Jak zabezpieczyć demo?

Tutaj można podyskutować na tematy związane z prawami autorskimi, produkcją i rozpowszechnianiem oraz wszelkie inne wymagające wiedzy prawniczej.
marceli-szpak

Re: Jak zabezpieczyć demo?

Post autor: marceli-szpak » piątek 22 lut 2008, 13:21

......wydawca po prostu chce sprzedawac sklepom licencje na wykorzystanie danych utworow przez okreslony czas w taki sposob zeby one juz nie musialy placic tantiemow zaiksowi...
Tantiemy za kolędy... No, byloby super ale chyba żyjesz w matrix'ie. Koledze co najwyżej chodzi o ochronę aranżu i/lub "artystycznego wykonania"....

tak - nie pomyslalem o tym. w sumie masz racje. ale przeciez aranzem i artystycznym wykonaniem nie zajmuje sie zaiks tylko stoart i sawp?

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » piątek 22 lut 2008, 13:24

...jakieś nieracjonalne uprzedzenia...

... Może masz jakieś nieuświadomione, przykre doświadczenia z dzieciństwa...

...dla mnie to nie problem...

Fakt - Twoim problemem jest raczej brak argumentow...

Awatar użytkownika
winnicki

Post autor: winnicki » piątek 22 lut 2008, 13:31

No to może inaczej: odpowiedz sobie sam czy autor wątku pytał o prywatne opinie na temat zabezpieczania, czy pytał o sposoby zabezpieczania?

composer

Post autor: composer » piątek 22 lut 2008, 14:18

Witam Wszystkich,

wielkie dzieki za Wasze spostrzezenia, juz totalnie nie wiem jak z tego wybrnac ? Z tego co wiem to:
1/aranzacji koled nie musze koniecznie zglaszac do zaiks
2/problem w tym ze wydawca nie chce zaiks, to juz rzeczywiscie staje sie podejrzane
3/koledy nie sa moje, tylko aranzacje sa moje
4/chyba nie jest zlym pomyslem wyslanie listem poleconym plyty cd do siebie...dzwonilem do notariusza i on powiedzial , ze nie wie co zrobic z utworami, poza tym on iejest instytucja , ktora zajmuje sie uwierzytelnianiem utworow muzycznych i odeslal mnie do zaiks...
5/zyc nie umierac....

pozdrawiam

Newman

Post autor: Newman » piątek 22 lut 2008, 15:50

Dzieki za takiegoi notariusza. Bo to nie uwierzytelnianie utworów chodzi tylko o date przedstawienia takiego utworu - dokumentu. Zaiks taką organizacją nie jest tym bardziej.
Skoro tak na to się zapatrujesz to zadziałaj metodą na partyzanta i wyślij ten polecony do siebie. Już jakiś środek dowodowy będziesz miał.
Wydawca nie chce żebyś cokolwiek zgłaszał bo musiał by płacić, nic podejrzanego. Szkoda tylko że nie wie że może razem z autorem zgłosić się do zaiksu jako wydawca i partycypowac w wynagrodzeniu.
Ty raczej nie masz za bardzo co zgłaszać do zaiksu ponieważ wykonujesz muzykę co do której prawa majatkowe wygasły dawno więc takiego obowiązku nie ma. Nie przerobiłeś chyba tych kolęd też trak żeby były zupełnie inne od przyjetych oryginałów (chodzi o linię melodyczną)

Specjalista ds Prawa Własności Intelektualnej.

composer

Post autor: composer » piątek 22 lut 2008, 18:14

...Dzieki za takiegoi notariusza. Bo to nie uwierzytelnianie utworów chodzi tylko o date przedstawienia takiego utworu - dokumentu. Zaiks taką organizacją nie jest tym bardziej.
Skoro tak na to się zapatrujesz to zadziałaj metodą na partyzanta i wyślij ten polecony do siebie. Już jakiś środek dowodowy będziesz miał.
Wydawca nie chce żebyś cokolwiek zgłaszał bo musiał by płacić, nic podejrzanego. Szkoda tylko że nie wie że może razem z autorem zgłosić się do zaiksu jako wydawca i partycypowac w wynagrodzeniu.
Ty raczej nie masz za bardzo co zgłaszać do zaiksu ponieważ wykonujesz muzykę co do której prawa majatkowe wygasły dawno więc takiego obowiązku nie ma. Nie przerobiłeś chyba tych kolęd też trak żeby były zupełnie inne od przyjetych oryginałów (chodzi o linię melodyczną)

...
Witam, oczywiscie ze nie przerobilem, kazda koleda mozna z latwoscia rozpoznac.
Mam jeszcze jedno pytanie - gdy robie np jakas moja wlasna kompozycje i chce to zamiescic nas swojej stronie, a nastepnie wyslac do innych instytucji muzycznych ( np. music publishers ), to czy lepiej jest zarejestrowac taki utwor wczesniej w zaiks, czy np w BMI ?

Awatar użytkownika
timovega
Kontakt:

Post autor: timovega » piątek 22 lut 2008, 20:20

Nie wieme jak to dziala w polsce w Uk sa 3 sposoby na prawa autorskie:

1. Nagrywasz CD podpisujac co dokladie na nimsie znajduje, zaklejasz koperte i wysylasz na poczcie za potwierdzeniem odbioru, piszac na kwitku co jest w srodku. Koperte dostajesz nastepnego dnia bo przynosi ja listonosz. wkladasz do szuflady nieotworzona i masz dowod ze jestes autorem
2. Rejestrujesz w tzw. biurze rejestracji
3. Cilicitor (czyli ktos podobny do Notariusza) badz bank

mysle ze jak wykonasz sposob 1, nie wydasz duzo pieniazkow a bedziesz mial tak samo mocny dowod jak w punktach 2 i 3.
MacBook Pro 2.16, Apple Studio Desktop 17", Logic Studio 8, Motu 896HD, 2x Adam P11A, Novation Remote SL61, External HDD Lacie 360Gb

composer

Post autor: composer » piątek 22 lut 2008, 20:30

...Nie wieme jak to dziala w polsce w Uk sa 3 sposoby na prawa autorskie:

1. Nagrywasz CD podpisujac co dokladie na nimsie znajduje, zaklejasz koperte i wysylasz na poczcie za potwierdzeniem odbioru, piszac na kwitku co jest w srodku. Koperte dostajesz nastepnego dnia bo przynosi ja listonosz. wkladasz do szuflady nieotworzona i masz dowod ze jestes autorem
2. Rejestrujesz w tzw. biurze rejestracji
3. Cilicitor (czyli ktos podobny do Notariusza) badz bank

mysle ze jak wykonasz sposob 1, nie wydasz duzo pieniazkow a bedziesz mial tak samo mocny dowod jak w punktach 2 i 3....
Dziekuje bardzo za porade,
czy w takim ukladzie w razie czego sad uzna taki dowod, nawet w polsce ?
bo mowisz o anglii jak dobrze zrozumialem ?
biuro rejestracji - czy takie cos tez jest w polsce ?

Awatar użytkownika
preceli

Post autor: preceli » piątek 22 lut 2008, 20:38

...czy w takim ukladzie w razie czego sad uzna taki dowod, nawet w polsce ? bo mowisz o anglii jak dobrze zrozumialem ?
biuro rejestracji - czy takie cos tez jest w polsce ?...

Kolego, oddaj lepiej swą sprawę w dobre ręce, bo jak widać masz problem ze wszystkim, nawet z naszym językiem.
A choćby przez to w prosty sposób możesz przegrać w przedbiegach w każdym postępowaniu
[addsig]
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.

composer

Post autor: composer » piątek 22 lut 2008, 21:33

......czy w takim ukladzie w razie czego sad uzna taki dowod, nawet w polsce ? bo mowisz o anglii jak dobrze zrozumialem ?
biuro rejestracji - czy takie cos tez jest w polsce ?...

Kolego, oddaj lepiej swą sprawę w dobre ręce, bo jak widać masz problem ze wszystkim, nawet z naszym językiem.
A choćby przez to w prosty sposób możesz przegrać w przedbiegach w każdym postępowaniu
...
ok dziekuje za rade...jestem polakiem, ale skoro mowisz ze mam problemy z wlasnym jezykiem, no coz postaram sie lingwistycznie poprawic...!!!

ODPOWIEDZ