, bo jednak PL to kraj wyzyskiwaczy, bo czasy sa jakie sa i kazdy orze jak moze, niestety.....nawet kosztem innych (tak jest najlepiej)....zawsze bylem sceptyczny w temacie wywtorni, ale teraz bede mial wiecej argumentow dla moich chlopakow z grupy, ze wytwornia jest be be:) AVE!
[addsig]
Universal Audio Apollo Twin / Adam A7 / Native Kontrol S49 / Native Komplete 10 Ultimate / Pro Tools 12 / Samplitude Pro X3 Suite

Awatar użytkownika
Miłaszewski

Post autor: Miłaszewski » czwartek 20 gru 2007, 00:17

czy przypadkiem po zarejestrowaniu sie w zaiksie nie bedziecie musieli rowniez placic jakiejs prowizji od sprzedanych plyt we wlasnym zakresie?
[addsig]

Awatar użytkownika
ast

Post autor: ast » czwartek 20 gru 2007, 00:29

...czy przypadkiem po zarejestrowaniu sie w zaiksie nie bedziecie musieli rowniez placic jakiejs prowizji od sprzedanych plyt we wlasnym zakresie?
...
To chyba zależy od tego, jakie pola eksploatacji powierzą ZAiKSowi w zarząd - bo wszak po komentowanym tu zresztą wyroku sądu, nie muszą oddawać wszystkich. Jeśli np oddadzą tylko kwestie emisji RTV, to do sprzedazy płyt teoretytcznie Zaiks nic nie powinien mieć - w praktyce to nie wiadomo co wyjdzie, ryzyko zapewne jest...
Ja jestem tylko zwykłym grajkiem...

Awatar użytkownika
Artysta

Post autor: Artysta » czwartek 20 gru 2007, 00:31

Jeśli coś mogę jeszcze doradzić... Nie ma co się szarpać na wypasioną książeczkę bo to powiększa koszty (druk) i łamana na raz wkładka jest wystarczająca. Projekt okładki - wystarczy poszperać na my space czy innym portalu - masa ludzi zrobi to Wam za darmo na zasadzie wzajemnej promocji - wy chwalicie gościa, że jest w deche fotograf i grafik a on Wam przekazuje swoją pracę z dokumentem, że zrzeka się praw majątkowych (autorskie pozostają przy nim tak czy owak) do owego dzieła... Aby nie byc gołosłownym podaje adres mojego bandu (cabaret.net.pl) i label'a który się nami zainteresował (artoffact.com). Co jeszcze: mamy jedną zasadę, która przyświeca nam od dawna i to radzę zawsze każdemu: rozmawiajcie ze wszystkim ale róbcie biznes tylko z niektórymi! Poza tym dobrze jest przejść się do szkoły filmowej i wyłapać typa, który zrobi Wam video. Podobnie jak w sprawie okładki na filmówce często takie video jest pracą zaleczeniową więc korzyść jest dwustronna - wy macie video, typ ma temat na pracę zaliczeniową. Profil na my space to rzecz obowiązkowa ale tego tłumaczyć chyba nie trzeba... I na koniec... Jeśli ktoś Wam proponuje udział na składance np w zamian za darmowych pare sztuk płytki zamiast kasy - zgódźcie się... My własnie tak zdobyliśmy kontrakt. Pewien gość ze Słowacji (zapaleniec) wydał nas na składance, ta składanka dotarła do Kanady ktoś posłuchał, puścił swojemu koledze a kolega był właścicielem label'a... skontaktował się poprosił o więcej muzyczki, posłuchał, a po 5 emailach przysłał kontrakt w pdf'ie... banalne... owszem, ale prawdziwe.

Pozdrawiam
J.
Gdyby muzyka nie istniała to bym ją sobie wymyślił...

Awatar użytkownika
Elfuello

Post autor: Elfuello » czwartek 20 gru 2007, 03:15

Artysta: Mamy juz zaj$$$ teledysk, profesjonalnego grafika i super okladki dwuczesciowe (kartonowe) i tlocznie zamowiona...oraz ogloszenie o managera;) Ze srodkow alternatywnych raczej nie skorzystamy aczkolwiek dzieki za propozycje - kto inny skorzysta z tej tresci:) Oczywiscie kazda promocja jest dobra, byle nie zatracic praw do swojego materialu, bo o to tutaj wszystkim chodzi i to jest najwazniejsze. Zastanawia mnie tylko ile bedzie kosztowala naklejka hologram na plytke.....na 1000 sztuk boje sie, ze to moze troche naciagnac nasz budzet. Oby nie bylo 2zl od plyty (niejako ich ubezpieczenie od sztuki) brrrr.......

Tam ktos napisal, ze styl Korna/Toola nie przejdzie przez radyjko
- mamy w rekawie dwa utworki (balladki), ktore raczej przejda przez eter z miłą chęcią;)hehe.....ot takie zabezpieczenie przed nielubiacymi ostrzejszych zaciec
[addsig]
Universal Audio Apollo Twin / Adam A7 / Native Kontrol S49 / Native Komplete 10 Ultimate / Pro Tools 12 / Samplitude Pro X3 Suite

Awatar użytkownika
KAFEL

Post autor: KAFEL » czwartek 20 gru 2007, 09:11

Gorąco polecam ten WYWIAD

Awatar użytkownika
ast

Post autor: ast » czwartek 20 gru 2007, 09:35

Zastanawia mnie tylko ile bedzie kosztowala naklejka hologram na plytke.....na 1000 sztuk boje sie, ze to moze troche naciagnac nasz budzet. Oby nie bylo 2zl od plyty (niejako ich ubezpieczenie od sztuki) brrrr.......

A po co Ci ten hologram? Podobnie jak i ZAiKS? Więcej kosztów niż korzyści - a wbrew zaiksowej /zpavowskiej propagandzie nie jest do niczego wymagany - albo, inaczej mówiąc, płyta bez hologramu wcale nie jest 'nielegalna'.
Ja jestem tylko zwykłym grajkiem...

ODPOWIEDZ